Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Branko Miljkovic - Najlepse pesme
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Strana 1 od 5 1 2 3 ... ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 1 do 10 od 45
  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Branko Miljkovic


    Branko Miljković je rođen u Nišu 1934. godine. Godine 1953. se preselio u Beograd, gde počinje da piše pesme i da se bori za njihovo objavljivanje. Njegove pesme pokazuju uticaj francuskih simbolista Valerija i Malarmea, kao i Heraklitove filozofije . Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. Dobio je Oktobarsku nagradu Beograda 1960. za zbirku Vatra i ništa. Krajem 1960. se preselio u Zagreb. Umro je 1961.godine. Usled geopolitičkih prilika u posleratnoj Evropi, ime Branka Miljkovića nije poznato širem auditorijumu zapadne Evrope. Niš je u vreme Drugog svetskog rata bio svedok masovnih pogubljenja, što se odrazilo na mladog Miljkovića i njegovu poeziju koja je sledila. Njegov talenat i lakoća sa kojom se koristio i igrao rečima nisu prošli nezapaženi. 1953. godine sa roditeljima se seli u Beograd, u koji Branko stiže sa stotinak već napisnaih pesama, i u kojem provodi narednih 8 godina pokušavajući da se istakne u poezijskim krugovima. Ubrzo po dolasku upisuje se na Beogradski univerzitet, na Filozofski fakultet, i stvara prijatelje sa drugim pesnicima, Vaskom Popa i Ivanom Lalićem. Mladi Miljković odbija članstvo i asociranje sa partijom, što je rezultiralo u neobjavljivanju njegove poezije. Međutim, njegov uspeh kod mladih je bio očigledan i pet njegovih pesama je objavljeno u poznatom časopisu Delo, čiji je glavni i odgovorni urednik u to vreme bio niko drugi do Oskar Davičo. Ubrzo potom sledi njegova prva kolekcija pesama 1956. godine, pod nazivom Uzalud je budim, i bila je uspeh kod publike kao i kod kritičara. Pesma je postala klasik, i jedna od najpoznatijih njegovih pesama. Prema Miljkoviću, on je jednog dana posetio svog komšiju u Nišu i video na zidu sliku njegove preminule sestre. On se zaljubio u sliku sa devojkom, i u njeno ime napisao ovu pesmu, za koju je kasnije govorio da je trijumf pesnika i života. Često je viđen po kafanama Beograda, u kojem je Branko vodio boemski i bezbrižan život. Međutim usled stalnog konzumiranja alkohola, umeo je da pokaže i svoju agresivnu stranu kada je bio u pijanom stanju, zbog kojih je stalno ulazio u tuče koje je skoro uvek gubio. Ovakvo ponašanje ga je često dovodilo u neprilike sa režimom koje nije želelo da toleriše slične ispade. Na sreću, imao je puno prijatelja, pisaca, koji su u to vreme bili veoma bliski režimu i koji su ga izbavljali iz raznih neprilika. Usled ovakvog ponašanja i neprilika u koje bi upao, uvek bi govorio, kuneći se, da više nikad neće pisati. 1958. godine njegova druga kolekcija pesama je objavnjena pod nazivom Smrću protiv Smrti. 1958. godine Žan Pol Sartr posećuje Beograd kao gost Srpske akademije nauka i umetnosti. Miljković prima posebno priznanje od francuskog filozofa, i njih dvojica su se nakon posete ubrzo sprijateljili. Zbirke pesama – Uzalud je budim (1957), Smrću protiv smrti (1959), sa Blažom Šćepanovićem, Poreklo nade (1960), Vatra i ništa (1960), Krv koja svetli (1961)


    Proročanski stihovi

    Tako su Bale i Branko postali bliski i nerazdvojni prijatelji a kasnije i kumovi.
    - Bio je Branko preosetljiv i ranjiv. Bio je i dobar drug sa svakim, a naročito se voleo družiti sa onim malo slabijim đacima koji su, razumljivo, bili daleko od svake poezije. I oni su njega mnogo voleli. Nije se bavio nikakvim sportom, nije pušio niti je voleo kafansku atmosferu. Barem dok je boravio u Nišu, nikada nije bio bolestan. Bio je uvek mršav, tek u Beogradu, na fakultetu je poprimio, pune, skoro robusne dimenzije. U Nišu nikada nije imao apetit... Njegova majka Marija muku je mučila oko njegovog jela i često bi za ručkom prizivala i nas nekolicinu njegovih najboljih prijatelja Đoku, Nešu, Veljka i mene da mu pravimo društvo, kako bi on uz nas bar nešto pojeo.
    - U šali bi rekao svojoj majci: “Šta mogu, majko, kad mi Bog nije darovao jedna usta samo za poeziju, a druga za tvoje sarme” - uz suze se se priseća Milojković, koji je posle dugogodišnjeg prijateljstva postao i Brankov venčani kum.
    Nekoliko godina pre nego što je je Branko Miljković iz Niša otišao u Beograd, napisao je nekoliko pesama u kojima je predvideo svoji smrt.
    - Branko je pisao pesme naročito noću, i to obavezno na kariranim, jeftinim školskim sveščicama. A, svaku novonapisanu pesmu bi zgužvao i bacio u koš od pruća ispod njegovog radnog stola koji niko nije smeo da dira. A na moje zgranuto pitanje šta to čini, uz šeretski osmeh bi odgovorio: “Pusti, neka ih tamo bar dve-tri nedelje! Neka se prvo tu kod mene, dobro prekale.”
    Kasnije bi te svoje pesme vadio iz koša i taj stvaralački postupak nazivao bi “demontiranje i ponovo montiranje” pesme. Inače, za onu prvu, dok je u košu, rekao bi da je to “pesmurina” i dodao bi da ta prva pesma, po pravilu, ne sme i ne treba da bude ni laka ni providna, već teška i gusta kao smola... pomalo demonska. Tako je Branko napisao “Poslednju pesmu” i još nekoliko pesama u kojima je predvideo i svoju skoru smrt.

    Zagledaće se večernjača u moje ugasle oči,
    i neće naći svoj odraz izgubljeni.
    Neko će da se nagne negde nad tihom rekom misli, u seti
    Prahnuće u svet tuge što su bile u meni,
    i pognuće glave daleki suncokreti.


    -Jedna strašna bolest po meni će se zvati .
    Kad mastilo pređe u krv, isto je, pevati i umirati.


    Strahovita vizija

    Nedugo nakon što je Branko napisao pesme kojima je predvideo da neće dočekati duboku starost i sam je imao viziju da ce skoro nestati iz zivota.
    - Branko i ja vrlo često smo šetali niskim ulicama do kasno u noć. Pričali bismo o svemu i svačemu. Bio je Branko, uglavnom, ozbiljan, nekada i duhovit ali, kad treba i gde treba, i prema kome i ironičan do sarkazma. Oko usana mu je vazda lebdeo jedan fin i jedva primetan osmeh, za mnoge zagonetan i često nedokučiv. Govorio bi brzo, poletno i nije trpeo upadice sa strane. Dugo bismo tako šetali i pričali. Zanesen pričom sa njim, često ne bih ni zapazio koje je doba. Tako smo jedne tople avgustovske noći još davne 1952. godine, pričajući stigli do niškog Narodnog pozorišta.Taman sam zaustio da dovršim započetu priču, a Branko me prekide ispruživši desnu ruku prema meni. Kazao je: “Brat-Bale, čekaj, stani !” Koraknuo je dva-tri koraka i stao na travnjak pored spomen-biste Stevana Sremca. Stajao sam, zaprepašćeno, kao ukopan. Energičnim pogledom se osvrnuo negde u daljinu, stavio je ruku na srce i rekao: “Ovde, baš na ovom mestu i ovako će stajati i moja spomen-bista. Neće dugo proći kada će se ovo desiti”.
    Njegovu viziju nisam shvatio ozbiljno već kao šalu...
    Branko Miljković i Radomir Milojković poslednji put su se videli 13. avgusta 1955.godine, a onda su im se putevi razišli. Milojković je došao u Toplicu i počeo da radi kao nastavnik u osnovnoj školi u Blacu, a nedugo zatim je došao u mesto gde i danas živi,u Kursumliju. Branko je iz Niša otišao u Beograd na studije 1960.godine. Razočaran, naglo je otišao u Zagreb i nikada se više nije vratio. Naime, te godine u Beogradu je Branko dobio Oktobarsku nagradu za poeziju, zbog čega su neki beogradski pesnici izrazili nezadovoljstvo, smatrajući da nagradu nije trebalo da dobije “provincijalac” već neko iz Beograda. Branko se zatim, javno odrekao svoje poezije rekavši u kafani “Prešernova klet” - “Ja ništa nisam napisao, ni jedan stih.”
    Posle nekoliko dana, na udarnoj strani u poznatom listu “Duga” pojavila se ova njegova izjava. Razočaran i ljut 1961.godine Branko odlazi u Zagreb i počinje da radi na televiziji.Posle nekoliko meseci u parku “Maksimir” ispod jednog ukrasnog šiba pronađen je mrtav, u klečećem stavu, obešen o svoj opasač.
    Bista Branka Miljkovića je ubrzo, posle njegove tragične smrti podignuta baš na onom mestu gde mi je Branko i pokazao da će biti. Čak je i poza koju mi je on pokazao, bila odgovarajuća - priča Radomir Milojković.



    Zanesen u sećanjima na niške dane, Brankov kum ni sam ne bi znao koliko je vremena prošlo kako stoji pored biste.
    - Oprosti mi Branko, nisam ti verovao. Bilo kako bilo, tebe, dragi moj kume više nema među živima! To je istina... I, istina je da sam ja, u tim tvojim teškim i kriznim trenucima bio tada tamo uz tebe, ne bi se dogodilo to što ti se dogodilo...To i ti mrtav znaš!


    Talenat i gen samouništenja

    Branko Miljković je prekratio život u dvadesetsedmoj godini i tim činom snažno obeležio svoju poeziju, koja je od početka bila zaokupljena motivom smrti. Ostavio je iza sebe zbirke “Uzalud je budim” (1957), “Poreklo nade” i “Vatra i ništa” (obe 1960), i knjigu rodoljubivih pesama “Smrću protiv smrti”(1959). Pisao je takođe eseje i kritike, i prevodio poeziju s ruskog i francuskog.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Branko


    Noć ispod zemlje razveselim
    Izraste vetar u nežnu biljku
    iz tog podzemlja gde svetiljku
    i pticu nikad da doselim

    Nepronađene proplanke krvi
    i peščano podne sam odbolovo
    al topli hleb tvog imena još mrtvim
    ptico među predelima, Stražilovo

    zemljo preko moga zaspalog uma
    dok list po list umire šuma
    Dete sakriveno u jednom poljupcu pati

    sutra rođeno. O nek se vetar s biljkama izmotava
    Neka se kamenje pred nevidljivim raskršćem
    uspava
    Samo da l će na skeletu osmeh moj prepoznati?
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #3
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Crni konjanik


    Noći divlja i gorka vertikalna
    kao ograda evo dolazi crni konjanik
    da zaveru sa putevima sklopi
    noći stisnuta u pesnicu

    Njegov će glas da isprazni zvučne prostore
    njegove će reči da probude košmar
    u dnu njegovih crnih očiju leži
    pas spreman da zalaje na svako nebo

    Crni konjanik koga je izmislila gorka
    noć divlja noć koju je konjanik proneo
    užasnutim putevima koji su se posvađali
    i razišli na četiri strane sveta

    Crni konjanik o kome se ne zna
    čije su ime odneli vetrovi
    crni konjanik koji nas je jedini
    tražio van nas i klao našu odsutnost

    O strašna pomisao na crnog konjanika
    kada smo ujutru ustajali krvavi
    presecena grla odsečenih ruku
    nemoćni da viknemo i da uzmemo

    O strasna pomisao na crnog konjanika
    viđenog prvi put na Crvenoj Baniji
    koji zatočen u našoj lobanji
    juri od čela do temena
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #4
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Dok budeš pevao


    Dok budeš pevao ko će
    Tvoje breme da nosi
    Dok jedini prkosiš
    Siromaštvu jasnoće

    U susret jetkom voću
    I podsmešljivoj rosi
    Dok budeš pevao ko će
    Tvoje breme da nosi

    Putuj pevaj prkosi
    Samo te pesma hoće
    I noć se tobom ponosi
    Ali dok budeš pevao ko će
    Tvoje breme da nosi.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  6. #5
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Frula


    Groznice nežne poremećenog cveta
    Slutiš. Gle, bilju klanjaš se opet.
    Tragom pjanog jutra i iščezlog leta
    Požuri, opevaj pre praznika svet.
    Ponovi dan zbog nezahvalnog tela
    Što suncu uzvraća senkom i pesmu kvari.
    Vrati čoveku usamljenu pticu:
    Pod praznim nebom plaču sokolari.
    dozovi utve s gora u predanje.
    Sastavi čula pesmom da ne venu
    U noći tela. Nek bude sve manje
    Vidljivog da ostvariš uspomenu.
    Prazniš mi koleno i uzimaš srce
    Žuri, krug opevaj, nesreću prevari
    Smederevo otvori, ptici se dodvori
    Pod praznm nebom plaču sokolari.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  7. #6
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Feniks


    Da l varkom čaraš po mom čelu
    O ti u meni odsutnost mene
    Mogućnost krila u mome telu
    I neke svetlosti zaleđene
    I neke svetlosti zaleđene
    Jesi li možda java pozna
    Koja se kasno ostvaruje
    Obećanje cvetova za porozna
    Vremena kojim sjaj putuje
    Vremena kojim sjaj putuje
    Cvet si što živi u mrtvom telu
    A ne zna ime događaju
    Koji rascveta ružu belu
    Za potonuli plamen u maju
    Za potonuli plamen u maju
    Sjaj koji sebe ne upozna
    Gorkim stvarima blagost vrati
    I proleće godini. Ali ko zna
    Da l će ta svetlost ikad sjati
    Da l će ta svetlost ikad sjati
    Da l varkom čaraš po mom čelu
    Jesi li možda java pozna
    Cvet si što živi u mrtvom telu
    Sjaj koji sebe ne upozna
    Sjaj koji sebe ne upozna
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  8. #7
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Goran


    Noć suviše velika za moje zvezdano čelo
    u nekim šumama crnim nepoznatim
    I drvo je reklo nemoj. Jutro moje belo
    ime ti svoje ostavljam kad ne mogu da se vratim
    Pčele sleću na leš koga nema
    Zvona odlaze u prostor crnim stepeništem
    Moj je završen dan. Al se na počinak ne sprema
    san moj iza brda gde mrtav sebe ištem.
    Ovde dole svako svoju tamu ima
    Moj mrak je senka ptice. O ne ima
    puta kojim bi do mene mogli doći
    Ko proleće koje zaboravi da cveta
    sad ležim mrtav na severu sveta
    Smrti ljubomorna najveća moja noći!
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  9. #8
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Gojkovica


    I tako budućnost mračnoj nadi posta
    Sužanj i talac zlo životu verno.
    Grlicu opeva kamenje što osta
    U predelu koji raste lakoverno.
    Jesi li živi stub grad il mrtva
    Beli bedem dojiš prevaru sve veću?
    Prazno ime nade i prelepa žrtva
    U zidu bez zvezda pravedno se sreću.
    Tela čistijeg od izgubljenih reči gori
    Dan posle vremena koga se svi boje.
    Noć niz bojanu otiče u tvoje
    Srce prodano nesigurno zori.
    Trgovci časni što kupuju vatrom
    Iz tvojih ruku istinito blago
    Na tvome telu grad crtaju jatom
    žrtvenih ždralova umiljatom snagom.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  10. #9
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Grob na Lovćenu


    Ali ne, to još uvek nije
    vreme. to je jedno mesto
    koje prepoznajem u prostoru.
    Mrtve su gore odakle ta reč dođe.
    Sfingo s pticom lažljivom umesto lica koje savlada
    tajna iza slepe maske. Rođenje je jedina nada.
    Vidim smele mostove preko kojih nema ko da prođe.
    Spavaj ti i tvoja sudbina pretvorena u brdo, kruta
    gde provejava smrt i ljubav ne spasava.
    Dan i noć si pomirio u svoj smrti što nas obasjava.
    Taj san je u noći produžetak dana i puta.
    Šta si ptica ili glas koji luta
    pod divljim nebom gde te pesma ostavila samog
    na vrhu Lovćena s čelom punih sunca, tamo
    gde ne postoji vreme, gde jedna svetlost žuta
    negde u visini čuva otisak tvoga lica.
    Čoveče tajno feniks je jedina istinska ptica.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  11. #10
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

    Građenje pesme

    Stanislavu Vinaveru

    Zimska muzika svira
    Osobino praha i kremena
    Oproštaj sna iza temena
    Kada me pokojem dirala

    To vreme uzme i ostavi
    Tu gorku šumu da se plavi
    Usred večnosti na domaku
    Nestvarnosti ptici i oblaku

    Prahptico sunčevog uroka
    Skok od pepela i let
    Nek budu jedini putokaz

    Za napor smisla i rast
    Suštine u vrlet
    Kada joj osvanu glas
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

+ Odgovor Na Temu
Strana 1 od 5 1 2 3 ... ZadnjaZadnja

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Najlepse ljubavne pesme
    Od Vesna u forumu Knjizevnost
    Odgovori: 75
    Zadnji Post: 29.03.2016, 22:18
  2. Slobodan Rakitic - Najlepse Pesme
    Od Vesna u forumu Knjizevnost
    Odgovori: 17
    Zadnji Post: 08.07.2012, 16:54
  3. Vasko Popa - Najlepse Pesme
    Od Vesna u forumu Knjizevnost
    Odgovori: 47
    Zadnji Post: 08.07.2012, 14:48
  4. Vladimir Nazor - Najlepse pesme
    Od Vesna u forumu Knjizevnost
    Odgovori: 18
    Zadnji Post: 07.07.2012, 16:31
  5. Najlepse pesme za decu
    Od Vesna u forumu Knjizevnost
    Odgovori: 67
    Zadnji Post: 12.04.2012, 17:27

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080