Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Branko Miljkovic - Najlepse pesme
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Strana 1 od 5 1 2 3 ... ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 1 do 10 od 45
 1. #1
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Branko Miljkovic


  Branko Miljković je rođen u Nišu 1934. godine. Godine 1953. se preselio u Beograd, gde počinje da piše pesme i da se bori za njihovo objavljivanje. Njegove pesme pokazuju uticaj francuskih simbolista Valerija i Malarmea, kao i Heraklitove filozofije . Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. Dobio je Oktobarsku nagradu Beograda 1960. za zbirku Vatra i ništa. Krajem 1960. se preselio u Zagreb. Umro je 1961.godine. Usled geopolitičkih prilika u posleratnoj Evropi, ime Branka Miljkovića nije poznato širem auditorijumu zapadne Evrope. Niš je u vreme Drugog svetskog rata bio svedok masovnih pogubljenja, što se odrazilo na mladog Miljkovića i njegovu poeziju koja je sledila. Njegov talenat i lakoća sa kojom se koristio i igrao rečima nisu prošli nezapaženi. 1953. godine sa roditeljima se seli u Beograd, u koji Branko stiže sa stotinak već napisnaih pesama, i u kojem provodi narednih 8 godina pokušavajući da se istakne u poezijskim krugovima. Ubrzo po dolasku upisuje se na Beogradski univerzitet, na Filozofski fakultet, i stvara prijatelje sa drugim pesnicima, Vaskom Popa i Ivanom Lalićem. Mladi Miljković odbija članstvo i asociranje sa partijom, što je rezultiralo u neobjavljivanju njegove poezije. Međutim, njegov uspeh kod mladih je bio očigledan i pet njegovih pesama je objavljeno u poznatom časopisu Delo, čiji je glavni i odgovorni urednik u to vreme bio niko drugi do Oskar Davičo. Ubrzo potom sledi njegova prva kolekcija pesama 1956. godine, pod nazivom Uzalud je budim, i bila je uspeh kod publike kao i kod kritičara. Pesma je postala klasik, i jedna od najpoznatijih njegovih pesama. Prema Miljkoviću, on je jednog dana posetio svog komšiju u Nišu i video na zidu sliku njegove preminule sestre. On se zaljubio u sliku sa devojkom, i u njeno ime napisao ovu pesmu, za koju je kasnije govorio da je trijumf pesnika i života. Često je viđen po kafanama Beograda, u kojem je Branko vodio boemski i bezbrižan život. Međutim usled stalnog konzumiranja alkohola, umeo je da pokaže i svoju agresivnu stranu kada je bio u pijanom stanju, zbog kojih je stalno ulazio u tuče koje je skoro uvek gubio. Ovakvo ponašanje ga je često dovodilo u neprilike sa režimom koje nije želelo da toleriše slične ispade. Na sreću, imao je puno prijatelja, pisaca, koji su u to vreme bili veoma bliski režimu i koji su ga izbavljali iz raznih neprilika. Usled ovakvog ponašanja i neprilika u koje bi upao, uvek bi govorio, kuneći se, da više nikad neće pisati. 1958. godine njegova druga kolekcija pesama je objavnjena pod nazivom Smrću protiv Smrti. 1958. godine Žan Pol Sartr posećuje Beograd kao gost Srpske akademije nauka i umetnosti. Miljković prima posebno priznanje od francuskog filozofa, i njih dvojica su se nakon posete ubrzo sprijateljili. Zbirke pesama – Uzalud je budim (1957), Smrću protiv smrti (1959), sa Blažom Šćepanovićem, Poreklo nade (1960), Vatra i ništa (1960), Krv koja svetli (1961)


  Proročanski stihovi

  Tako su Bale i Branko postali bliski i nerazdvojni prijatelji a kasnije i kumovi.
  - Bio je Branko preosetljiv i ranjiv. Bio je i dobar drug sa svakim, a naročito se voleo družiti sa onim malo slabijim đacima koji su, razumljivo, bili daleko od svake poezije. I oni su njega mnogo voleli. Nije se bavio nikakvim sportom, nije pušio niti je voleo kafansku atmosferu. Barem dok je boravio u Nišu, nikada nije bio bolestan. Bio je uvek mršav, tek u Beogradu, na fakultetu je poprimio, pune, skoro robusne dimenzije. U Nišu nikada nije imao apetit... Njegova majka Marija muku je mučila oko njegovog jela i često bi za ručkom prizivala i nas nekolicinu njegovih najboljih prijatelja Đoku, Nešu, Veljka i mene da mu pravimo društvo, kako bi on uz nas bar nešto pojeo.
  - U šali bi rekao svojoj majci: “Šta mogu, majko, kad mi Bog nije darovao jedna usta samo za poeziju, a druga za tvoje sarme” - uz suze se se priseća Milojković, koji je posle dugogodišnjeg prijateljstva postao i Brankov venčani kum.
  Nekoliko godina pre nego što je je Branko Miljković iz Niša otišao u Beograd, napisao je nekoliko pesama u kojima je predvideo svoji smrt.
  - Branko je pisao pesme naročito noću, i to obavezno na kariranim, jeftinim školskim sveščicama. A, svaku novonapisanu pesmu bi zgužvao i bacio u koš od pruća ispod njegovog radnog stola koji niko nije smeo da dira. A na moje zgranuto pitanje šta to čini, uz šeretski osmeh bi odgovorio: “Pusti, neka ih tamo bar dve-tri nedelje! Neka se prvo tu kod mene, dobro prekale.”
  Kasnije bi te svoje pesme vadio iz koša i taj stvaralački postupak nazivao bi “demontiranje i ponovo montiranje” pesme. Inače, za onu prvu, dok je u košu, rekao bi da je to “pesmurina” i dodao bi da ta prva pesma, po pravilu, ne sme i ne treba da bude ni laka ni providna, već teška i gusta kao smola... pomalo demonska. Tako je Branko napisao “Poslednju pesmu” i još nekoliko pesama u kojima je predvideo i svoju skoru smrt.

  Zagledaće se večernjača u moje ugasle oči,
  i neće naći svoj odraz izgubljeni.
  Neko će da se nagne negde nad tihom rekom misli, u seti
  Prahnuće u svet tuge što su bile u meni,
  i pognuće glave daleki suncokreti.


  -Jedna strašna bolest po meni će se zvati .
  Kad mastilo pređe u krv, isto je, pevati i umirati.


  Strahovita vizija

  Nedugo nakon što je Branko napisao pesme kojima je predvideo da neće dočekati duboku starost i sam je imao viziju da ce skoro nestati iz zivota.
  - Branko i ja vrlo često smo šetali niskim ulicama do kasno u noć. Pričali bismo o svemu i svačemu. Bio je Branko, uglavnom, ozbiljan, nekada i duhovit ali, kad treba i gde treba, i prema kome i ironičan do sarkazma. Oko usana mu je vazda lebdeo jedan fin i jedva primetan osmeh, za mnoge zagonetan i često nedokučiv. Govorio bi brzo, poletno i nije trpeo upadice sa strane. Dugo bismo tako šetali i pričali. Zanesen pričom sa njim, često ne bih ni zapazio koje je doba. Tako smo jedne tople avgustovske noći još davne 1952. godine, pričajući stigli do niškog Narodnog pozorišta.Taman sam zaustio da dovršim započetu priču, a Branko me prekide ispruživši desnu ruku prema meni. Kazao je: “Brat-Bale, čekaj, stani !” Koraknuo je dva-tri koraka i stao na travnjak pored spomen-biste Stevana Sremca. Stajao sam, zaprepašćeno, kao ukopan. Energičnim pogledom se osvrnuo negde u daljinu, stavio je ruku na srce i rekao: “Ovde, baš na ovom mestu i ovako će stajati i moja spomen-bista. Neće dugo proći kada će se ovo desiti”.
  Njegovu viziju nisam shvatio ozbiljno već kao šalu...
  Branko Miljković i Radomir Milojković poslednji put su se videli 13. avgusta 1955.godine, a onda su im se putevi razišli. Milojković je došao u Toplicu i počeo da radi kao nastavnik u osnovnoj školi u Blacu, a nedugo zatim je došao u mesto gde i danas živi,u Kursumliju. Branko je iz Niša otišao u Beograd na studije 1960.godine. Razočaran, naglo je otišao u Zagreb i nikada se više nije vratio. Naime, te godine u Beogradu je Branko dobio Oktobarsku nagradu za poeziju, zbog čega su neki beogradski pesnici izrazili nezadovoljstvo, smatrajući da nagradu nije trebalo da dobije “provincijalac” već neko iz Beograda. Branko se zatim, javno odrekao svoje poezije rekavši u kafani “Prešernova klet” - “Ja ništa nisam napisao, ni jedan stih.”
  Posle nekoliko dana, na udarnoj strani u poznatom listu “Duga” pojavila se ova njegova izjava. Razočaran i ljut 1961.godine Branko odlazi u Zagreb i počinje da radi na televiziji.Posle nekoliko meseci u parku “Maksimir” ispod jednog ukrasnog šiba pronađen je mrtav, u klečećem stavu, obešen o svoj opasač.
  Bista Branka Miljkovića je ubrzo, posle njegove tragične smrti podignuta baš na onom mestu gde mi je Branko i pokazao da će biti. Čak je i poza koju mi je on pokazao, bila odgovarajuća - priča Radomir Milojković.  Zanesen u sećanjima na niške dane, Brankov kum ni sam ne bi znao koliko je vremena prošlo kako stoji pored biste.
  - Oprosti mi Branko, nisam ti verovao. Bilo kako bilo, tebe, dragi moj kume više nema među živima! To je istina... I, istina je da sam ja, u tim tvojim teškim i kriznim trenucima bio tada tamo uz tebe, ne bi se dogodilo to što ti se dogodilo...To i ti mrtav znaš!


  Talenat i gen samouništenja

  Branko Miljković je prekratio život u dvadesetsedmoj godini i tim činom snažno obeležio svoju poeziju, koja je od početka bila zaokupljena motivom smrti. Ostavio je iza sebe zbirke “Uzalud je budim” (1957), “Poreklo nade” i “Vatra i ništa” (obe 1960), i knjigu rodoljubivih pesama “Smrću protiv smrti”(1959). Pisao je takođe eseje i kritike, i prevodio poeziju s ruskog i francuskog.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  SRB HOST

 3. #2
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Branko


  Noć ispod zemlje razveselim
  Izraste vetar u nežnu biljku
  iz tog podzemlja gde svetiljku
  i pticu nikad da doselim

  Nepronađene proplanke krvi
  i peščano podne sam odbolovo
  al topli hleb tvog imena još mrtvim
  ptico među predelima, Stražilovo

  zemljo preko moga zaspalog uma
  dok list po list umire šuma
  Dete sakriveno u jednom poljupcu pati

  sutra rođeno. O nek se vetar s biljkama izmotava
  Neka se kamenje pred nevidljivim raskršćem
  uspava
  Samo da l će na skeletu osmeh moj prepoznati?
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 4. #3
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Crni konjanik


  Noći divlja i gorka vertikalna
  kao ograda evo dolazi crni konjanik
  da zaveru sa putevima sklopi
  noći stisnuta u pesnicu

  Njegov će glas da isprazni zvučne prostore
  njegove će reči da probude košmar
  u dnu njegovih crnih očiju leži
  pas spreman da zalaje na svako nebo

  Crni konjanik koga je izmislila gorka
  noć divlja noć koju je konjanik proneo
  užasnutim putevima koji su se posvađali
  i razišli na četiri strane sveta

  Crni konjanik o kome se ne zna
  čije su ime odneli vetrovi
  crni konjanik koji nas je jedini
  tražio van nas i klao našu odsutnost

  O strašna pomisao na crnog konjanika
  kada smo ujutru ustajali krvavi
  presecena grla odsečenih ruku
  nemoćni da viknemo i da uzmemo

  O strasna pomisao na crnog konjanika
  viđenog prvi put na Crvenoj Baniji
  koji zatočen u našoj lobanji
  juri od čela do temena
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 5. #4
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Dok budeš pevao


  Dok budeš pevao ko će
  Tvoje breme da nosi
  Dok jedini prkosiš
  Siromaštvu jasnoće

  U susret jetkom voću
  I podsmešljivoj rosi
  Dok budeš pevao ko će
  Tvoje breme da nosi

  Putuj pevaj prkosi
  Samo te pesma hoće
  I noć se tobom ponosi
  Ali dok budeš pevao ko će
  Tvoje breme da nosi.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 6. #5
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Frula


  Groznice nežne poremećenog cveta
  Slutiš. Gle, bilju klanjaš se opet.
  Tragom pjanog jutra i iščezlog leta
  Požuri, opevaj pre praznika svet.
  Ponovi dan zbog nezahvalnog tela
  Što suncu uzvraća senkom i pesmu kvari.
  Vrati čoveku usamljenu pticu:
  Pod praznim nebom plaču sokolari.
  dozovi utve s gora u predanje.
  Sastavi čula pesmom da ne venu
  U noći tela. Nek bude sve manje
  Vidljivog da ostvariš uspomenu.
  Prazniš mi koleno i uzimaš srce
  Žuri, krug opevaj, nesreću prevari
  Smederevo otvori, ptici se dodvori
  Pod praznm nebom plaču sokolari.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 7. #6
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Feniks


  Da l varkom čaraš po mom čelu
  O ti u meni odsutnost mene
  Mogućnost krila u mome telu
  I neke svetlosti zaleđene
  I neke svetlosti zaleđene
  Jesi li možda java pozna
  Koja se kasno ostvaruje
  Obećanje cvetova za porozna
  Vremena kojim sjaj putuje
  Vremena kojim sjaj putuje
  Cvet si što živi u mrtvom telu
  A ne zna ime događaju
  Koji rascveta ružu belu
  Za potonuli plamen u maju
  Za potonuli plamen u maju
  Sjaj koji sebe ne upozna
  Gorkim stvarima blagost vrati
  I proleće godini. Ali ko zna
  Da l će ta svetlost ikad sjati
  Da l će ta svetlost ikad sjati
  Da l varkom čaraš po mom čelu
  Jesi li možda java pozna
  Cvet si što živi u mrtvom telu
  Sjaj koji sebe ne upozna
  Sjaj koji sebe ne upozna
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 8. #7
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Goran


  Noć suviše velika za moje zvezdano čelo
  u nekim šumama crnim nepoznatim
  I drvo je reklo nemoj. Jutro moje belo
  ime ti svoje ostavljam kad ne mogu da se vratim
  Pčele sleću na leš koga nema
  Zvona odlaze u prostor crnim stepeništem
  Moj je završen dan. Al se na počinak ne sprema
  san moj iza brda gde mrtav sebe ištem.
  Ovde dole svako svoju tamu ima
  Moj mrak je senka ptice. O ne ima
  puta kojim bi do mene mogli doći
  Ko proleće koje zaboravi da cveta
  sad ležim mrtav na severu sveta
  Smrti ljubomorna najveća moja noći!
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 9. #8
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Gojkovica


  I tako budućnost mračnoj nadi posta
  Sužanj i talac zlo životu verno.
  Grlicu opeva kamenje što osta
  U predelu koji raste lakoverno.
  Jesi li živi stub grad il mrtva
  Beli bedem dojiš prevaru sve veću?
  Prazno ime nade i prelepa žrtva
  U zidu bez zvezda pravedno se sreću.
  Tela čistijeg od izgubljenih reči gori
  Dan posle vremena koga se svi boje.
  Noć niz bojanu otiče u tvoje
  Srce prodano nesigurno zori.
  Trgovci časni što kupuju vatrom
  Iz tvojih ruku istinito blago
  Na tvome telu grad crtaju jatom
  žrtvenih ždralova umiljatom snagom.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 10. #9
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Grob na Lovćenu


  Ali ne, to još uvek nije
  vreme. to je jedno mesto
  koje prepoznajem u prostoru.
  Mrtve su gore odakle ta reč dođe.
  Sfingo s pticom lažljivom umesto lica koje savlada
  tajna iza slepe maske. Rođenje je jedina nada.
  Vidim smele mostove preko kojih nema ko da prođe.
  Spavaj ti i tvoja sudbina pretvorena u brdo, kruta
  gde provejava smrt i ljubav ne spasava.
  Dan i noć si pomirio u svoj smrti što nas obasjava.
  Taj san je u noći produžetak dana i puta.
  Šta si ptica ili glas koji luta
  pod divljim nebom gde te pesma ostavila samog
  na vrhu Lovćena s čelom punih sunca, tamo
  gde ne postoji vreme, gde jedna svetlost žuta
  negde u visini čuva otisak tvoga lica.
  Čoveče tajno feniks je jedina istinska ptica.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 11. #10
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Branko Miljkovic - Najlepse pesme

  Građenje pesme

  Stanislavu Vinaveru

  Zimska muzika svira
  Osobino praha i kremena
  Oproštaj sna iza temena
  Kada me pokojem dirala

  To vreme uzme i ostavi
  Tu gorku šumu da se plavi
  Usred večnosti na domaku
  Nestvarnosti ptici i oblaku

  Prahptico sunčevog uroka
  Skok od pepela i let
  Nek budu jedini putokaz

  Za napor smisla i rast
  Suštine u vrlet
  Kada joj osvanu glas
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

+ Odgovor Na Temu
Strana 1 od 5 1 2 3 ... ZadnjaZadnja

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Najlepse ljubavne pesme
  Od Vesna u forumu Knjizevnost
  Odgovori: 75
  Zadnji Post: 29.03.2016, 21:18
 2. Slobodan Rakitic - Najlepse Pesme
  Od Vesna u forumu Knjizevnost
  Odgovori: 17
  Zadnji Post: 08.07.2012, 15:54
 3. Vasko Popa - Najlepse Pesme
  Od Vesna u forumu Knjizevnost
  Odgovori: 47
  Zadnji Post: 08.07.2012, 13:48
 4. Vladimir Nazor - Najlepse pesme
  Od Vesna u forumu Knjizevnost
  Odgovori: 18
  Zadnji Post: 07.07.2012, 15:31
 5. Najlepse pesme za decu
  Od Vesna u forumu Knjizevnost
  Odgovori: 67
  Zadnji Post: 12.04.2012, 16:27

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080