Roman "Beogradska knjiga mrtvih" Aleksandra Petrovića




BEOGRAD - Na srpskom literarnom nebu pojavio se novi pisac Aleksandar Petrović sa romanom "Beogradska knjiga mrtvih" u izdanju "Periskopa", čije ime zavređuje da bude upamćeno.

Kako je konstatovao jedan od iskusnih kritičara "da je kojom srećom 'Beogradska knjiga mrtvih' objavljena na nekom od velikih jezika izvesno je da bi postao bestseler".

Jedan od prikazivača ovog zanimljivog i veoma zabavnog romana Nebojša Krivokapić ističe da "roman sadrži sve što se ocekuje od dobre knjige: zaplet, kojim pisac besprekorno vlada, i koji odbro zna kako treba povući polugu i čitaocu otkriti skriveni prolaz do glavnog toka priče koji ima bezbroj 'okuka' i meandara poput reke ponornice".

Krivokapića je impresionirala "bogata galerija živopisnih likova koje autor veoma iskusno portretiše i podređuje glavnom toku priče".

Dok je tekst, čija se radnja događa tokom nekoliko dana u današnjem Beogradu štampan standarnim tipom slova, drugi, paralelni tok, u kome je narator jedina egipatska mumija koja se čuva na beogradskom Filozofskom fakultetu, štampan je kurzivom što čitaocima olakšava da se sele iz među dva narativna toka.

Tako se pred čitaocima odvija klasična policijska potraga za nestalom profesorkom na Katedri za arheologiju, a uporedo teče sudbina egipatskog sveštenika Nesnima započeta pre 2.500 godina kada je preminuo bio balsamovan, prema egipatskoj tradiciji smešten u sarkofag u kome jesačubana i kopletna "Knjiga mrtvih" koja je do naših dana stigla samo u delovima.

Tako je mladi pisac koji je ostao nezapažen posle debitantskog romana "Kolaž za dvoje" pokazao da je u međuvremenu odlično "ispekao" književni zanat i uspeo da napiše knjigu koja pripada hibridnom žanru u kome ima elemenata trilera, misterije, fantastike i realnosti.

Potragu za profesoricom arheologije koja se dve decenije brinula o mumiji prati postepeno zaljubljivanje u nju drevnog sveštenika, ali i policijskog inspektora koji je nikada nije video dok je bila živa, a celu priču još više komplikuje krađa "Knjige mrtvih" koja bi mogla da donese čitavo bogatstvo.

Inače, autor je po obrazovanju lekar, specijalista oralne hirurgije koji poseduje sve kvalitete da se priključi pleadi kolega i stranih i domaćihm koji su ostali zapamćeni po svom literarnom daru.

Tanjug