Luka Mičeta

Luka Mičeta, doskorašnji generalni direktor novinske agencije Tanjug, održao je reč i u sredu 18. juna podneo je neopozivu ostavku, baš kao što je dan ranije i najavio. Priliku da ode svojevoljno, iskoristio je takoreći u poslednji čas. I bez ostavke, direktorsko mesto morao bi da napusti za manje od mesec dana, jer 17. jula ističe mu petogodišnji mandat.

Nameru da se povuče Mičeta je saopštio samo nekoliko dana pošto je Vlada Srbije imenovala vršioce dužnosti predsednika i članova Upravnog odbora agencije. Jedno od mogućih objašnjenja za ubrzani odlazak mogao bi biti i spor oko prostorija u Knez-Mihailovoj ulici, u kojima je smešten Međunarodni pres centar Tanjuga. Pre nekoliko dana propao je peti pokušaj da se posle sudske odluke Agencija iseli iz prostora koji Savez novinara Srbije i Crne Gore smatra svojim.

Luka Mičeta, (1959) rođeni Beograđanin, završio je Prvu beogradsku gimnaziju i upisao studije ekonomije. Pre dolaska na čelo nacionalne novinske agencije bio je novinar i urednik nedeljnika NIN.

"Prvi tekst objavio sam u NIN-u 1986. godine i od tada pa u proteklih 17 godina doživeo sam u NIN-u najlepše trenutke u karijeri. Funkcija u Tanjugu biće potpuno novo iskustvo za mene ali trudiću se svim silama da mu vratim slavu koju je nekad imao", prokomentarisao je svoje imenovanje 2003. godine.

Čim je preuzeo kormilo, tvrdio je da je agenciju zatekao uništenu, opljačkanu ali i obećao da će sve dovesti u red. Ako je suditi po kabinetu, nema spora da je u tome uspeo. Oni koji su tamo zalazili kažu da je sve na dugme a ulaz pod kontrolom kamera. Agenciji zbog nerešenog statusa već godinama ne cvetaju ruže, a reprezentativan kabinet navodno opremili su izdašni prijatelji i poznanici biznismeni koji, eto, nisu mogli da gledaju direktora u neuslovnom prostoru. Ne zna se da li je to pomoglo ili ne da na "Blicovoj" liste 50 najuticajnijih ljudi u medijima lane zauzme 44. mesto.

U jeku napora da se država izmesti iz medija, njegova opaska prošlog leta da su "danas državni mediji i javni servisi na mrtvoj straži objektivnog novinarstva" nije prošla nezapaženo. Preneli su je gotovo svi listovi a "Vreme" prošlog jula svrstalo u izjave meseca. To međutim ne znači da je kao direktor državne agencije branio državu po svaku cenu.

U januaru Mičeta je upravo državu optužio da želi da uništi agenciju. U podužem otvorenom pismu ministru kulture Vojislavu Brajoviću (sa stranica NIN-a) državi i njenom ministarstvu pripisao je destruktivnu nameru da "želi da zaustavi razvoj i ekspanziju Tanjuga, tačnije da ga uništi". Uz opasku da je agencija pod njegovim rukovođenjem "od dna došla do vrha", kao glavnog krivca najavljene propasti označio je ministrovog pomoćnika za medije Dragana Janjića "koji sve ovo želi da uništi" i favorizuje konkurentske agencije. Teške reči pale su zbog para, jer u budžetu za 2008. godinu agenciji je namenjeno za trećinu sredstava manje nego lane, uz objašnjenje da Tanjug mora da se privikava na tržišnu utakmicu.

Izvor:krstarica