Knjiga „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“


Ko su bili prvi rokeri u SFRJ, ko je prvi u Beogradu nosio dugu kosu, kada su počele da se nose mini suknje, gde je bila prva diskoteka, šta je značila Gitarijada u Beogradu, koje su bile najvažnije rok grupe šezdesetih godina prošlog veka, kako je nastalo i teklo veliko rivalstvo „Silueta“ i „Elipsi“, kako su izgledale rok scene u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i drugim gradovima druge Jugoslavije?


Odgovore na ta pitanja naći ćete u knjizi Aleksandra Rakovića „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“ u izdanju beogradskog „Arhipelaga“.Kapitalna istoriografska studija Aleksandra Rakovića predstavlja istoriju svakodnevice, društvenih i privatnih rituala, novih običaja i modernih izazova, oslobađanja seksualnosti u socijalističkom društvu, ideoloških i političkih drama koje su obeležile socijalističku epohu. Bavi se istorijom rokenrola - od klasičnog, preko električarskog, pa sve do bitnika i hipika.


Nastala na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj, herojskoj i integrativnoj fazi jugoslovenskog roka, knjiga „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968“ opisuje put rokenrola od ideološkog izazova jugoslovenskom socijalizmu do saputnika ili čak saveznika.


Govoreći o značaju rokenrola kao jedinstvenog zvuka Hladnog rata ili o sličnostima i razlikama rokenrola u Jugoslaviji i državama Istočnog bloka, Raković uverljivo pokazuje kako je rokenrol našao mesto u jugoslovenskom popkulturnom modelu i postao njegov nosilac sve do raspada SFRJ početkom devedesetih.