Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Milisav Savic
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
 

+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
 1. #1
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Milisav Savic

  Milisav Savić

  (1945) - Milisav Savić je srpski prozni pisac, književni istoričar i prevodilac.  ŽIVOT

  Rođen je 15. aprila 1945. u Vlasovu kraj Raške. Gimnaziju je završio u Novom Pazaru, a studije jugoslovenske i svetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirao je s temom "Memoarska proza o prvom srpskom ustanku", a potom i doktorirao s temom "Memoarsko-dnevnička proza o srpsko-turskim ratovima 1876—1878".

  Bio je urednik "Studenta" (1968—70) i "Mladosti" (1970—72), glavni i odgovorni urednik "Književni reči" (1972—1977) i "Književnih novina" (1980—82). U izdavačkom preduzeću "Prosveta" radio je od 1983. do 2004. godine, najpre kao glavni i odgovorni urednik a potom kao direktor. Bio je predsednik Srpske književne zadruge 2000—2001. Obavljao je dužnost ministra-savetnika u Ambasadi Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije, u Rimu od 2005. do 2008. godine. Bio je i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Londonskom univerzitetu (1987/88), Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju (Albani, 1985/87), Univerzitetu u Firenci (1990/92) i Univerzitetu u Lođu (1999/2000). Od 2010. godine redovni je profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

  Romani su mu prevedeni na grčki, engleski, slovenački, makedonski, bugarski, rumunski. Autor je leksikona "Ko je ko — pisci iz Jugoslavije" (1994). Objavio je više knjiga prevoda sa engleskog i italijanskog. Priredio je antologije savremene američke pripovetke "Psihopolis" (1988), savremene australijske pripovetke "Komuna te ne želi" (1990), "Savremena italijanska pripovetka" (1992), te "Modernu svetsku mini priču" (sa Snežanom Brajović, 1993). Sastavljač je i antologije "Najlepše srpske priče" (izbor, predgovor, komentari, 1996).


  KNJIGA PRIPOVEDAKA

  "Bugarska baraka" (1969, nagrada lista "Mladost")
  "Mladići iz Raške" (1977)
  "Ujak naše varoši" (1977, Andrićeva nagrada).  ROMANI

  "Ljubavi Andrije Kurandića" (1972)
  "Topola na terasi" (1985)
  "Ćup komitskog vojvode" (1990)
  "Hleb i strah" (1991, Ninova nagrada)
  "Ožiljci tišine" (1996, Nagrada Miroslavljevo jevanđelje)
  "Princ i serbski spisatelj" (2008, Nagrada Laza Kostić)
  "Čvarčić" (2010).  DRUGA DELA

  Književno-istorijska studija "Ustanička proza" (1985, nagrada Pavle Bihalji).  MULTIŽANROVSKE KNJIGE

  "Fusnosta" (1994)
  "30 plus 18" (2005)
  "Rimski dnevnik, priče i jedan roman" (2008, Nagrada Dušan Vasiljev).


  Wikipedia
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #2
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Milisav Savic

  Knjige

  LJUBAVI ANDRIJE KURANDIĆA [Godina izdanja: 1972]

  "Ovim delom, Savić je ispisao nisku epizoda koje se pamte, satkanih iz delića istinski doživljenih, a objedinjenih zanimljivom fabulom, zrelim romansijerskim metodom, i povrh svega humorom koji je sav od krotkosti, gorčine, naivnosti i pronicanja."


  ĆUP KOMITSKOG VOJVODE

  "Vilinska fantazija o tajni ćupa legendarnog vođe Topličkog ustanka 1917."


  OŽILJCI TIŠINE

  "Ovo je jedan od najuspelijih domaćih romana u godini za nama, dobitnik prestižne nagrade 'Miroslavljevo jevanđelje'. Roman počinje sa događajima iz 1995. godine gde na našim prostorima besni rat ali nosi u sebi elemente erotske proze i trilera na jednoj strani i intimne scene i olovni teret prolaznosti na drugoj strani. Prepoznatljivi kreativni rukopis Milisava Savića i u ovoj knjizi čini pečat koji garantuje lepotu čitanja i umetničkog proživljavanja naše životne stvarnosti."


  PRINC I SERBSKI SPISATELJ

  "...Roman Milisava Savića, jednog od najaktivnijih i poetički najotvorenijih predstavnika srednje generacije savremenih srpskih proznih pisaca, sledi najbolje književne osobine njegove ranije proze, posebno njenog postupka naporednih narativnih tokova, primenjivanih u mnogim njegovim romanima, najizrazitije u Ožiljcima tišine."


  ČVARČIĆ

  "Knjiga je fingirana autobiografija jedne petnaestogodišnje devojčice, koja važi za malog monstruma ili vunderkinda.
  Moglo bi se reći da je roman neka vrsta negativnog obrazovnog romana — junakinja sve vrednosti otkriva u javnoj kući, u društvu šljama i ološa visoke klase.
  Ali knjiga je i slika jednog vremena: ima u njoj političkih ubistava, opisa protestnih šetnji i 5. oktobra 2000 godine, pa svega onog što se dešavalo posle 'demokratskih promena' — pljačka u vidu privatizacije, opšta nezaposlenost.
  Čvarčić naziva sebe detetom kontejnerske (đubretarske) generacije."


  FUSNOTA [Godina izdanja: 2012]


  "Ispisana u slavu književnog duha, a na tragu teze da 'književnost koja ne uznemiruje, koja ne podriva sve vrednosti, koja se ne obrušava na sve tačke oslonca ovog našeg sveta, pa i sopstvenu — i nije književnost', Fusnota Milisava Savića, razotkriva jedan lični književni i poetički koordinatni sistem ovoga pisca.
  U formi pripovednog i esejističkog melanža, stalnog privida autobiografske proze, o sebi i o drugima, 'između legende i blata istorijske zbilje', pred čitaocem defiluju pisci Borhes, Andrić, Crnjanski, Kiš, Pavić, Dragoslav Mihajlović, Josić Višnjić..., različiti jogiji i komesari, 'banditi' i 'profesori', traga se za antinomijama u koje su istovremeno sapeti i život i literatura, odgovara na pitanja ko jeste, a ko nije pisac, šta jeste, a šta nije literatura, kako se u biografijama i sećanjima laže, i gde se lični život sudbinski preseca sa opštom i ličnom književnom stvarnošću. Pišući o teroru političke stvarnosti i o umetničkoj, koja je nadrasta i koja joj se suštinski suprotstavlja, o stvarima koje se tiču vlastite književne radionice i poetičkog skladišta, a bez naoko vidljive fabule, Savić u ovoj svojoj Fusnoti uspeva da ostvari značajne i produbljene uvide u ono što nas se tiče, a da nas, čitaoce, uz pomoć stalnog aspekta pripovedne neizvesnosti kao svojevrsnog 'lepka', uvuče i zadrži u ovom povlašćenom prostoru književne igre."
  Nenad Šaponja


  LJUBAVNA PISMA I DRUGE LEKCIJE [Godina izdanja: 2012]

  "Govoreći o literaturi iznutra, ali i spolja, o književnom životu i kontekstu, govoreći o vlastitim poetičkim utemeljenjima, ali i poetici niza savremenika, knjiga Ljubavna pisma i druge lekcije nastavlja književnu igru poznate Savićeve Fusnote.
  Pisana u formi proznog i esejističkog melanža, u zanosu 'da su ovom svetu još potrebne priče' i potrebi pisca da se 'do kraja ogoli', skoro dve decenije nakon Fusnote, ova knjiga prati pisca, njegovu poetiku i lektiru, s podrazumevanim pogledom iskosa, iz neočekivanog.
  Iza biografske proze, kombinovane sa konkretnim iskustvom čitanja savremenika (V. Stevanovića, M. J. Višnjića, D. Mihajlovića, M. Pavića, S. Selenića, A. Tišme, Lj. Simovića, V. Ognjenović, B. Jovanović, S. Basare,...), ali i često zatamnjenih mesta iz istorije srpske književnosti (poput onih koja se tiču Dositeja, Milovana Vidakovića, Grigorija Božovića, pa i Crnjanskog), otkriva se mozaik koji afirmiše jedan važan sloj vrednosti nacionalne kulture.
  Ovaj poetički bedeker, precizno svedočeći o nekim činjenicama naše literarne topografije i istorije, istovremeno dubinski i jednostavno, obaveštava o stalnosti dualiteta, življenja i pisanja, u koje je sapet pisac, o problemu biografije i biografskog u pisanju, o mestu stvarnosti u kojem se rađa literatura, na koncu, o istoriji književnih postupaka kao rodnom mestu literature."
  Nenad Šaponja
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Mosa Savic
  By Susanj in forum Narodna Muzika
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 23.07.2014, 22:36
 2. Tanja Savic
  By stuart in forum Korpa Za Otpatke
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 07.06.2014, 11:39
 3. Snezana Savic
  By MireP in forum Narodna Muzika
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 04.07.2013, 03:56
 4. Zivota Savic
  By Susanj in forum Narodna Muzika
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 23.02.2013, 22:40

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome