I Srbija na sajmu knjiga u Frankfurtu


BEOGRAD, FRANKFURT - Tradicionalni Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu biće otvoren danas i trajaće do 12. oktobra, a na njemu će se predstaviti i izdavači iz Srbije, saopšteno je iz Narodne biblioteke Srbije.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Finska, a nastupiće više od 7.000 izlagača iz 102 zemlje. Organizatori očekuju blizu 300.000 profesionalnih posetioca iz svih zemalja sveta, navodi se u saopštenju.

Nacionalni štand Srbije imaće 50 kvadratnih metara i nalaziće se u hali 4, zajedno sa ostalim izlagačima iz centralne i jugoistočne Evrope.

Na štandu će izdanja izložiti 20 srpskih izdavača, a izvršni organizator nastupa, Narodna biblioteka Srbije, za ovu priliku priprema i dopunjeno izdanje kataloga "Pisci iz Srbije" na nemačkom jeziku.

U sredu, 8. oktobra u Agori frankfurtskog sajma biće objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za književnost koju tradicionalno dodeljuju Evropska komisija za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i omladinu i evropske asocijacije pisaca i izdavača.

Evropska komesarka Andrula Vasiliju saopštiće imena dobitnika nagrade, a tokom trajanja sajma predviđeni su i sastanci da rukovodiocima Sajma knjiga u Pekingu, Lajpcigu, Frankfurtu i Zagrebu, kao i sastanci sa izdavačima i prevodicima sa srpskog na strane jezike.

Nakon veoma uspešnih predstavljanja domaće savremene književne i naučne produkcije na sajmovima knjiga u Lajpcigu, Sarajevu, Skoplju, Solunu i Moskvi, Srbija će, osim u Frankfurtu, ove godine biti predstavljena i u Zagrebu i Sofiji.

Time će, u odnosu na prošlogodišnja tri nastupa na međunarodnim sjamovima knjiga u inostranstvu, naša zemlja ove godine biti predstavljena na osam veoma značajnih internacionalnih manifestacija.

Organizaciju Nacionalnog štanda Republike Srbije omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor; Tanjug