Srbija nagrađena na Festivalu slovenskih knjiga u Moskvi

BEOGRAD - Na Festivalu slovenskih knjiga, koji je u toku u Moskvi, četiri izdavača iz Srbije osvojila su nagrade u konkurenciji 13 zemalja - Rusije, Belorusije, Ukrajne, Poljske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Uzbekistana, Moldavije, Latvije i Estonije, saošteno je danas iz Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

Izdavačka kuća Čarobna knjiga je osvojila nagradu za najbolju knjigu iz istorije i kulture na slovenskim jezicima za naslov "Srpske narodne bajke za decu XXI veka", dok je za zapaženo učešće u prevođenju slovenske književnosti nagrađena izdavačka kuća Globosino Aleksandrija.

Za zapažen rad na izdavanju knjiga iz istorije i kulture slovenskih zemalja nagrađene su dve izdavačke kuće iz Srbije: Evro Đunti i Kreativni centar.

Dodeli nagrada u Moskvi su prisustvovali izdavači iz Srbije i generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije Vuk Vikićević koji je na ceremoniji ocenio da je "Festival slovenskih knjiga divan projekat, koji potvrđuje čvrstu i tradicionalnu povezanost slovenskih naroda i kultura".

Autori i izdavači iz Srbije i Udruženje izdavača i knjižara Srbije nastavljaju svoje aktivnosti na nacionalnom štandu Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, čiji je izvršni realizator Narodna biblioteka Srbije.

Na festivalu je ukupno nagrađeno 20 učesnika.

Tanjug