Predajom Otvorene knjige Kini zvanično zatvoren Sajam knjiga


BEOGRAD - Predajom Otvorene knjige Kini, koja će dogodine biti počasni gost 59. beogradskog Sajma knjiga, danas je oficijelno završena najznačajnija manifestacija posvećena pisanoj reči u Srbiji.

Ambasador Poljske Andžej Jasinovski je u ime ovogodišnjeg gosta Poljske, uručio Otvorenu knjigu ambasadoru Kine Džangu Vansjueu.

Jasinovski se uoči predaje Otvorene knjige prisetio da je sajam knjiga pre četiri godine, kada je prvi put došao u Beograd, bio prva manifestacija na kojoj je učestvovao i da tada nije ni sanjao da će Poljska biti počasni gost Sajma knjiga.
Tada sam znao da je kada je reč o kulturi situacija svuda teška, ali sam shvatio da u Srbiji kultura ne stoji tako loše, rekao je Jasinovski.

On je izrazio zadovoljstvo što je Srbija otvorena za različite književnosti i kulture što se potvrđuje i time da će Kina iduće godine biti počasni gost jedne od najlepših manifestacija vezanih za knjigu.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će Kina dogodine organizovati sajam koji će biti uspešan kao i ovaj, 58. po redu, i ocenio da će sajam knjiga biti prilika da se produbi intenzivna saradnja i razumevanje Kine i Srbije, da se pokažu kako izuzetna istorija i civilizacija Kine tako i njen razvoj.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović ocenio je da je ovogodišnji sajam bio bolji, sa više izlagača, novinara, programa i dodao da je u akciji prikupljanja knjiga za biblioteke sakupljeno oko 2200 knjiga da da je uveren da će ih do kraja dana, do kada su sajamske kapije otvorene, biti još.

Ožegović je rekao i da je Poljska doprinela kvalitetu sajma ne samo nastupom na Sajmu knjiga već i programima u Kolarčevoj zadužbini, na Beogradskom džez festivalu, Poljskoj filmskoj jeseni. On je dodao da je na sajmu učestvovalo 12 pisaca i pesnika srednje generacije plus izdavači i drugi iz sveta knjige.

On je izrazio zadovoljstvo što će Kina biti počasni gost 59. Sajma knjiga u Beogradu i ocenio da će to dati potpuno novu dimenziju ne samo tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje već i kulturi Beograda i pozvao izdavače i sve institucije da doprinesu tome sa što više prevoda kineske književnosti na srpski.

Ožegović je naglasio da je prema preliminarnim procenama posetilaca ove godine bilo više nego prethodne ali da će se zvanične cifre znati kasnije.

Predaja Otvorene knjige u Sali Slobodan Selenić upriličena je posle uručenja novinarskih nagrada najboljem izdavaču “Vulkanu” i najprofesionalnijem “Geopoetici”.

Tanjug