Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Dogodilo se u Novembru
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 4 od 4
 1. #1
   OFF 
  Moderator
  Poeni: 6,845, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.7%
  Dostignuća:
  1 year registeredTagger First Class5000 Experience Points
  Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Jan 2019
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : 23.11.2020 @ 19:42
  Postovi
  1,068

  Uobičajeno Dogodilo se u Novembru

  Dogodilo se na dan - 1. novembar

  79. - Prilikom velike erupcije vulkana Vezuva, antički grad Pompeja u Italiji zatrpan je vulkanskim pepelom. Od 1748. vrši se otkopavanje ovog grada, osnovanog još u 6. veku p. n. e. Sačuvane su vile sa freskama, forum, amfiteatar, hramovi, kupatila i dr.

  1500. - Rođen je italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini, najpoznatiji majstor svoga vremena za sitne zlatarske predmete za kraljevske i plemićke kuće. Radio je i skulpture i reljefe velikog formata - "Persej", "Kozimo Mediči", "Nimfe iz Fontenbloa", a njegova autobiografija ("Moj Ĺľivot", 1562) značajan je dokument za kulturnu istoriju renesanse.

  1509. - Javnosti su prvi put predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.

  1512. - Prvi put su otvorene za javnost i predstavljene prostorije Sikstinske kapele u Vatikanu koju je oslikao Mikelanđelo freskama "Stvaranje sveta" i "Strašni sud".

  1604. - Prvi put je predstavljena Šekspirova tragedija "Otelo".

  1755. - U zemljotresu u Lisabonu, koji je razorio dve trećine grada, poginulo je oko 60.000 ljudi.

  1842. - Rođen je srpski istoričar, filolog i državnik, Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke, koji je kao ministar prosvete reorganizovao osnovne i srednje škole u Srbiji. U vreme Aneksione krize 1909. obrazovao je vladu svih stranaka. Posle Prvog balkanskog rata, zaključio je, kao šef srpske delegacije u Londonu, mir s Turskom. Objavio je gramatiku srpskog jezika, prvu "Istoriju srpske književnosti" i "Srpsku bibliografiju" knjiga 18. i 19. veka. Delima "Vaskrs države srpske", "Srbi i Turci XIV i XV veka" i "Balkanska pitanja" postavio je osnove srpske istoriografije.

  1867. - U Beogradu su Laza Lazarević, Ljubomir Kovačević, Kosta Hristić i druge istaknute ličnosti srpske kulture osnovale družinu visokoškolske omladine Srbije "Pobratimstvo", koja se bavila naukom i književnošću, a 1881. pokrenula i časopis.

  1886. - Na tradicijama Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva, osnovana je Kraljevsko-srpska akademija, preimenovana 1887. u Srbsku kraljevsku akademiju, kasnije Srpsku kraljevsku akademiju, prethodnicu Srpske akademije nauka i umetnosti. Zakon o osnivanju predvideo je da ona "obrađuje i unapređuje nauku, da obelodanjuje i inicira naučna istraživanja i potpomaže razvoj umetnosti". Pod njen nadzor stavljeni su Narodna biblioteka i Muzej srpskih zemalja. Imala je odseke za prirodne, filozofske, društvene nauke i za umetnost. Prvi predsednik bio je Josif Pančić.


  1883. - Rođen je srpski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa tzv. desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića (Mika Alas). Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935. Likvidiran je u ŠSR-u 1937. u staljinističkim čistkama. Dela: "Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma", "Iz nauke i filozofije", "Teorija relativnosti".

  1892. - Rođen je ruski velemajstor Aleksandar Aljehin, jedan od najvećih u istoriji saha. Bio je svetski prvak od 1927. kada je pobedio Kubanca Kapablanku, do 1935. kada je izgubio od Holanđanina Evea. Titulu svetskog prvaka ponovo je stekao pobedivsi Evea u revansu 1937. i zadrzao je do smrti 1946.

  1894. - Dr Roux iz Pariza pronašao je vakcinu protiv difterije, zaraznog zapaljenja sluzokože ždrela, krajnika, nosa i grkljana prouzrokovanog Leflerovim bacilom.

  1894. - Umro je ruski car Aleksandar III, a na presto je stupio Nikola II Romanov.

  1918. - Srpska Prva armija je pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svetskom ratu oslobodila Beograd, prešavši 500 kilometara pod borbom za samo 45 dana, u silovitom napredovanju posle proboja Solunskog fronta.

  1928. - U Turskoj je arapsko pismo zamenjeno latinicom, kao deo reformi osnivača moderne turske drzave Mustafe Kemala Ataturka.

  1940. - U francuskoj pećini Lasko (Lascaux), pronadjeni su praistorijski crtezi po zidovima podzemnih prostorija u kojima su boravili preci evropskog čoveka.

  1944. - U Beogradu su u Drugom svetskom ratu, sporazumom o obrazovanju jedinstvene vlade, završeni pregovori predsednika Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije Josipa Broza (Tito) i predsednika izbegličke vlade Jugoslavije Ivana Šubašića.

  1945. - Velika Britanija je saopstila da je lider nacističke Nemačke Adolf Hitler najverovatnije izvrsio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

  1946. - Generalna skupstina UN je osnovala UNICEF (Međunarodni fond UN za pomoć deci).

  1952. - Prva ekplozija hidrogenske bombe. Reč je o bombi koja oslobađa ogromne količine nuklearne energije pri vrlo visokim temperaturama i pritiscima. Nastaje fuzijom jezgara najtežeg vodonika (tricijuma) koja stvara jezgra helijuma. Kao upaljač hidrogenske bombe služi atomska bomba, čije se dejstvo zasniva na fisiji jezgara urana u nekih njemu sličnih elemenata.

  1954. - U Alziru je počeo ustanak protiv francuske kolonijalne vlasti, koji je zavrsen 1962. sticanjem nezavisnosti.

  1956. - Na predlog Jugoslavije, Generalna skupština UN je na vanrednom zasedanju usvojila rezoluciju kojom je zahtevano da Velika Britanija, Francuska i Izrael odmah obustave oružane akcije, povuku se s teritorije Egipta i omoguće ponovno otvaranje Sueckog kanala.

  1962. - Lansirana je prva letelica na Mars, pod imenom Mars 1.

  1963. - U vojnom udaru u Juznom Vijetnamu ubijeni su predsednik Ngo Din Dijem i njegov brat Ngo Din Nu.

  1972. - Umro je američki pisac Ezra Paund, čija je poetika eksperimentalne lirike izvrsila veoma značajan uticaj na moderno pesnistvo 20. veka. Zbog učesća u fasističkoj propagandi u Italiji u Drugom svetskom ratu, optuzen je u SAD za veleizdaju 1945. Da bi se izbegla smrtna kazna, proglasen je ludim i proveo je 13 godina u ludnici ("Cantos", "Duh romantike", "Kritički eseji").

  1987. - Kineski lider Deng Sjaoping povukao se sa svih funkcija u Komunističkoj partiji.

  1993. - Stupio je na snagu Ugovor o Osnivanju Evropske unije, potpisan na sastanku šefova država i vlada 1992. godine u holandskom gradiću Mastriht. Ugovorom iz Mastrihta iskaknuto je da saradnja zemalja članica pokriva celokupno područje "spoljne politike i bezbednosti". Ugovorom se uspostavlja monetarna unija i jedinstvena moneta. Teritorija država članica pretvorena je tim ugovorom u prostor bez granica. Ugovor predviđa i uvođenje jedinstvenog državljanstva Unije, iako Unija poštuje nacionalni identitet država članica.

  1995. - U američkom gradu Dejton počeli su pregovori o Bosni i Hercegovini. Posle tri sedmice, mirovni sporazum su parafirali presednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović.

  1996. - Umro je bivsi predsednik Sri Lanke Dzunijus Ričard Dzajavordene. Premijer od 1977, posle uspostavljanja predsedničkog sistema 1978. postao je prvi predsednik drzave i na tom polozaju je ostao do 1988.

  2000. - SR Jugoslavija je primljena u UN. Jugoslovenske vlasti odbile su nakon raspada SFRJ i formiranja nove drzave SRJ (1992) da podnesu zahtev za prijem u svetsku organizaciju kao novonastala drzava, insistirajući na kontinuitetu sa bivsom drzavom.

  2000. - Skupstina Crne Gore usvojila je zakon o Centralnoj banci, a nemačka marka, koja je od 2. novembra 1999. bila paralelna valuta, postala je jedino sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.

  2001. - Turska, članica NATO pakta, prva je muslimanska zemlja koja je poslala trupe u rat protiv Avganistana.

  2003. - Mađarska je uvela vize za građane Srbije i Crne Gore u skladu sa standardima Evropske unije (EU). Mađarska je postala članica EU u maju 2004. godine.

  2004. - Umro je američki fotograf Ričard Avedon (81), koji je modnu fotografiju i fotografiju portreta slavnih ličnosti pretočio u umetničku formu.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #2
   OFF 
  Moderator
  Poeni: 6,845, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.7%
  Dostignuća:
  1 year registeredTagger First Class5000 Experience Points
  Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Jan 2019
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : 23.11.2020 @ 19:42
  Postovi
  1,068

  Uobičajeno Odg: Dogodilo se u Novembru

  Dogodilo se na dan - 2. novembar

  1642. - Sveđani su u drugoj bici kod Brajtenfelda u Tridesetogodisnjem ratu pobedili austrijske carske trupe pod nadvojvodom Leopoldom, koji je izgubio najmanje 10.000 ljudi.

  1687. - U pobuni janjičara u Carigradu zbačen je sa vlasti turski sultan Muhamed IV, a na presto je dosao njegov mlađi brat Sulejman III.

  1721. - Posle ratova protiv Otomanskog carstva i Svedske kojima je učvrstio Rusiju na Crnom moru i Baltiku, Petar Veliki je proglasen carem cele Rusije.

  1755. - Rođena je Marija Antoaneta, žena francuskog kralja Luja XVI i kći Marije Terezije. Narod ju je omrznuo zbog rasipničkog života i negativonog uticaja na kralja, nazvavši je "Gospođa Deficit". Pogubljena je za vreme Francuske revolucije.

  1766. - Rođen je austrijski vojskovođa mađarskog porekla feldmarsal Johan Jozef Radecki, vojni reformator i nacionalni heroj koji je vise od pola veka predvodio austrijske trupe.

  1785. - Londonski proizvođač kočija Lionel Lukin patentirao je prvi čamac za spasavanje.

  1789. - U Francuskoj je konfiskovana imovina katoličke crkve, sto je bio prvi tezak udarac katoličkoj crkvi u njenoj istoriji.

  1815. - Rođen je engleski matematičar Dzordz Bul, osnivač simboličke logike i "Bulove algebre", koja je imala presudan značaj za razvoj kompjutera. Značajni su njegovi radovi "Istrazivanje zakona misljenja" i "Matematička analiza logike".

  1841. - Revoltirani britanskom okupacijom Kabula, Avganistanci su masakrirali 24 britanska oficira, sto je izazvalo drugi Avganistanski rat.

  1841. - Revoltirani britanskom okupacijom Kabula, Avganistanci su masakrirali 24 britanska oficira, sto je izazvalo drugi Avganistanski rat.

  1891. - Rođen je srpski klasični filolog Milan Budimir, član Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta, koji je proučavo indoevropske dijalekte u Sredozemlju. Objavljivao je i na francuskom jeziku na kojem je izdavao i časopis "Revue internationale des etudes balkaniques". Dela: "O Ilijadi i njenom pesniku", "Iz klasične i savremene aloglotije", "Problem bukve i protoslovenske domovine", "Grci i Pelasti", "Dve vrste Aristotelove tragedije", "Sa balkanskih istočnika", "Carmen arvale", "Patriculae Pelesticae".

  1906. - Rođen je Lukino Viskonti, jedan od najznačajnijih italijanskih filmskih rezisera, koji je filmom "Zemlja drhti" (1948) označio početak italijanskog neorealizma ("Bele noći", "Roko i njegova braća", "Gepard", "Sumrak bogova", "Smrt u Veneciji", "Nevino").

  1913. - Rođen je Bert Lankester, američki filmski glumac, veoma izražajnog registra. Za ulogu u filmu "Elmer Gantry" iz 1960. godine dobio je Oskara. Ostali filmovi: "Trapez", "Nirnberški proces", "Odavde do večnosti", "Verakruz", "Čovek koji je stvarao kišu", "Gepard", "Okršaj kod OK korala"...

  1917. - Britanski ministar inostranih poslova Artur Dzejms Balfur objavio je Deklaraciju, poznatu kao Balfurova deklaracija, o osnivanju jevrejske drzave u Palestini.

  1923. - Umro je srpski slikar Stevan Aleksić, majstor obnove ikonostasa srpskih crkava. Akademiju je završio u Minhenu, a slikarsku radionicu otvorio je u rodnom Aradu, u kojem je renovirao ikone i slike na svodovima crkve. Obnovio je i ikone i slike u crkvama u Temišvaru, Vukovaru, Novom Sadu, Modošu (sada Jaša Tomić), Beneševu i drugim mestima. Najznačajniji i najobimniji rad obavio je u Preobraženskoj crkvi u Pančevu - 32 ikone velikog formata, tri kompozicije iz istorije srpske crkve i 44 medaljona svetaca.

  1930. - Haile Selasije I krunisan je za cara Etiopije.

  1938. - Mađarska je anektirala juznu Slovačku, priključivsi se rasparčavanju Čehoslovačke nakon potpisivanja Minhenskog sporazuma u septembru.

  1947. - "The Spruce Goose " - najveći avion ikada napravljen - uzleteo je na svoj prvi i poslednji let. Napravljena od ljuskica omorike i brezinog drveta, ova masivna drvena letelica imala je raspon krila duži od fudbalskog terena, a konstruisana je da primi oko 700 ljudi. Stvaranje ovog aviona koštalo je neverovatna 23 miliona dolara, a produžilo se toliko da je završeno posle Drugog svetskog rata, iako je započeto još 1941. godine. Uprkos uspešnom prvom test letu, "The Spruce Goose" nikad nije ušao u masovnu proizvodnju, pre svega zbog kritika po kojima materijal od kojeg je ovaj avion napravljen ne bi mogao da izdrži veliku težinu na dugim letovima. Danas je ovaj avion izložen u avio-muzeju u Oregonu.

  1948. - U najvećoj zbrci u istoriji predsedničkih izbora u SAD, demokratski kandidat Hari Truman (Harry S. Truman) pobedio je republikanca Tomasa Djuija (Thomas E. Dewey) sa samo oko dva miliona glasova više. Nekoliko dana pre objavljivanja rezultata izbora, politički analitičari i preliminarni rezultati davali su prednost guverneru Djuiju. To je otišlo toliko daleko da je "Chicago Tribune" na naslovnoj strani objavio naslov "DJUI PORAZIO TRUMANA".

  1950. - Umro je engleski dramski pisac, novinar i kritičar irskog porekla Dzordz Bernard So (George Bernard Shaw). Knjizevnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorisnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorisnim delima. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjizevnost 1925. ("Kandida", "Zanat gospođe Voren", "Major Barbara", "Pigmalion").

  1953. - Pakistanski parlament je proglasio Islamsku republiku Pakistan.

  1956. - Mađarska vlada je odbacila članstvo u Varsavskom paktu i zatrazila pomoć UN zbog napada sovjetskih trupa; SSSR je stavio veto u Savetu bezbednosti UN na zahtev zapadnih sila da se razmotri kriza u Mađarskoj.

  1962. - Umro je srpski pisac i botaničar Stevan Jakovljević, profesor Univerziteta u Beogradu i rektor od 1945. do 1950. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Kao oficir srpske vojske, borio se u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu je bio u italijanskim i nemačkim zarobljeničkim logorima. Književno ime i popularnost stekao je romanom "Srpska trilogija", koji čine "Devetsto četrnaesta", "Pod Krstom" i "Kapija slobode". Ostala dela: romani "Smena generacija", "Velika zabuna", "Likovi u senci", dela iz botanike "Studije o biljnom svetu Prespanskog jezera", "Makrofitska vegetacija Ohridskog jezera", "Sistematika lekovitog bilja".

  1964. - U Saudijskoj Arabiji je svrgnut kralj Saud, a za novog kralja proglasen je princ Fejsal.

  1976. - Dzimi Karter (Jimmy Carter) je izabran kao 38. predsednik SAD.

  1978. - Dvojica sovjetskih kosmonauta Jurij Romanenko i Georgij Grečko vratila su se na Zemlju sa svemirske stanice "Saljut 6" nakon 139 dana i 14 časova, sto je bio novi rekord boravka u vasioni.

  1994. - Vise od 430 ljudi poginulo je u pozaru posle eksplozije u velikom skladistu nafte blizu jednog sela u juznom Egiptu.

  1995. - Vrhovni sud Argentine doneo je odluku o ekstradiciji nacističkog oficira Eriha Pribkea Italiji, gde je optuzen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata.

  1998. - Uragan "Mič", koji je harao kroz Centralnu Ameriku sedam dana, izazvao je ogromna razaranja, posebno u Hondurasu i Nikaragvi, a najmanje 9.000 ljudi je poginulo.

  1999. - Crna Gora je uvela nemačku marku kao paralelnu valutu uz jugoslovenski dinar.

  2001. - Posle vise od pola veka u skole u Srbiji ponovo je uvedena veronauka.

  2003. - Svestenik Kenon V. Dzin Robinson imenovan je za biskupa američke Episkopalne crkve. On je prvi svestenik koji je javno priznao da je homoseksualac.

  2003. - Umrla je Kristabel Bilenberg (94), britanska knjizevnica, autorka knjige "Proslost sam ja", memoara o opstanku u nacističkoj Nemačkoj.

  2004. - Na predsedničkim izborima u SAD ponovo je izabran republikanac Dzordz Bus.

  2004. - Umro je Seik Zajed Ben al Nahajan (90), osnivač i istorijski lider Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je tom zemljom vladao od 1971. godine.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 4. #3
   OFF 
  Moderator
  Poeni: 6,845, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.7%
  Dostignuća:
  1 year registeredTagger First Class5000 Experience Points
  Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Jan 2019
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : 23.11.2020 @ 19:42
  Postovi
  1,068

  Uobičajeno Odg: Dogodilo se u Novembru

  Dogodilo se na dan - 3. novembar

  1534. - Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henri VIII (Henry) postao poglavar crkve (Act of Supremacy), čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome je prethodio sukob sa papom Leonom X koji nije hteo da ponisti kraljev brak sa Katarinom Aragonskom (Catherina) i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen (Boleyn).

  1768. - Rođen je Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. Nakon sloma ustanka 1813. pobegao je u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen je po nalogu kneza Milosa Obrenovića 1817. kada se tajno vratio u Srbiju.

  1801. - Rođen je italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini (Vincenzo Bellini), jedan od najpoznatijih stvaralaca italijanskog belkanta ("Norma", "Puritanci", "Pirat, "Kapuleti i Monteki").

  1839. - Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih dzunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je zavrsen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

  1852. - Rođen je japanski princ Mucuhito (Mutsuhito), od 1867. car Meiđi (Meiji). Tokom vladavine (do 1912) potpuno je lisio vlasti Sogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku drzavu. Premestio je prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

  1883. - Ugušena je Timočka buna, koju su podigle vođe Narodne radikalne stranke protiv režima kralja Milana Obrenovića, i to zato što im nije dao vlast osvojenu na izborima, već je za premijera postavio Nikolu Hristića, odanog dinastiji Obrenović. Preki sud osudio je na smrt 21 vođu ustanka, a mnoge na dugogodišnju robiju. Smrtna kazna izrečena je i radikalskim prvacima, Nikoli Pašiću i Aci Stanojeviću, ali su oni pobegli u inostranstvo.

  1901. - Rođen je francuski pisac i političar Andre Malro (Malraux), učesnik Kineske revolucije (1924-27), spanskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov (Gaulle) ministar kulture od 1959. do 1969. ("Kraljevski put", "Ljudska sudbina", "Iskusenje Zapada", "Antimemoari").

  1903. - Panama je postala nezavisna republika, posle jedne pobune izazvane spolja i uz podršku SAD kojom je omogućeno njeno odvajanje od republike Kolumbije, u čijem je sastavu do tada bila. Već deset dana kasnije, SAD su priznale panamsku novu vladu, a 18. novembra je zaključen ugovor između SAD i Paname o ustupanju jedne široke teritorijalne zone u oblasti Panamskog zamljouza SAD-u radi izgradnje Panamskog kanala. Pošto je svet oštro kritikovao stav SAD prema Kolumbiji, od koje je nepravednom pobunom oduzeta pokrajina Panama, SAD su 1921. Kolumbiji isplatile 25 miliona dolara na ime obeštećenja za izgubljenu teritoriju, a u Panami se razvio vrlo jak pokret, jer se nalazila u polukolonijalnom položaju u odnosu na SAD.

  1912. - Rođen je paragvajski diktator Alfredo Stresner (Stroessner), koji je na vlast dosao vojnim pučem 1954. i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989. kada je zbačen drzavnim udarom.

  1918. - Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila je pobuna mornara koja se prosirila na vise gradova (Hamburg, Libek, Bremen) gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Nakon obračuna vlasti sa pobunjenicima nemački parlament je 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.

  1918. - Predstavnici austrougarske vojske potpisali su u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, sto je bio poslednji drzavni akt 700-godisnje Habsburske monarhije.

  1921. - Rođen je američki glumac Čarls Bronson. Ostvario je uloge u brojnim filmovima: "Death Wish series", "The Magnificent Seven", "The Dirty Dozen", "Raid on Entebbe", "Miss Sadie Thompson", "House of Wax", "You're in the Army Now"....

  1954. - Umro je francuski slikar i vajar Anri Matis (Henri Matisse), najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara 20. veka.

  1956. - Velika Britanija i Francuska prihvatile su prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage UN.

  1957. - Sovjetski savez lansirao je u svemir satelit "Sputnjik 2", koji je, pored ostale opreme, nosio i kabinu sa živim psom. Lajka, lovački pas, bila je prvi živi putnik u vasioni. "Sputnjik 2" održao se u vasioni 161 dan, a podaci do kojih su došli naučnici preko Lajke značajno su objasnili efekte otiskivanja u svemir na živo biće.

  1961. - U Tant je izabran za generalnog sekretara UN nakon pogibije Daga Hamarselda (Hammarskjold).

  1964. - Na predsedničkim izborima u SAD, pobedio je Lindon B. Dzonson (Lyndon B Johnson), koji je, kao podpredsednik, preuzeo vlast u SAD posle ubistva tadasnjeg predesdnika Dzona Kenedija (John F. Kennedy)

  1970. - Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende (Allende) postao je predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. u drzavnom udaru generala Augusta Pinočea (Pinoccet).

  1970. - U Denveru je umro kralj Petar II Karađorđević, sin kralja Aleksandra. U vreme ubistva svoga oca 1934. godine, nije bio punoletan, pa je imenovano namesništvo koje su sačinjavali knez Pavle, dr Radenko Stanković i Ivo Perović. Pučom od 27. marta 1941. godine preuzeo je kraljevsku vlast, a posle napada Nemačke, prebegao je s jugoslovenskom vladom u London. Na zasedanju AVNOJ-a 29. i 30.11.1943. zabranjen mu je povratak u zemlju.

  1985. - Dva francuska agenta su okrivljena za potapanje broda 'Dugin ratnik' (Rainbow Warrior), koji je pripadao ekoloskoj organizaciji Grinpis (Greenpeace).

  1991. - Hrvatske paravojne formacije proterale su stanovnistvo i razorile 18 srpskih sela na području zapadne Slavonije.

  1992. - Bil Klinton izabran je za predsednika SAD.

  1996. - Umro je bivsi samoproglaseni car Centralne Afričke Republike Zan Bedel Bokasa (Jean, Bokassa). Na vlast je dosao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. dozivotnim predsednikom, a 1976. carem. Oborio ga je 1979. bivsi predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

  1998. - Umro je američki animator Bob Kejn (83), autor Betmena.

  2002. - Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je Turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tajipu (Tayyp) Erdoganu zabranjeno da preuzme premijerski polozaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

  2004. - Dotadasnji predsednik SAD, Dzordz W. Bus (George W. Bush) ponovo je pobedio na predsedničkim izborima i započeo drugi 4-godisnji mandat.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 5. #4
   OFF 
  Moderator
  Poeni: 6,845, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.7%
  Dostignuća:
  1 year registeredTagger First Class5000 Experience Points
  Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74 has much to be proud of Katarina74's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Jan 2019
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : 23.11.2020 @ 19:42
  Postovi
  1,068

  Uobičajeno Odg: Dogodilo se u Novembru

  Dogodilo se na dan - 4. novembar

  1307. - Svajcarska Konfederacija je proglasila nezavisnost od Austrije.

  1650. - Rođen je engleski kralj Vilijam III Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. do 1702. učvrstio kraljevsku vlast, a pobedom nad katoličkim kraljem Dzejmsom II 1690. ponovo uspostavio vlast u Irskoj. Po njemu je kasnije nazvan protestantski pokret oranzista koji svečanim marsevima u Irskoj obelezava datum te pobede izazivajući proteste irskih katolika.

  1814. - Proglasen je norveski ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveska, vezana za Svedsku personalnom unijom.

  1847. - Umro je nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma. Kao pijanista je debitovao u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za "San letnje noći".

  1869. - Izasao je u Velikoj Britaniji prvi broj cenjenog naučnog časopisa Priroda (Nature). U njemu su po prvi put objavljena mnoga naučna otkrića, od osnivanja do danas.

  1873. - Rođen je Džordž Edvard Mur, jedan od vodećih predstavnika realističke filozofije u Engleskoj, protivnik idealističke tradicije u metafizici, epistemologiji i etici. Glavna dela: "Principi etike", "Pobijanje idealizma", "Neki glavni problemi filozofije"...

  1890. - U Londonu je otvorena prva linija podzemne električne zeleznice u svetu.

  1908. - Umro je srpski istoričar, pisac, folklorista, pedagog i prevodilac Milan Milićević, član Srpske kraljevske akademije. Dela: istorijska - "Kneževina Srbija", "Knez Miloš u pričama", "Karađorđe u govoru i tvoru", "Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijega doba", pripovetke - "Zimnje večeri", "Letnje večeri", "Međudnevica".

  1916. - Rodjen je Volter Kronkajt (Walter Cronkite), legendarni američki TV reporter.

  1918. - U Prvom svetskom ratu Austro-Ugarska se predala Italiji.

  1918. - Jednu nedelju pred zavrsetak Prvog svetskog rata poginuo je engleski pisac Vilfred Oven, čija poezija sadrzi snaznu osudu rata. Znatno je uticao na posleratnu generaciju engleskih pesnika, a Bendzamin Britn (Benjamin Britten) komponovao je na njegove stihove muziku koju je uvrstio u svoj monumentalni "Ratni rekvijem".

  1922. - Britanski arheolog Hauard Karter (Howard Carter) otkrio je grobnicu egipatskog faraona iz osamnaeste dinastije Tutankamona (14. vek p. n. e). Njegov grob pronađen je u Dolini Kraljeva, a u grobu je nađen i veliki broj raznih dragocenosti, koje se sada nalaze u muzeju u Kairu.

  1924. - U Kaliforniji je legalizovan boks. Bio je zabranjen deset godina ranije.

  1931. - Drustvo naroda optuzilo je Japan zbog agresije na Mandzuriju. Zbog osude svetske javnosti, Japan je napustio Drustvo naroda u martu 1933.

  1939. - Na predlog predsednika Frenklina Ruzvelta, američki Kongres je doneo zakon Plati pa nosi o prodaji ratnog materijala. U martu 1941. izglasan je Zakon o zajmu i najmu, sa jos većim povlasticama zemljama koje su se borile protiv fasizma u Evropi.

  1942. - Zavrsena je bitka kod El Alamejna u Drugom svetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Montgomerija porazili nemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u severnoj Africi.

  1946. - Osnovan je UNESKO (UNESCO) Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

  1956. - Umro je srpski arheolog Miloje Vasić, jedan od osnivača arheologije u Srbiji, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegovo životno delo je otkopavanje preistorijskog naselja Vinča. Na osnovu toga, postavio je tezu po kojoj podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja. Objavio je više od sto naučnih radova. Dela: "Preistorijska Vinča I-IV", "Arhitektura i skulptura u Dalmaciji", "Žiča i Lazarica", "Jonska kolonija Vinča".

  1956. - Sovjetske trupe su usle u Madjarsku da bi okončale Madjarsku revoluciju koja je počela 23. oktobra. Hiljade ljudi je ubijeno, jos vise ranjeno, a skoro 250.000 je napustilo zemlju. Sovjetske trupe su ugusile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janos Kadar. Dotadasnji premijer Imre Nađ sa jos nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpesti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ je posle napustanja ambasade 22. novembra uhapsen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

  1966. - Dve trećine Firence, u Italiji, je poplavljeno kada su se izlile reke Arno i Po, 113 ljudi je nastradalo, 30.000 je ostalo bez krova nad glavom a nebrojena umetnička dela i stare knjige iz perioda Renesanse su unistene ili ostećene.

  1979. - Iranski studenti, sledbenici Ajtolaha Homeinija, zauzeli su ambasadu SAD-a u Teheranu. Radikalni islamski fundamentalisti držali su 90 talaca. Otmičari su bili isprovocirani dozvolom da smenjeni iranski šah uđe u SAD zbog lečenja i pretili su da će ubiti taoce ako se izvede bilo kakav medicinski zahvat na šahu. Nedržavljani SAD-a, kao i žene i deca, bili su pušteni, ali je 52 talaca ostalo prepušteno na milost i nemilost iranskim otmičarima narednih 14 meseci. Predsednik Džimi Karter nije mogao da reši krizu diplomatskim putem, pa je 24. aprila 1980. godine naredio spasilačku misiju, u kojoj je osam američkih vojnika izgubilo život, a nijedan talac nije bio spasen. Tri meseca kasnije, bivši iranski šah umro je od raka u Egiptu, ali se kriza nastavila. U novembru 1980, Karter je izgubio na predsedničkim izborima od Ronalda Regana i ubrzo su počeli pregovori između SAD-a i Irana, uz alžirsko posredovanje. Na dan Reganove inauguracije, 20. januara 1981, SAD su oslobodile tri milijarde dolara vrednu zamrznutu iransku imovinu i obećale još pet milijardi dolara kao finansijsku pomoć. Nekoliko minuta pošto je Regan položio zakletvu, taoci su pušteni, čime je okončana 444-dnevna kriza.

  1980. - Republikanac Ronald Regan (Reagan) izabran je za 40. predsednika SAD koji je na polozaju ostao dva mandata posto je dobio i izbore 1984. godine.

  1984. - U Nikaragvi su prvi put posle 56 godina održani slobodni izbori.

  1993. - Zan Kretijen (Jean Chretien) je postao premijer (Prime Minister) Kanade.

  1994. - U San Francisku je odrzana prva konferencija koja se isključivo bavila pitanjima moguće komercijalizacije Interneta.

  1995. - U Tel Avivu je ubijen izraelski premijer Jicak Rabin (Yitzhak Rabin), koji je po dolasku na vlast 1992. počeo proces pomirenja sa Arapima. Atentat je izvrsio izraelski ekstremista Jigal Amir, nakon mirovnog skupa na kojem je učestvovao premijer, zbog ustupaka koje je Rabin učinio arapima kao i zbog napustanja jevrejskih naselja u Gazi i na Zapadnoj obali reke Jordan.

  1998. - Nakon kraćeg primirja, na Kosovu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i naoruzanih grupa kosovskih Albanaca.

  2000. - U Beogradu je izabrana nova vlada SR Jugoslavije, prva od 1990. u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Milosevića.

  2002. - Kina i deset drzava članica ASEAN-a, potpisale su ugovor kojim je osnovana najveća bescarinska trgovinska zona na svetu, sa preko 1,7 milijardi ljudi.

  2004. - Umrla je američka glumica Dzenet Li, poznata po ulozi u filmu Alfreda Hičkoka "Psiho", za koju je bila nominovana za Oskara.

  2004. - Sjedinjene Američke Drzave priznale su Makedoniji njeno ustavno ime Republika Makedonija.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Dogodilo se u Septembru
  By Katarina74 in forum Istorija
  Odgovori: 29
  Zadnji Post: 17.09.2020, 13:22
 2. Dogodilo se u Avgustu
  By Katarina74 in forum Istorija
  Odgovori: 10
  Zadnji Post: 18.07.2020, 20:05
 3. Dogodilo se u Julu
  By Katarina74 in forum Istorija
  Odgovori: 30
  Zadnji Post: 07.07.2020, 12:20
 4. Dogodilo se u Junu
  By Katarina74 in forum Istorija
  Odgovori: 29
  Zadnji Post: 05.06.2020, 21:55
 5. Njemacka: Disney Channel u novembru prestaje sa radom
  By Mixer in forum Novosti na Satelitu
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 17.10.2013, 15:11

Članovi koji su pročitali ovu temu : 1

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome