Dogodilo se na dan 21. juli


1542. Kardinal Djovani Pjetro Karafa (Giovanni Pietro Caraffa) je u Rimu, radi borbe protiv protestantizma, uspostavio inkviziciju, što je odobrio njegov prethodnik u papskoj stolici Pavle III (Paulus). Kao papa Pavle IV ustanovio je 1559. 'Listu zabranjenih knjiga' (Index librorum prohibitorum).

1620. Rođen je francuski astronom Žan Pikar (Jean Picard), koji je prvi precizno izmerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje. Pokrenuo je 1679. astronomski almanah 'Connaišance des Temps' koji i sada izlazi.

1718. Posle pobeda austrijskog feldmaršala francuskog porekla Fransoa Eugena Savojskog (Francois Eugene de Savoie) nad Turcima, zaključen je Požarevački mir kojim je Austrija preuzela od Otomanskog carstva upravu nad teritorijom Srbije severno od Zapadne Morave, Banat i severnu Bosnu.

1773. Papa Klement XIV (Clement) izdao je papsku bulu 'Dominus ac Redemptor' kojom je raspustio rimokatolički jezuitski red.

1798. Posle pobede kod piramida nad armijom Mameluka, francuski general Napoleon Bonaparta (Bonaparte) zavladao je Egiptom.

1816. Rođen je osnivač britanske novinske agencije Rojters nemački Jevrejin Izrael Bir Josafat (Israel Beer Josaphat), poznat kao Paul Julijus fon Rojter (Julius von Reuter), prema čijem je prezimenu nazvana najstarija agencija u svetu.

1884. Rođen je srpski biolog i fiziolog Ivan Djaja, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je istraživanjima fiziologije duboko ohlađenog organizma stekao svetski renome. Jedan je od osnivača hipotermije ('Djajin metod postizanja hipotermije'). Osnovao je 1910. prvu katedru za fiziologiju kod nas. Objavio je sam ili sa saradnicima više od 200 naučnih radova. Dela: 'Osnovi fiziologije' (prvi udžbenik fiziologije na srpskom), 'Od života do civilizacije', 'Pogled u život', 'Eksperimentalno traženje energetičke osnove u živih bića', 'Osnovna biološka energija i energetika kvasa', 'Biološki listići', 'Putopisi'.

1899. Rođen je američki pisac Ernest Miler Hemingvej (Miller Hemingway), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. U Prvom svetskom ratu učestvovao je na italijanskom frontu, što je opisao u romanu 'Zbogom oružje', iskustva iz Španskog građanskog rata u romanu 'Za kim zvona zvone', a s puta po Africi su nastali 'Snegovi Kilimandžara' i 'Zeleni bregovi Afrike'. Reporterski je beležio činjenice, što je odlika 'škole' pisaca koju je predvodio između dva svetska rata. Isticao je snagu osnovnih ljudskih nagona, a najčešći motivi bili su rat, lov, borba s bikovima, pijanstvo, seks. Ubio se 1961. Ostala dela: romani 'Starac i more', 'Pokretni praznik', 'Prolećne bujice', 'Sunce se ponovo rađa', 'Smrt u popodnevu', 'Imati i nemati', 'Preko reke pa u šumu', drama 'Peta kolona'.

1904. Posle 13 godina je okončana gradnja Tranšibirske železnice od Moskve do Nahotke kod Vladivostoka, najduže u svetu (više od 9.300 kilometara).

1921. Jugoslovenskog ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića u Delnicama je ubio član levičarske terorističke grupe 'Crvena pravda' Alija Alijagić, u znak protesta zbog zavođenja tzv. režima Obznane, uperenog protiv komunista. Vlada je ubrzo posle atentata donela Zakon o zaštiti države kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija stavljena van zakona.

1928. Umrla je engleska pozorišna glumica Elen Ališa Teri (Ellen Alicia Terry), najveći tumač ženskih likova u delima Vilijama Šekspira (William Shakespeare) u britanskom pozorištu u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Posebno su upamćene njene kreacije Ledi Makbet, Ofelije, Dezdemone, Beatriče, Porcije, Viole. Vodila je 20 godina londonsko pozorište 'Liceum' s Henrijem Irvingom (Henry), takođe slavnim glumcem tog doba, koji joj je najčešće bio partner. Napisala je autobiografiju 'Istorija mog života', delo znatne književne vrednosti.

1940. Odlukama parlamenata Litvanije, Letonije i Estonije uspostavljena je sovjetska vlast i tri dotad samostalne baltičke države uključene su u ŠSR.

1948. U Beogradu je počeo Peti kongres Komunističke partije Jugoslavije koji je podržao otpor rukovodstva partije diktatu Moskve, odnosno napadu Informbiroa, što je ođeknulo kao prvo 'ne' u komunističkom svetu dotad neprikosnovenom sovjetskom vođi Josifu Staljinu.

1960. U Cejlonu (sadašnja Šri Lanka) Sirimavo Bandaranaike postala je prva žena premijer u svetu, nasledivši supruga Solomona ubijenog u atentatu.

1976. U eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil, poginuo je britanski ambasador u Irskoj Kristofer Juart-Bigs (Christopher Ewart-Biggs).

1985. Umro je srpski glumac Zoran Radmilović, neprevaziđen majstor improvizacije, koji je oduševljavao pozorišnu publiku, često stvarajući utisak da je sam - čitavo pozorište. Glumačku karijeru počeo je kao student 1960. u Beogradskom dramskom pozorištu, a 1964. je prešao u Atelje 212. Legenda za života, upamćen je po nizu briljantnih uloga poput Kralja Ibija, Radovana III, Trigorina u 'Galebu', Laze Kostića u 'Santa Maria della Salute'. Igrao je u mnogim filmovima i TV serijama.

1985. Umro je srpski pisac Aleksandar Vučo, rodonačelnik moderne poezije za decu u srpskoj književnosti, pripadnik pokreta nadrealista. Dela: romani 'Gluho doba' (s Dušanom Matićem), 'Koren vida', 'Raspust', 'Mrtve javke', 'Zasluge', 'Poziv na maštanje', 'Omame', 'I tako dalje omame', 'Omame - kraj', poeme 'Humor zaspalo', 'Nemenikuće - Chirilo i Metodije', 'Mastodonti', zbirke pesama 'Krov nad prozorom', 'Ako se još jednom setim', 'Pesme', 'Alge', 'Momak i po hoću da budem'.

1988. Iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini izjavio je da je prihvatanje prekida vatre uz posredovanje UN, posle osam godina rata s Irakom, 'gore nego popiti otrov'.

1994. Ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970, posle dvomesečnog putovanja Rusijom došao je u Moskvu, prvi put posle proterivanja iz otadžbine 1974.

1995. Predstavnici 16 zemalja na Medjunarodnoj konferenciji o Bosni u Londonu upozorili su bosanske Srbe da će, ako napadnu "zaštićenu
zonu" UN Goražde, biti suočeni sa "odlučnim uzvraćanjem koje uključuje i upotrebu vazdušne sile".

1998. Umro je američki kosmonaut Alen Šepard, prvi Amerikanac koji je poleteo u kosmos (1961) i jedini čovek koji je igrao golf na Mesecu.

2000. Umro je jugoslovenski kompozitor Stanojlo Rajičić, član Srpske akademije nauka i umetnosti i direktor Muzikološkog instituta SANU (1958-63) (opere "Simonida", "Karadjordje", balet "Pod zemljom", šest simfonija, ciklusi pesama).

2002. Bankrotirao je telekomunikacioni gigant 'Vorldkom' zbog finansijskih problemima posle otkrića internih računovodstvenih prevara, što je bilo najveće bankrotstvo u američkoj privredi, skoro dvostruko veće od dosadašnjeg 'rekordera' kompanije 'Enron' koja je propala u decembru 2001.

2003. UNICEF je saopštio da je više od 1.000 dece u Iraku ubijeno ili povredjeno od zaostalih i neeksplodiranih mina.

2008. Posle 13 godina skrivanja u Beogradu je uhapšen bivši lider bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić i izručen Tribunalu u Hagu.