Dogodilo se na dan - 11. jun.

1509. - Engleski kralj Henri VIII (Henry) oženio se prvom od šest žena, Katarinom Aragonskom (Catherina of Aragon).

1572. - Rođen je engleski pisac Bendžamin Džonson (Benjamin Jonson), koji je realistički prikazivao ljudske nastranosti i strasti. Dela: komedije ''Ljudi i ćudi'', ''Volpone'', ''Vartolomejski vašar'', proza ''Građa, ili otkrića o ljudima i stvarima''.

1727. - Umro je britanski kralj nemačkog porekla Džordž I (George), prvi monarh Velike Britanije iz hanoverske dinastije, a na prestolu ga je nasledio sin Džordž II. Tokom njegove vladavine od 1714. do smrti položaj premijera se iskristalisao kao ključni u izvršnoj vlasti.

1776. - Rođen je engleski slikar Džon Kanstebl (John Constable), jedan od tvoraca modernog pejzaža u evropskom slikarstvu. Njegova platna odlikuje jednostavnost motiva, slobodan potez i prozračnost atmosfere, čime je znatno uticao na francuske impresioniste.

1826. - Ukinuta janičarska vojska u Turskoj

1833. - Umro Melentije Pavlović, beogradski arhiepiskop i mitropolit

1842. - Vuk Karadžić izabran za dopisnog člana Društva srpske slovesnosti

1844. - Rođen Džerard Menli Hopkins, engleski književnik.

1859. - Umro je austrijski knez Klemens Meternih, (Wenzel, Lothar von Metternić-Winneburg), koji je kao ministar inostranih poslova i kancelar četiri decenije krojio spoljnu i unutrašnju politiku Austrije, umnogome i sudbinu Evrope. Šef diplomatije bio je od 1809. do 1821, a kancelar od 1821. do 1848, kada je zbačen u martovskoj Bečkoj revoluciji i bio primoran da emigrira u Englesku. Predvdio je 1813. koaliciju protiv francuskog cara Napoleona I. U međunarodnoj politici bio je stub reakcionarnog saveza evropskih vladara ''Svete alijanse'', stvorene radi gušenja revolucionarnih pokreta u Evropi, a u unutrašnjoj je izgradio po zlu čuven ''Meternihov sistem'' - policijsko-apsolutistički režim koji je gušio svaki nacionalni i slobodarski pokret. Dve godine posle zbacivanja s vlasti vratio se u Austriju, gde je do smrti potpomagao reakcionarne snage.

1864. - Rođen je nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus (Rićard Strauš), direktor Bečke opere, čije su kompozicije sjedinile iskrenost i efekat, intenzivno proživljavanje i hladnu virtuoznost. Počeo je da stvara u maniru kasnog romantizma i dospeo do ekspresionizma, ali je uvek ispoljavao visoko majstorstvo orkestracije. Simfonijsku poemu je ispunio novim sadržajem i jedan je od najboljih operskih kompozitora 20. veka koji su stvarali na tragu muzičke drame Riharda Vagnera (Rićard Wagner). Komponovao je i operete, balete, solo pesme, kamernu muziku. Dela: simfonijske poeme ''Don Huan'' , ''Til Ojlenšpigel'', ''Simfonija Alpa'', ''Sinfonia domestica'', ''Život junaka'', opere ''Saloma'', ''Elektra'', ''Kavaljer s ružom'', ''Egipatska Helena'', ''Arabela'', ''Danajina ljubav''.

1873. - Zbog finansijske krize zatvoreno Narodno pozorište u Beogradu. Poslednja predstava pred zatvaranje bila je "Seljak kao milioner" Ferdinanda Rajmunda, posle koje su glumci dobili tromesečnu platu i otpušteni kućama. Nezaposleni glumci na čelu sa Đorđem Pelešom osnovali su putujuću družinu i davali predstave u Areni Kneževe pivare (Vajfertove pivare). Pozorište je ponovo proradilo marta 1874. godine.

1880. - Rođena je američka pacifistkinja Dženet Renkin (Jeanette Rankin), prva žena koja je postala član Kongresa SAD. Kao ubeđeni antimilitarista, u američkom parlamentu jedina je glasala protiv objave rata Japanu posle bombardovanja Perl Harbura 1941.

1891. - Velika Britanija i Portugalija potpisale su konvenciju o podeli interesnih sfera severno i južno od reke Zambezi u Africi, kojom je Njasalend (sadašnji Malavi) postao britanski protektorat.

1895. - Rođen je sovjetski državnik ruskog porekla Mihail Aleksandrovič Bulganjin, premijer ŠSR od 1955. do 1958, učesnik Oktobarske revolucije. Boljševicima se priključio 1917. uoči revolucije i do 1922. radio je u ČEKI, tajnoj političkoj policiji. Član Centralnog komiteta Komunističke partije ŠSR postao je 1934, na početku staljinističkih čistki, a Politbiroa 1948. Tokom Drugog svetskog rata bio je u vojnim savetima Zapadnog, Drugog pribaltičkog i Prvog beloruskog fronta, potom zamenik ministra odbrane, a posle rata ministar oružanih snaga i zamenik premijera, pre nego što je postao šef vlade.

1899. - Rođen Jasunari Kavabata, japanski književnik, nobelovac

1903. - Oficiri zaverenici ubili su u rano jutro u Beogradu kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin, posle čega se na srpski presto vratila dinastija Karađorđević. Aleksandar je došao na vlast 1889. posle abdikacije oca, kralja Milana, ali su zemljom četiri godine upravljali namesnici, jer je bio maloletan. Izvršio je državni udar 1893. i zaveo autokratski režim. Zbog ženidbe 1900. s dvorskom damom Dragom, sukobio se sa ocem i navukao na sebe veliko nezadovoljstvo naroda, mnogih političara i oficira koji su ga ubili u ''majskom prevratu'' (prema Julijanskom kalendaru, tada važećem u Srbiji, kraljevski par je ubijen 29. maja).

1910. - Donet Zakon o radnjama u Srbiji, kojim se prvi put u Srbiji osnivaju privredne komore

1910. - Rođen je francuski okeanograf Žak Iv Kusto (Jacques-Yves Cousteau), član Francuske akademije, veliki borac za zaštitu čovekove okoline, s čijim se otkrićima tajni podvodnog sveta mogu meriti jedino naučno-fantastični romani Žila Verna (Jules Verne) u 19. veku. Za podvodna snimanja zainteresovao se u Indokini tridesetih godina 20. veka kao mornarički oficir, posle završene Pomorske akademije u Brestu. Prvi dokumentarni film ''Deset hiljada metara pod morem'' snimio je 1943. i otad je napravio mnoštvo dokumentarnih filmova i televizijskih serija o životu u morima i okeanima, krstareći svetom svojim brodom-laboratorijom ''Kalipso''. Za film ''Svet tišine'', koji je snimio s francuskim režiserom Lujom Malom (Louis Malle), 1956. je na festivalu u Kanu dobio ''Zlatnu palmu''. Dobitnik je tri Oskara. Napisao je više knjiga, uključujući ''Putovanje 'Kalipsa''' i ''Kroz 18 metara vode''. Ostali filmovi: ''Svet bez sunca'', ''Zlatna riba''.

1918. - Italijanski borbeni čamci potopili su u Prvom svetskom ratu u Jadranskom moru, oko 70 kilometara severozapadno od Zadra, veliki austrougarski bojni brod ''Sent Ištvan'', posle čega je komandant austrougarske mornarice admiral Mikloš Horti (Miklos Horthy) - potonji fašistički diktator Mađarske - morao da obustavi operaciju razbijanja blokade na ulazu u Jadran. Horti je planirao da čcitava austrougarska flota, uz pomoć avijacije, kod Otrantskih vrata razbije blokadu sila Antante.

1922. - Rođen Mihalis Kakojanis, grčki reditelj i scenarista

1923. - Rođena Olga Spiridonović, pozorišna, filmska i TV glumica

1924. - Rođen Borislav Pašćan, dirigent i muzički pedagog, direktor Beogradske opere

1931. - Rođen prof. dr Egon Fekete, filolog i leksikograf, naučni savetnik Instituta za srpski jezik SANU, urednik Rečnika SANU

1934. - Rođen Blagoje Vidinić, fudbalski golman, reprezentativac

1934. - Rođen Radosav-Ratko Božović, sociolog kulture, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu

1936. - U Moskvi je saopšteno da je uhapšeno, osuđeno na tajnom suđenju i potom pogubljeno osam visokih sovjetskih vojnih rukovodilaca, uključujući ruskog maršala i vojnog teoretičara Mihaila Tuhačevskog, što je označilo početak masovne čistke i fizičkih likvidacija u Crvenoj armiji. Tuhačevski je bio jedan od najistaknutijih komandanata Crvene armije tokom građanskog rata posle Oktobarske revolucije. Kao komandant Zapadnog fronta 1920. u ratu protiv Poljske dopro je do Varšave, 1922. postao je načelnik Vojne akademije, 1925. član Revolucionarnog vojnog saveta ŠSR, a 1931. zamenik predsednika tog tela i zamenik ministra odbrane. Dela: ''Rat klasa'', ''Pitanja savremene strategije''.

1942. - Stupio je na snagu sporazum vlada ŠSR i SAD u Drugom svetskom ratu o principima uzajamne pomoći i vođenju rata protiv fašističkih Sila osovine, poznat kao sporazum o zajmu i najmu. SAD su se obavezale da snabdevaju ŠSR, koji će sarađivati u odbrani SAD i dostavljati materijale i informacije. Dogovorene su i koordinirane akcije radi povećanja proizvodnje, razmene i potrošnje i uklanjanja trgovinskih i carinskih barijera.

1944. - Rođena Bojana Andrić, dramaturg i scenarista, urednik TV Beograd

1949. - Umro Oton Župančić, književnik

1949. - Umro Andrija Hebrang, političar, sekretar CK KP Hrvatske i član Politbiroa CK KPJ

1949. - Ubijen je albanski revolucionar i rukovodilac Koči Dzodze (Koci Xoxe), odmah posle izricanja smrtne presude na montiranom tajnom procesu. Prethodno je smenjen sa svih položaja i uhapšen zato što se nije složio s rezolucijom Informiroa 1948, osudivši staljinističke metode osude i izolacije Jugoslavije. U zatvoru je mučen da bi priznao izmišljenu krivicu i odrekao se stava da je politika Moskve prema Beogradu pogrešna. Bio je 1941. glavni inicijator osnivanja Komunističke partije Albanije i njen organizacioni sekretar, organizator ustanka u Albaniji u Drugom svetskom ratu protiv fašističkih okupatora i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Albanije. Od 1945. bio je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, a 1946. postao je predsednik Demokratskog fronta Albanije. Zalagao se za blisku saradnju Albanije i Jugoslavije.

1951. - Rođen Marjan Beneš, bokser, reprezentativac, evropski šampion u polusrednjoj kategoriji

1955. - Na automobilskoj trci ''24 sata Le Mana'' poginulo je 80 i povređeno više od 100 posmatrača posle sudara tri automobila koji su uleteli u gledalište.

1959. - Rođen Hju Lori, britanski filmski glumac

1963. - Vijetnamski budistički kaluđer Kvang Duk spalio se u Sajgonu (sadašnji Ho Ši Min), u znak protesta protiv tretmana kojem je vlada Južnog Vijetnama podvrgla budiste.

1970. - Umro je ruski državnik Aleksandar Fjodorovič Kerenski, član a potom predsednik Privremene vlade posle Februarske revolucije 1917. u Rusiji. Zbačen je s vlasti u Oktobarskoj revoluciji 1917. Emigrirao je 1918. i od 1940. živeo u SAD gde je i umro.

1970. - Poslednji američki vojnik je napustio vazduhoplovnu bazu ''Vilus'' u Libiji, na zahtev pukovnika Moamera el Gadafija, koji je 1. septembra 1969. oborio režim kralja Idriza I.

1970. - Posle sedmice žestokih okršaja u Jordanu, palestinski gerilci i jordanska armija potpisali su primirje.

1979. - Umro je američki filmski glumac Džon Vejn (John Wayne), koji je igrao uglavnom u vesternima, tumačeći likove pravdoljubivih i usamljenih junaka. Filmovi: ''Veliko suđenje'', ''Poštanska kola'', ''Dugo putovanje kući'', ''Rio Grande'', ''Pesak Ivo Džime'', ''Miran čovek'', ''Crvena reka'', ''Tragači'', ''Čovek koji je ubio Liberti Valansa'', ''Rio Bravo'', ''Eldorado'', ''Alamo''.

1981. - U zemljotresu u jugoistočnoj iranskoj provinciji Kerman poginulo je najmanje 1.500 ljudi.

1984. - Umro je italijanski političar Enriko Berlinguer (Enrico), generalni sekretar Komunističke partije Italije od 1972. do smrti, jedan od najistaknutijih pobornika ''evrokomunizma'' (spoj demokratije i socijalizma) i tvorac strategija ''istorijskog kompromisa'' (s građanskim strankama, pre svega s demohrišćanima) i ''demokratske alternative''. U ranoj mladosti je postao komunista i 1944. je uhapšen kao sekretar komunističke omladine u rodnom Sasariju na Sardiniji. U Centralni komitet partije ušao je 1945, član Politbiroa postao je 1959, a zamenik generalnog sekretara 1969. Kao lider partije potpuno je suzbio sovjetski uticaj u najvećoj komunističkoj partiji na Zapadu.

1988. - Umro je italijanski državnik Djuzepe Saragat (Giuseppe), bivši predsednik Italije, osnivač italijanske Socijaldemokratske partije. Posle dolaska na vlast fašističkog režima Benita Musolinija (Mušolini) emigrirao je sa ostalim rukovodiocima Socijalističke partije, u kojoj je bio član Direkcije, a u zemlju se vratio 1943. posle kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu. Nemci su ga ubrzo uhapsili, ali je uspeo da pobegne iz zatvora. Iz Socijalističke partije je istupio 1947, a 1952. osnovao je Socijaldemokratsku partiju. Bio je ministar u prvoj posleratnoj italijanskoj vladi, potom do 1957. potpredsednik vlade. Šef diplomatije postao je 1963, a na čelu države bio je od 1964. do 1971.

1990. - Umro je srpski istoričar Vasa Čubrilović, učesnik atentata na austrugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda (Franz) 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kao učenik pristupio je nacionalno-revolucionarnoj organizaciji ''Mlada Bosna'', a kao najmlađi učesnik Sarajevskog atentata osuđen je na 16 godina robije i do sloma Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu bio je u zatvoru. U Drugom svetskom ratu bio je zatvoren u logor na Banjici. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gde je doktorirao 1927. Između dva svetska rata pripadao je progresivnom krilu Zemljoradničke stranke, a posle Drugog svetskog rata bio je direktor Balkanološkog instituta i ministar u vladi Jugoslavije. Autor je oko 70 istorijskih knjiga i studija. Dela: ''Bosanski ustanak 1875-1878'', ''Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini'', ''Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi'', ''Politička prošlost Hrvata'', ''Istorija političke misli u Srbiji XIX veka'', ''Odabrani istorijski radovi''.

1995. - U eksploziji bombe podmetnutoj u kolumbijskom gradu Medeljin u vreme održavanja muzičkog festivala, poginulo je 28 ljudi i povređeno više od 200.

1996. - U eksploziji u trgovinskom centru u brazilskom gradu Sao Paulo poginulo je 39 i povređeno više od 500 ljudi.

1999. - Komandant Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojša Pavković je izjavio da je ta armija zaustavila kopnenu agresiju NATO na Kosovu i Metohiji i ostvarila ''značajnu pobedu nad daleko nadmoćnijim protivnikom''. On je dodao da je tokom 79 dana agresije poginuo 161 pripadnik Treće armije i uništeno 13 tenkova, šest oklopnih transportera, osam artiljerijskih oruđa, 19 protivavionskih topova i jedan radar, a da je njena protivvazdušna odbrana oborila 34 NATO borbena aviona, 25 bespilotnih letilica, pet helikoptera i 52 krstareće rakete.

1999. - Ruski bataljon s 23 kamiona, 16 oklopnih transportera, pet džipova i jednim vozilom veze prešao je iz Bosne i Hercegovine na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije tokom prepodneva i uveče je prispeo na Kosovo i Metohiju kao prva jedinica iz sastava Kfora, zaposevši potom aerodrom Slatina kod Prištine.

2001. - Pogubljen je američki ratni veteran Timoti Mekvej (Timothy McVeigh), šest godina pošto je aktivirao kamion-bombu ispred jedne federalne zgrade u Oklahoma sitiju, kad je poginulo 168 ljudi.

2003. - Umro Gregori Pek (Eldred Gregori), američki filmski glumac, dobitnik "Oskar"-a

2003. - U samoubilačkom bombaškom napadu islamskog teroriste u autobusu u centru Jerusalima poginulo je 17 ljudi.

2004. - Komisija Vlade Republike Srpske saopštila je da su snage Vojske RS u Srebrenici ubile hiljade muslimana u julu 1995.

2012. - Umro Teofilo Stivenson, kubanski bokser, olimpijski i svetski šampion u teškoj kategoriji