Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Istorija dinara
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
 1. #1
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 400,639, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 0%
  Dostignuća:
  Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Discussion Ender
  stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
  Država
  Bosnia-Herzegovina
  Registrovan
  Sep 2013
  Pol
  Musko
  Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 17:38
  Postovi
  8,024

  icon7 Istorija dinara


  Dinar, kao valuta, se koristi kao zvanična valuta nekih islamskih zemalja: Alžir (Alžirski dinar), Bahrein (Bahreinski dinar), Irak (Irački dinar), Jordan (Jordanski dinar), Kuvajt (Kuvajtski dinar), Libija (Libijski dinar), Sudan (Sudanski dinar) i Tunis (Tunižanski dinar), i valuta Srbije (Srpski dinar) i Makedonije (Makedonski denar), kao naslednika jugoslovenskog dinara. Istorija dinara, ipak, počinje sa rimskim novcem, denarijusom, po kome su i sve navedene valute dobile svoje ime.

  Stari vek

  Rimski denarijus

  Valutni sistem Rimskog carstva je obuhvatao kovani novac koji se zvao denarijus (množina: denari), koji se u Rimskom carstvu kovao i bio u upotrebi od oko 211. godine stare ere. To su bili mali srebrni novčići, koji su bili u upotrebi sve dok ih nisu zamenili tzv. „antonijusi”.

  Srednji vek

  Srednjovekovna Srbija

  Novac cara Dušana Nemanjića iz 1346. godine, u čast njegovog krunisanja.

  „Srpski dinar” se prvi put pominje u arhivskim dokumentima s kraja 1214. godine, u vreme Stefana Prvovenčanog (veliki župan 1196-1217, kralj 1217-1228). Od tog vremena sve do pada Despotovine 1459. godine, „dinar” su kovali gotovo svi srpski vladari, i to širom teritorije srpske srednjovekovne države, u kovnicama koje su se nalazile u blizini brojnih rudnika srebra kao što su Brskovo, Rudnik, Novo Brdo, Srebrnica, Trepča i drugi, i taj novac ce zvao dinar. Predstavljao je jedno od najbitnijih obeležja samostalnosti i državnosti tadašnje srpske države, u srednjem veku.

  Sav srednjovekovni novac Srbije se, zbog povlačenja zlata iz opticaja – pojave karakteristične za taj period svuda u Evropi – kovao isključivo u srebru. Nakon gubitka samostalnosti srpske države, prestaje da se kuje srpski dinar.

  Novi vek

  Srbija i Jugoslavija

  Naziv osnovne rimske monete – denar, preko srpskog srednjovekovnog kovanja i, nadalje, preko kovanja obnovljene Srbije u 19. veku, zadržao se do danas u nazivu dinar – osnovne novčane jedinice monetarnog sistema savremene Srbije.

  Najveću nominalnu vrednost ikad zabeleženu kod nas dostigla je novčanica od petsto milijardi dinara, izdata u vreme hiperinflacije, 1993. godine

  Knez Mihailo Obrenović (knez 1839-1842. i 1860-1868.) donosi rešenje da se kuje prva srpska moneta. Prvi srpski kovani novac, izrađen u bečkoj kovnici od legure bakra, u apoenima od 1, 5 i 10 para, s likom kneza Mihaila na aversu i godinom izdanja 1868. Nova novčana jedinica, s nazivom dinar, iskovana je u srebru 1875. godine. Nosila je lik kneza Milana, a izrađena je u apoenima od 50 para, 1 i 2 dinara. Prvi zlatni novac u Srbiji iskovan je 1879. godine u nominalnoj vrednosti od 20 dinara. Povodom proglašenja kneza Milana za kralja Srbije 6. marta 1882, kovan je zlatni novac od 10 i 20 dinara, popularno nazvan «milandor».

  Prva novčanica izdata u Srbiji vezuje se za početak rada Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, koji je 2. jula 1884. bio obeležen izdavanjem novčanice od 100 dinara, plative u zlatu, izrađene po klišeu za rezervnu novčanicu od 100 franaka Narodne banke Belgije.

  Attached Images
  Last edited by stuart; 09.09.2015 at 20:18.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  SRB HOST

 3. #2
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 400,639, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 0%
  Dostignuća:
  Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Discussion Ender
  stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
  Država
  Bosnia-Herzegovina
  Registrovan
  Sep 2013
  Pol
  Musko
  Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 17:38
  Postovi
  8,024

  icon7 Odg: Istorija dinara


  Sredinom novembra 1919. godine pušten je u promet prvi novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: papirni, u apoenima od jednog i pola dinara. U vreme njihovog objavljivanja nova država nije imala svoju novčanu jedinicu, a Privilegovana Narodna banka, koja je potpisana kao emiter ovih novčanica, bila je banka države koja više nije postojala (emisiona banka Kraljevine SHS je počela s radom 1. februara 1920. godine). Poznat je autor novčanice od pola dinara, Menci Klement Crnčić, zagrebački grafičar.

  Iz tog vremena je najpoznatija novčanica od 10 dinara, zato što je jedina štampana van Evrope. Desilo se da su kapaciteti Francuske banke bili zauzeti, pa je Kraljevini preporučeno da desetodinarsku štampa u Američkoj kompaniji za banknote, u Njujorku. Amerikanci su nam ustupili svoju rezervnu novčanicu sa vinjetom snažnog nagog čoveka koji okreće točak (simbol napretka). Mi smo na licu novčanice, iznad točka dodali dve žene, boginje radinosti i nauke, i Merkura – simbola trgovine. Na naličju novčanice su planinski vrhovi Kožuh, Veternik, Dobro Polje i Kajmakčalan. Zbog ove novčanice nastala je izreka “dinar veliki k’o točak”

  Po završetku Prvog svetskog rata, na teritoriji novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zatekle su se u opticaju razne vrste kovanog novca. Taj novac je postepeno zamenjivan i već 1920. emitovan je kovani novac nove države, kada je prihvaćeno da nacionalna novčana jedinica bude dinar, koji se deli na 100 para.

  Novčanice od 100 dinara sa ženom ovenčanom lovorovim vencem, i od 1000, sa Svetim Đorđem, štampane su 1920. godine u Francuskoj, a njihovi autori su francuski umetnici. Hiljadarka je prva četvorobojna novčanica Narodne banke. Sledeće godine je objavljen apoen papirnog novca od 25 para iz 1921. godine – naš najsitniji papirni novac. Njegov autor je slikar iz Zagreba Milenko Đurić. Na aversu je u tamnoplavoj boji crtež manastira Gračanice, a na reversu su crteži ostrva sa crkvom na Bledskom jezeru i spomenik bana Jelačića u Zagrebu. Oznaka valute, dinar, napisana je ćirilicom i latinicom.


  Attached Images
  Last edited by stuart; 09.09.2015 at 20:15.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Istorija Srbije
  Od Vesna u forumu Istorija
  Odgovori: 10
  Zadnji Post: 09.09.2015, 20:26
 2. Istorija Beograda
  Od Vesna u forumu Istorija
  Odgovori: 8
  Zadnji Post: 24.08.2014, 14:40
 3. Istorija Balkana
  Od Vesna u forumu Istorija
  Odgovori: 12
  Zadnji Post: 24.08.2014, 14:12
 4. Istorija Srba
  Od Mira u forumu Istorija
  Odgovori: 10
  Zadnji Post: 21.09.2013, 09:07
 5. Istorija Srba
  Od milijana u forumu Domace Knjige
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 12.06.2013, 03:09

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080