Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uivaćete u svim odlikama naeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Istorija dinara
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Doli na Radio umadinac forum.

    Trenutno pregledate forum nae zajednice kao gost, to vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridruite naoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vaim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Drava
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Istorija dinara


    Dinar, kao valuta, se koristi kao zvanična valuta nekih islamskih zemalja: Alir (Alirski dinar), Bahrein (Bahreinski dinar), Irak (Irački dinar), Jordan (Jordanski dinar), Kuvajt (Kuvajtski dinar), Libija (Libijski dinar), Sudan (Sudanski dinar) i Tunis (Tunianski dinar), i valuta Srbije (Srpski dinar) i Makedonije (Makedonski denar), kao naslednika jugoslovenskog dinara. Istorija dinara, ipak, počinje sa rimskim novcem, denarijusom, po kome su i sve navedene valute dobile svoje ime.

    Stari vek

    Rimski denarijus

    Valutni sistem Rimskog carstva je obuhvatao kovani novac koji se zvao denarijus (mnoina: denari), koji se u Rimskom carstvu kovao i bio u upotrebi od oko 211. godine stare ere. To su bili mali srebrni novčići, koji su bili u upotrebi sve dok ih nisu zamenili tzv. antonijusi.

    Srednji vek

    Srednjovekovna Srbija

    Novac cara Duana Nemanjića iz 1346. godine, u čast njegovog krunisanja.

    Srpski dinar se prvi put pominje u arhivskim dokumentima s kraja 1214. godine, u vreme Stefana Prvovenčanog (veliki upan 1196-1217, kralj 1217-1228). Od tog vremena sve do pada Despotovine 1459. godine, dinar su kovali gotovo svi srpski vladari, i to irom teritorije srpske srednjovekovne drave, u kovnicama koje su se nalazile u blizini brojnih rudnika srebra kao to su Brskovo, Rudnik, Novo Brdo, Srebrnica, Trepča i drugi, i taj novac ce zvao dinar. Predstavljao je jedno od najbitnijih obeleja samostalnosti i dravnosti tadanje srpske drave, u srednjem veku.

    Sav srednjovekovni novac Srbije se, zbog povlačenja zlata iz opticaja pojave karakteristične za taj period svuda u Evropi kovao isključivo u srebru. Nakon gubitka samostalnosti srpske drave, prestaje da se kuje srpski dinar.

    Novi vek

    Srbija i Jugoslavija

    Naziv osnovne rimske monete denar, preko srpskog srednjovekovnog kovanja i, nadalje, preko kovanja obnovljene Srbije u 19. veku, zadrao se do danas u nazivu dinar osnovne novčane jedinice monetarnog sistema savremene Srbije.

    Najveću nominalnu vrednost ikad zabeleenu kod nas dostigla je novčanica od petsto milijardi dinara, izdata u vreme hiperinflacije, 1993. godine

    Knez Mihailo Obrenović (knez 1839-1842. i 1860-1868.) donosi reenje da se kuje prva srpska moneta. Prvi srpski kovani novac, izrađen u bečkoj kovnici od legure bakra, u apoenima od 1, 5 i 10 para, s likom kneza Mihaila na aversu i godinom izdanja 1868. Nova novčana jedinica, s nazivom dinar, iskovana je u srebru 1875. godine. Nosila je lik kneza Milana, a izrađena je u apoenima od 50 para, 1 i 2 dinara. Prvi zlatni novac u Srbiji iskovan je 1879. godine u nominalnoj vrednosti od 20 dinara. Povodom proglaenja kneza Milana za kralja Srbije 6. marta 1882, kovan je zlatni novac od 10 i 20 dinara, popularno nazvan milandor.

    Prva novčanica izdata u Srbiji vezuje se za početak rada Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, koji je 2. jula 1884. bio obeleen izdavanjem novčanice od 100 dinara, plative u zlatu, izrađene po klieu za rezervnu novčanicu od 100 franaka Narodne banke Belgije.

    Attached Images
    Last edited by stuart; 09.09.2015 at 21:18.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Drava
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istorija dinara


    Sredinom novembra 1919. godine puten je u promet prvi novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: papirni, u apoenima od jednog i pola dinara. U vreme njihovog objavljivanja nova drava nije imala svoju novčanu jedinicu, a Privilegovana Narodna banka, koja je potpisana kao emiter ovih novčanica, bila je banka drave koja vie nije postojala (emisiona banka Kraljevine SHS je počela s radom 1. februara 1920. godine). Poznat je autor novčanice od pola dinara, Menci Klement Crnčić, zagrebački grafičar.

    Iz tog vremena je najpoznatija novčanica od 10 dinara, zato to je jedina tampana van Evrope. Desilo se da su kapaciteti Francuske banke bili zauzeti, pa je Kraljevini preporučeno da desetodinarsku tampa u Američkoj kompaniji za banknote, u Njujorku. Amerikanci su nam ustupili svoju rezervnu novčanicu sa vinjetom snanog nagog čoveka koji okreće točak (simbol napretka). Mi smo na licu novčanice, iznad točka dodali dve ene, boginje radinosti i nauke, i Merkura simbola trgovine. Na naličju novčanice su planinski vrhovi Kouh, Veternik, Dobro Polje i Kajmakčalan. Zbog ove novčanice nastala je izreka dinar veliki ko točak

    Po zavretku Prvog svetskog rata, na teritoriji novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zatekle su se u opticaju razne vrste kovanog novca. Taj novac je postepeno zamenjivan i već 1920. emitovan je kovani novac nove drave, kada je prihvaćeno da nacionalna novčana jedinica bude dinar, koji se deli na 100 para.

    Novčanice od 100 dinara sa enom ovenčanom lovorovim vencem, i od 1000, sa Svetim Đorđem, tampane su 1920. godine u Francuskoj, a njihovi autori su francuski umetnici. Hiljadarka je prva četvorobojna novčanica Narodne banke. Sledeće godine je objavljen apoen papirnog novca od 25 para iz 1921. godine na najsitniji papirni novac. Njegov autor je slikar iz Zagreba Milenko Đurić. Na aversu je u tamnoplavoj boji crte manastira Gračanice, a na reversu su crtei ostrva sa crkvom na Bledskom jezeru i spomenik bana Jelačića u Zagrebu. Oznaka valute, dinar, napisana je ćirilicom i latinicom.


    Attached Images
    Last edited by stuart; 09.09.2015 at 21:15.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Istorija Srbije
    Od Vesna u forumu Istorija
    Odgovori: 10
    Zadnji Post: 09.09.2015, 21:26
  2. Istorija Beograda
    Od Vesna u forumu Istorija
    Odgovori: 8
    Zadnji Post: 24.08.2014, 15:40
  3. Istorija Balkana
    Od Vesna u forumu Istorija
    Odgovori: 12
    Zadnji Post: 24.08.2014, 15:12
  4. Istorija Srba
    Od Mira u forumu Istorija
    Odgovori: 10
    Zadnji Post: 21.09.2013, 10:07
  5. Istorija Srba
    Od milijana u forumu Domace Knjige
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 12.06.2013, 04:09

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za ui ko ne slua moe da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadraj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadraj. Postavljanjem vae poruke ili vaeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vaeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadraja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadraj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatraite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080