Cesnica od belog brasna


Sastojci:

1 kg brašna
5.0 dl mleka
30 gr svežeg kvasca
100 gr putera ili margarina
2 žumanceta
2-4 kašičice šećera
2 kašičice soli


Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Izmešati brašno i so, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Dobro rukama obraditi, dok se ne dobije glatko testo i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Nakon oblikovanja česnice dodajte priloge, tako što ćete ih utisnuti u testo. Ne zaboravite da novčić uvijete u foliju iz higijenskih razloga.
Od odvojenog testa možete isplesti kike i tako našarati česnicu. Možete da koristite i viljuške za šaranje tako što uzmete dve viljuške podižete testo.
Testo možete premazati umućenim žumancetom ili samo uljem i ostavite da naraste još pola sata. Nakon toga stavite česnicu da se peče dok ne porumeni (na 180 stepeni oko 40ak minuta).




Napomena:Cesnicu pripremaju na razlicite nacine,ovisno od tradicije i obicaja.U nekim krajvima je prave od beskvasnog testa ili projinog brasna.Cesnica je simbol Hristovog tela,a vino simbolise Hristovu krv.