Bajina Basta

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Bajina Bašta je varoš u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine. Naselje je nastalo na proširenju - naplavini reke Drine, ispod obronaka planine Tare. Regionalnim putem preko prevoja Kadinjača povezana je sa Užicem od koga je udaljena 40 kilometara, preko prevoja Debelo brdo sa Valjevom do koga ima 66 kilometara. Ovim putem Bajina Bašta je direktno povezana sa Beogradom od koga je udaljena 170 kilometara, a dolinom Drine sa Ljubovijom, Loznicom i Šapcom dalje prema severu.
Opština Bajina Bašta pripada Zlatiborskom okrugu. Po popisu iz 2002. godine cela opština je imala 29.049 stanovnika, dok u samom gradu živi 9.525. stanovnika. Na teritoriji opštine postoji 36 naselja, od kojih je samo Bajina Bašta gradsko naselje. Nalazi na nadmorskoj visini od 257 metara. Klima je umereno kontinentalna, sa povećanom vlažnošću vazduha koja je nastala nakon izgradnje veštackih jezera u Perućcu i Zaovinama Na reci Drini sredinom 60-ih godina prošlog veka sagrađena je veštačka akumulacija, najveća na njenom celokupnom toku, jezero Perucac, koje zahvata oko 15 kvadratna kilometra u dužini od oko 50 kilometara. Jezero se uzvodno proteže sve do Višegrada. Nekada preiferni i poluzatvoreni region, gradnjom hidrocentrale Bajina Bašta je postala značajan centar elektroprivrede Srbije. Bajina Bšta je poznata i po proizvodnji duvana, nekada čuvenog "bajinovca", a danas sorti "berlej" i "virdžinija". Klima, prisojne strane, proplanci i šumske krčevine, bogate humusom i mineralnim materijama, pružaju idealne uslove za gajenje ove industrijske biljke Na mestu današnjeg grada u tursko vreme postojalo je selo Pljeskovo. Nakon odlaska muslimanskog stanovništava iz ovih krajeva u prvim decenijama XIX veka, doseljava se srpsko stanovništvao iz Hercegovine, severozapadnih delova Crne Gore, Sandžaka, Bosne, Dalmacije i Kremana. Za varoš, Bajina Bašta je proglašena sredinom XIX veka. Knez Aleksandar Karađorđević je 12. jula 1858. godine izdao rešenje o osnivanju varošice Bajina Bašta u koju je premešteno dotadašnje sresko sedište iz Rogačice, naselje oko 12 kilometara nizvodno od Bajine Bašte. Status varoši oduzeće joj knez Mihajlo Obrenović 1866. godine, ali će joj ga vratiti knez Milan Obrenović 1872. godine. Postoji više legendi o nastanku imena grada. Najčešće pominjana je ona da je u tursko vreme, na prostoru današnjeg grada, neki Turčin po imenu Baja imao velike bašte, pa od njega ostade ime Bajina Bašta.
Na ražmeđu XIX I XX veka Bajina Bašta je postepeno stasavala u razvijenu varošicu, u koju se stanovništvo sve više doeljava.i privreda razvija. Most na Drini je izgrađen 1926. godine, čime je konačno uspostavlejena suvozemna veza sa Skelanima na bosanskoj strain. Naselje je elektrificirano 1928. godine kada je u rad puštena hidrocentrala na perućačkom vrelu. U Bajinoj Bašti je pred Drugi svetski rat radilo 27 kafana i hotela, najpoznatiji hoteli su bili "Bosna" sa dobrom turskom kafom i "Evropa" gde se točilo crno pivo, a od kafana poznate su bile "Central", "Tara".
Prirodne i kulturno-istorijske osobenosti i vrednosti koje poseduje uža i šira okolina Bajine Bašte, čine je značajnom i prepoznatljivom turističkom destinacijom Srbije sa razvijenom hotelsko-turističkom infrastrukturom. Najizrazitije vrednosti ovog kraja u turističkom pogledu su: planina Tara sa nacionalnim parkom, reka Drina sa kanjonom prema Višegradu i akumulacionim jezerima Perućac i Zaovine, kulturno-istorijski spomenici - manastir Rača iz XIII veka, crkva brvnara u Dubu iz XVIII, srednjovekovni Solotuški grad, praistorijski lokaliteti i savremen spomen obeležja. U gradu se nalazi moderan hotel "Inex-Drina" visoke B kategorije; na Perućcu je hotel "Jezero", a na Tari hoteli "Omorika", "Beli bor", "Javor", dečje odmaraliste "Mitrovac" i ostali brojni smeštajni kapaciteti u privatnom vlasništvu. Za potrebe razvoja turizma, ali i za potrebe sportskih aktivnosti i takmičenja u Bajinoj Bašti su izgrađeni brojni sportski objekti: gradski stadion sa tartan stazom, hala ssportova i više igrališta na otovrenom za male sportove. Istorija i sudbina odredili su nedavno ovom gradu da posle mnogo decenija ponovo postane pogranično mesto između Srbije i Bosne i Hercegovine.

paunpress