Lilehamer Norveska

Lilehamer (nor. Lillehammer) je značajan grad u Norveškoj. Grad je u okviru pokrajine Istočne Norveške i sedište i najveći grad okruga Opland.

Prema podacima o broju stanovnika iz 2011. godine u Lilehameru živi oko 21 hiljada stanovnika, dok u opštini živi oko 27 hiljada stanovnika.

U Lilehameru su 1994. godine održane Zimske olimpijske igre. Nakon toga se Lilehamer nametnuo kao jedno od najpopularnijih mjesta za održavanje takmičenja u zimskim sportovima.

Prirodni uslovi

Lilehamer i jezero Mjesa

Grad Lilehamer se nalazi u južnom delu Norveške. Od glavnog grada Osla grad je udaljen 185 kilometara severno od grada.

Reljef: Lilehamer se nalazi u središnjem delu Skandinavskog poluostrva. Grad se razvio na obali jezera Mjesa, u oblasti Gudbrandsdal. Iznad grada se strmo izdižu planine. Shodno tome, nadmorska visina grada ide od 120 do preko 350 m nadmorske visine. Ovakva pokrenutost terena i blizina planina omogućila je izvanredne mogućnosti za razvoj zimskih sportova.

Klima:
Klima u Lilehameru je kontinentalna sa uticajem i Golfske struje. Nju odlikuju oštre zime i blaga leta.

Vode:
Lilehamer se razvio na severoistočnoj obali velikog norveškog jezera Mjesa, u blizini gde u njega utiče značajna norveška reka Logen. Pre par decenija ovo duguljasto, a uzano jezero je premošćeno u području grada, pa se Lilehamer počeo širiti i na drugoj obali jezera.


Istorija

Prvi tragovi naseljavanja na mestu današnjeg Lilehamera javljaju se u doba praistorije. Današnje naselje osnovano je u srednjem veku i prvi put se spominje 1390. godine. Tek početkom 19. veka ono dobila crte trgovišta, pa je 1838. godine proglašeno gradom.

Tokom petogodišnje okupacije Norveške (1940-45.) od strane Trećeg rajha Lilehamer i njegovo stanovništvo nisu značajnije stradali.

Godine 1973. u Lilehameru agenti izraelske tajne službe Mosad su ubili marokanskog konobara, misleći da je riječ o palestinskom teroristi odgovornom za Minhenski masakr.

Od 80-ih godina 20. veka grad se razvoja kao stecište zimskih sportova. Vrhunac ove inicijative bio je održavanje Zimskih olimpijskih igara u Lilehameru 1994. godine. Nakon toga se Lilehamer nametnuo kao jedno od najpopularnijih mjesta za održavanje takmičenja u zimskim sportovima, ali i drugih svečanosti i okupljanja. Tako je 2004. godine tu održana Dečja pesma Evrovizije.


Stanovništvo

Danas Lilehamer ima oko 21 hiljadu u gradskim granicama, odnosno oko 27 hiljada u okviru opštine. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se povećava po godišnjoj stopi od 0,5%.


Privreda

Privreda Lilehamera se tradicionalno zasnivala na drvenoj industriji. Poslednjih godina značaj industrije je neznatan, ali je značaj turizma, trgovine, poslovanja i usluga sve veći.


Znamenitosti grada

Lilehamer je danas prepoznatljiv po zimskim sportovima, pa se u gradu i plninskom okruženju vide brojne skakaonice, ski-staze, hoteli i sl.

Središte grada je okruženo drvenim kućama s kraja 19. vijeka, a odatle se pruža prizor na obližnje jezero Mjesa i rijeku Lagen, okružene planinama.

Izvor;Vikipedija