Pileci raznjici na indijski nacin



Sastojci:
Za 4 osobe

za ražnjiće:
400 g pilećeg belog mesa bez kostiju,
2 kašike limunovog soka,
4 kašike kisele pavlake,
po pola kašičice mlevenog kima i korijandera,
2 čena belog luka,
kašičica svežeg, struganog đumbira
pola kašičice bibera u prahu.

Za pirinač:
250 g pirinča dugog zrna,
150 g smrznutog graška,
glavica luka,
4 grančice sa listovima celera,
2 lista lorbera,
na vrh kašičice cimeta u prahu,
pola kašičice kima u zrnu,
na vrh kašičice korijandera u prahu,
4 dl pilećeg bujona iz kocke,
so
ulje.


Priprema:

Piletinu isecite na kockice iste veličine, prelijte limunovim sokom, posolite, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.

Posebno pomešajte kiselu pavlaku, seckani beli luk, strugani đumbir i sve začine u prahu. Komadiće mesa preručite u posudu sa marinadom, dobro promešajte i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata. Marinirano meso nabadajte na štapiće za ražnjiće i posolite. Roštiljski tiganj premažite uljem, zagrejte i pecite ražnjiće oko 20 minuta na umerenoj temperaturi, povremeno okrećući štapiće da se meso ravnomerno ispeče sa svih strana. Pirinač stavite u posudu sa hladnom vodom i trljajte ga dlanovima. Kada voda pobeli, vodu prospite i sipajte novu.

Ovaj postupak ponovite još dva puta, pa pirinač ocedite, ponovo prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane. Za to vreme grančice i listiće celera izmiksajte sa malo vode da dobijete pire.

U većoj šerpi zagrejte malo ulja i kratko propržite seckani luk. Dodajte kim u zrnu, mešajte minut-dva, pa dodajte ostale začine, listove lorbera i pire od celera i, uz stalno mešanje, kuvajte još oko dva minuta.

Zatim dodajte oceđeni pirinač i kašiku-dve ulja i kuvajte 5 minuta uz stalno mešanje. Kada zrna pirinča postanu providna prelijte ga ranije pripremljenim pilećim bujonom, posolite, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost.

Pred kraj kuvanja stavite smrznuti grašak i prženi luk, promešajte nekoliko puta i servirajte sa pileći

ražnjićima.