Piletina na mediteranski način


Sastojci;

1.pile srednje veličine,
1.velika crvena paprika,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
po kašika slatke i ljute aleve paprike,
200 g pirinča,
175 ml suvog belog vina,
425 g konzerviranog paradajza,
450 ml povrtnog bujona,
list lorbera,
75 g zelenih maslina,
so,
biber,
vezica korijandera ili peršuna

Priprema;
Papriku isecite na četvrtine, izvadite semenke i izrežite na kockice. Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte. Pile operite, prosušite i isecite na komade. U posudi za pečenje zagrejte ulje, dodajte pileće meso, posolite, pobiberite i pržite sa obe strane, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
U masnoću u kojoj ste pekli meso, sipajte kašiku vode, dodajte papriku, crni i beli luk i dinstajte oko tri minuta na srednjoj temperaturi, začinite solju i biberom i promešajte. Dodajte pirinač, slatku i ljutu alevu papriku, sipajte belo vino, promešajte i kuvajte oko dva minuta, uz povremeno mešanje.
Sipajte paradajz iz konzerve, zajedno sa sokom i povrtni bujon, stavite list lorbera, promešajte i kuvajte dok ne priključa. Rasporedite pečenu piletinu, još malo prodinstajte, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.
Zelene masline isecite na krupnije komade. Korijander ili peršun operite, prosušite i sitno iseckajte. Pri kraju pečenja, u posudu sa mesom i pirinčem dodajte masline i korijander, promešajte, sklonite foliju i vratite da odstoji u isključenoj rerni još pet minuta.