Falafel, kuglice od leblebija


Sastojci;

250 g sušenih leblebija ili iz konzerve (425 ml),
pola veze peršuna,
glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
žumance,
2 kašike prezli,
3 kašike brašna,
so,
biber,
1/4 kašičice kima,
4-5 stabljika nane,
250 g grčkog jogurta,
4 kašike mleka,
kašičica limunovog soka
oko litar ulja za prženje

Priprema;
Ukoliko koristite sušene leblebije, potopite ih u dosta hladne vode i ostavite da odstoje tokom noći. Sutradan ih isperite i procedite. Dodajte očišćen i sitno iseckan peršun, crni i beli luk, pa štapnim mikserom umutite kremasti pire.
U pire od leblebija dodajte žumance, postepeno umešajte prezle i brašno, neprekidno mešajte sve dok smesa ne postane glatka. Začinite kašičicom soli, bibera i kima i ostavite posudu sa strane da odmori oko 30 minuta.
Za pripremu sosa listiće nane operite, malo prosušite i isecite na uske trake. U posebnoj posudi umutite jogurt, mleko i usitnjenu nanu. Sipajte kašičicu soka od limuna, posolite i pobiberite.
Od falafel smese vlažnim rukama između dlanova oblikujte oko 20 kuglica veličine oraha, prvo jačim, a zatim nežnijim kružnim pokretima. U fritezi ili dubokom tiganju zagrejte ulje na 180 stepeni, ali tako da bude vruće, a ne kipuće.
Kuglice pržite na vrelom ulju dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Ređajte ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Falafel servirajte sa sosom od jogurta i nane, humus ili kockice svežeg paradajza, krastavca, mladog luka i rotkvica.