Levandovski srusio Real, smesi se nemacko finale


DORTMUND - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda veoma su blizu plasmana u finale Lige šampiona, pošto su večeras u prvoj utakmici polufinala savladali Real Madrid sa 4:1 (1:1).

Sva četiri pogotka za nemački tim postigao je neverovatni Poljak Robert Levandovski, u 8, 50, 55. i 66. minutu iz penala, dok je jedini strelac za Madriđane bio Kristijano Ronaldo u 43. minutu.

Pred tačno 65.829 gledalaca na Vestfalenu fenomenalni Poljak postao je prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji je postigao četiri gola u polufinalu, i to još protiv Reala. Pre njega, Madriđanima u elitnom takmičenju niko nije dao ni het-trik.

I sve to, samo sat-dva nakon što je "procurela" informacija da će se i on pridružiti Mariju Geceu u Bajernu. Ali, dok to ne bude zvanično njih dvojica "nose" Dortmund i upravo je posle Geceove asistencije Levandovski postigao prvi gol u 8. minutu.

Real se vratio u život zahvaljujući velikom kiksu Matsa Humelsa, izgubio je loptu, a Iguain je prosledio do Ronalda i nije bilo spasa - 1:1, u 43. minutu i osmesi na licima Madriđana prilikom odlaska na odmor.

A onda potop za samo pet minuta. Prvo u 50. minutu Levandovski izbegava ofsajd posle šuta Marka Rojsa i trese mrežu, a potom posle akcije Šmelcera prima loptu na sedam-osam metara, majstorski se oslobađa Pepea i šalje "bombu" pod prečku.

Realovi fudbaleri bili su u šoku, a pogotovo kada je holandski sudija Bjorn Kujpers u 65. minutu duel Alonsa i Rojsa okarakterisao kao penal. Ruku na srce, nije morao, ali jeste, pa Levandovski nije propustio priliku da iskoristi penal i kruniše nezaboravnui noć za sebe, ali i za Dortmund.

Do kraja, Real je pokušao da uradi nešto i vrati neizvesnost u meč, ali nije se moglo, između ostalog, zahvaljujući i odličnoj igri srpskog reprezentativca Nevena Subotića.

Revanš utakmica na programu je 30. aprila u Madridu.

Sinoć je Bajern u prvom polufinalu ubedljivo savladao Barselonu sa 4:0.

Finale se igra 25. maja na Vembliju u Londonu.

Borusija Dortmund - Real Madrid 4:1 (Levandovski 8, 50, 55, 66 - Ronaldo 43).


BORUSIJA DORTMUND: Vajdenfeler, Pišček (od 83. Groskrojc), Subotić, Humels, Šmelcer, Gundogan (od 90+1. Šiber), Bender, Blažikovski (od 82. Kel), Rojs, Gece, Levandovski.
REAL MADRID: Dijego Lopez, Serhio Ramos, Varan, Pepe, Fabio Kontreao, Ćabi Alonso (od 80. Kaka), Kedira, Modrić (od 68. Di Marija), Ozil, Ronaldo, Iguain (od 68. Benzema).


Izvor; Tanjug