Trijumf Zvezde na proslavi, Vojvodina u Evropi


BEOGRAD - Fudbaleri Crvene zvezde pobedom nad niškim Radničkim 2:0 proslavili su osvajanje 27. šampionske titule.

Crveno-beli su na stadionu Rajko Mitić, pred 42.300 gledalaca, u slavljeničkoj atmosferi trijumfovali golovima Petra Orlanića u 75. i Aleksandra Kataija u 82. minutu.

Upravo je Katai sa Ugom Vijeirom podelio zvanje najboljeg strelca šampionata, pošto su obojica postigla po 21 gol.

Radnički je došao na najveći srpski stadion da pokuša da uzme mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, sasvim solidno se pokazao, čak imao i stativu kod 0:0, ali će Vojvodina igrati u Evropi jer je završila sa bodom više.

Partizan je u Humskoj savladao novosadski tim sa 3:2 i zadržao drugu poziciju, posle osvajanja nacionalnog kupa.

Pogotke za ekipu Ivana Tomića postigli su Nikola Milenković, Nemanja Mihajlović i Lazar Rosić autogol, dok je na drugoj strani blistao Dejan Meleg.

Tri boda je osvojio i Čukarički jer je bio bolji od Radnika 2:1, dok golova nije bilo u meču Borca i Voždovca.


Božović: Sigurno je da neće biti cunamija...

Trener fudbalera Crvene zvezde Miodrag Božović rekao je da će u budućnosti biti teško da se ponove rezultati crveno-belih iz ove sezone, u kojoj su dominantno došli do šampionske titule.

"Radnički je mogao da ostvari bolji rezultat da nije igrao pred ovoliko navijača. Pokazali su se u pravom svetlu, imali šanse, ali ih je Orlandić načeo, a Katai majstorijom obezbedio dobar rezultat. Teško će se ovakav rezultat ponoviti, samo se nadam da se neće ponoviti stanje oko finansija", rekao je Božović na konferenciji za medije posle utakmice.

On je dodao da mu je najdraža pobeda ove sezone ona na Vračaru protiv Voždovca, kada je i počela serija od rekordna 24 trijumfa zaredom.

"Da tada nismo pobedili bio bi "aufiderzen" (doviđenja na nemačkom jeziku prim. aut)", rekao je Božović i u svom stilu odgovorio na pitanje kako vidi budućnost kluba.

"Ovde je dobro što ne može da bude cunami. Nema mora ne znam šta bi moglo da se desi", poručio je popularni Grof.

On je objasnio kako je došlo do toga da Marko Petković bude izvođač penala na meču sa Radničkim, koji je kasnije promašio, a potom se i povredio.

"Igrači su se dogovorili da Petković izvede penal jer jedini nije dao gol iz startne postave. Mislim da je su bili u pravu i da je ispravna odluka. Žao mi je što se povredio i to je zaradio ozbiljnu povredu skočnog zgloba", rekao je.

Crnogorski trener dodao je da ga je "strah od ovacija navijača, njemu upućenih, jer nijedan stručnjak ne može da odlično da radi u kontinuitetu".

Trener Radničkog Milan Rastavac čestitao je Zvezdi titulu i poželeo joj sreću u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"Crvena zvezde je ove sezone napravila fantastičnu seriju i biće teško to ponoviti. Takođe, i za nama je dobra sezona, mogli smo da izborimo Evropu, ali nedostajalo je sreće. Sasvim dobro smo parirali Zvezdi, falio nam je gol, iako nemam šta da zamerim mojim igračima", zaključio je Rastavac.


Rezultati i strelci poslednjeg kola, plej-of:

Crvena zvezda - Radnički Niš 2:0 (Orlandić 75, Katai 83)

Partizan - Vojvodina 3:2 (Milenković 6, Mihajlović 23, Rosić augogol 60. - Meleg 28, 74)

Čukarički - Radnik 2:1 (Jovanović 46, Pavlović 55. - Jovanović 85)

Borac - Voždovac 0:0


Tabela: Crvena zvezda 54 boda, Partizan 40, Čukarički 39, Vojvodina 36, Radnički Niš 35, Borac Čacak 30, Radnik 25, Voždovac 25.


Plej-aut:

Metalac - Novi Pazar 4:2 (Panić 3, Stanojević 20, 28, 52. - Rušević 34, Pajović 68)

OFK Beograd - Jagodina 6:2 (Pejović 3, 10, Andrić 26, 37, Vukobratović 58, Stojković 68. - Lečić 24, Filipović 84)

Javor - Mladost 0:1 (Milosavljević 89)

Spartak - Rad 1:2 (Milošević 47. - Kaluđerović 54, Arsenijević 87)


Tabela: Mladost 31 bod, Spartak 29, Metalac 28, Rad 27, Javor 26, Novi Pazar 25, OFK Beograd 18, Jagodina 15.


Tanjug