Zvezdi 150. derbi, Vijeira ponovo presudio

BEOGRAD - Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 2:1 (2:1) u 150. večitom derbiju i na najbolji način krunisali sjajnu sezonu u Superligi.

Crveno-beli su slavili posle preokreta golovima Luisa Ibanjeza u 25. i Uga Vijeire u 33, dok je jedini strelac za Partizan bio Sedrik Gogua u 18. minutu.

Izabranici Miodraga Božovića stavili su "šlag na tortu" ove sezone posle trijumfa i u drugom derbiju, i ujedno zabeležili 21. pobedu zaredom u domaćem sampionatu.

Junak meča, kao i na Marakani, bio je Ugo Vijeira, koji je pored gola zadavao mnogo problema odbrani Partizana, dokazavši da igrač evropskog formata.

Utakmica je odigrana pred oko 30.000 gledalaca, a sudio je arbitar Vlado Glođović iz Vrbasa.

Partizan: Šaranov, Bandalovski, Gogua, Jovanović (Lukić od 81), Bogosavac, Everton, Brašanac, Ilić (Kosović od 62), Stevanović, Mihajlović, Božinov (Vlahović od 53).

Crvena zvezda: Kahriman, Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez, Le Talek, Donald, Grujić, Katai (Plavšić 77), Srnić (Ristić od 88), Vijeira (Gavrić od 90).

Žuti kartoni: Everton Luiz, Saša Ilić (Partizan), Mičel Donald, Aleksandar Luković (Crvena zvezda).

Crveni karton: Luković 71. minut.

Partizan je bolje otvorio duel, očigledno veoma motivisan da savlada večitog rivala i tako, bar donekle, spasi sezonu. Domaći igrači bili su agresivniji, a sudija Glođević propustio je da dosudi prvi penal za Partizan u derbijima posle 21. godine, jer je Marko Petković u svom kaznenom srušio Nemanju Mihajlovića.

Nije mnogo prošlo, a Partizan je poveo sa 1:0. Saša Ilić uputio je lucidan pas za Mihajlovića, koji je centrirao, a debitant Sedrik Gogua glavom doneo vođsto.

Gol minusa nije sputao lidera Superlige, pošto je ubrzo izjednačio lepim pogotkom Luisa Ibanjeza iz slobodnog udarca.

Već u sledećem napadu crno-beli su mogli opet do vođstva, Alen Stevanović je propustio zicer, za šta je odmah usledila kazna.

Mat u tri poteza Crvene zvezde, Marko Grujić i Slavoljub Srnić su odlično kombinovali, dok se Vijeira poklonio glavom za preokret.

Drugi deo igre otvoren je poništenim golom Mihajlovića zbog ofsajda, na signalizaciju Glođovićevog pomoćnika, dok je Srnić u 50. minutu mogao Zvezdi da trasira put ka trijumfu, ali je golman Šaranov odbranio njegov šut u situaciji "jedan na jedan".

Trener Partizana Ivan Tomić odlučio je da umesto neprimetnog Valerija Božinova uvede Dušana Vlahovića i tako ga učini najmlađim akterom večitog derbija ikada (16 godina, 29 dana). Prethodni rekord držao je bivši napadač Zvezde Luka Jović.

Uglavnom se vodila žestoka borba na sredini terena, sve do 20 minuta pre kraja kada je Luković oborio Darka Brašanca, u naletu ka golu, i zaradio isključenje. Partizan je od tada pokušavao da iskoristi brojčanu prednost, ali se sve do poslednjeg minuta čekao ozbiljnu šansu.

Golman Zvezde Damir Kahriman je fantastično odbranio šuteve Vlahovića i Kosovića i izrastao u jednog od junaka 150. večitog derbija.

Tanjug