Poraz Srbije protiv Kazahstana, medalja ostala san

BEOGRAD – Futsal reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji prvu medalju u istoriji, pošto je večeras poražena od Kazahstana sa 5:2 (1:0) u borbi za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Pred 11.000 gledalaca u Areni, debitant na kontinentalnom šampionatu slavio je golovima Daglasa u 20, 30. i 34, Serika Žanmankulova u 21. i Igite u 32, dok su strelci za Srbiju bili Stefan Rakić u 38. i Slobodan Rajčević u 40. minutu.

Izabranici Ace Kovačevića bili su viđivo istrošeni posle produžetaka i poraza od Rusije u polufinalu, što su iskusni Kazahstanci, predvođeni sa nekoliko Brazilaca, na pravi način iskoristili i došli do bronzane medalje.

Oba tima meč su otvorila bez garda, posebno Kazahstanci, koji su prepoznativo igrali sa golmanom Igitom u polju, želeći tako da ne kalkulišu. Blistali su golmani sa obe strane, dok su gosti u prvom delu igre preko Žanmankulova i Peršina dva puta pogađali okvir gola.

Srbija je mogla prva do vođstva, ali se Igita isprečio posle udaraca Perića, Koćića i Lazića. Čak je pretio i golman Aksentijević sa celog terena kako bi materijalizovao istračavanja Igite, ali nije imao sreće pošto je zamalo prebacio nebranjeni gol.

Činilo se da će se na odmor otići bez golova, ali je Daglas 17 sekundi pre kraja šutirao sa linije auta i iznenadio Aksentijevića za 1:0.

Primljeni gol u najtežem mogućem trenutku sputao je srpske futsalere, koji ni na odmoru nisu uspeli da se oporave, što su Kazahstanci iskoristili na startu drugog poluvremena i uvećali prednost. Žanmankulov je šutirao praktično iz mrtvog ugla i uz pomoć Aksentijević povisio na 2:0.

Srpski futsaleri pokušali su da se vrate u meč, Živanović je pogodio stativu, ali je sve bilo rešeno 10 minuta pre kraja kada je brzonogi Daglas protrčao po desnoj strani i po drugi put se upisao u strelce.

Selektor Kovačević odlučio je da Kocić bude golman-igrač, ali to nije donelo boljitak u igri, čak naprotiv Kazahstanci su povisili prednost, a pogodak je uz Dalasa uspeo da postigne i golman Igita.

Domaći tim uspeo je u finišu da ublaži poraz golovima Rakića i Rajčevića.


Kovačević: Četvrto mesto podvig kao da je titula

Selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević rekao je da je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Beogradu podvig ravan osvojanju titule kontinentalnog šampiona.

"Očekivali smo da možemo da napravimo novi podvig, ali to se nije desilo. Teška utakmica protiv Rusije napravila je da imamo malo svežine za duel sa Kazahstanom. Nismo iskoristili šanSE, dok smo primili dva gola kakve ne bi smeli . Bilo je teško da se vratimo, posebno što igraju sa “letećim” golmanom, što rade najbolje na svetu”, izjavio je Kovacecić.

On je izrazio zadovoljstvo što su srpski futsaleri pobrali simpatije cele zemlje i da će im to biti podstrek za budućnost.

"Momci su se borili, ali nažalost smo izgubili. Za mene je plasman u polufinale kao da smo najbolji na turniru. Priča se puno o futsalu, napunili smo Arenu pet puta, mnogo dece je na tribinama i to je ogromna stvar za ovaj sport. Za nas je uspeh plasman na bilo koje takmičenje, a kamoli biti među četiri. Najvažnije je da smo izvrsili promociju futsala na najviši način”, jasan je bio selektor.

Kovačević je kao jedan od razloga poraza okarakterisao umor igrača, a posebno povredu Mladena Kocića.

"Kocića smo dva dana vodili po lekarima na razne terapije. Mogao je ozbiljnije da se povredi, ali je na svoju odgovornost želeo da igra. U normalnim okolnostima ne bi mogao da igra. Drugi razlog je prvi primljen gol, što je protiv Kazahstana izuzetno nezgodno jer "provociraju" sa golmanom. Nešto bi trebalo da se menja i onemogući takav način igranja".

Selektor Kazahstana Brazilac Kakau naglasio je da je ponosan na svoje izabranike posle osvajanja bronze.

"Čestitao bih reprezentaciji Srbije i ljudima koji su došli da isprate meč. Večeras je bila sjajna utakmica, ali moji igrači su heroji. Ponosan sam na njih, dali su sve od sebe, a bili smo odlični u oba pravca. Osvajao sam titule prvaka Evrope kao igrač i trener sa Kairatom, ali ova medalja je najvažnija za mene”, poručio je Kakau.

Tanjug