Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) dodelio je Albaniji tri boda sa prekinutog meča sa Srbijom u Beogradu.

U obrazloženju presude se navodi da je prekid meča, kao i njegovo kasnije napuštanje, prouzrokovano lošom bezbednosnom organizacijom, fizičkim nasrtajima navijača i makar jednog redara.

Zbog toga, kaže se dalje, "odgovornim se mora smatrati Fudbalski savez Srbije, a ne Fudbalski savez Albanije".

CAS je oborio inicijalnu odluku Uefe sa obrazloženjem da njegova komisija, na osnovu podnetih dokaza, nije mogla nesumnjivo da utvrdi da je sudija izdao "jasno, direktno i bezuslovno naređenje" igračima Albanije da nastave meč "na osnovu definitivne odluke da je bezbednost osigurana".

Na drugoj strani, sud u Lozani je podržao prvobitnu odluku Uefe koja se tiče odgovornosti Fudbalskog saveza Albanije u vezi sa dronom i zastavom sa neprimerenim simbolima. Zbog toga je izrečena novčana kazna od 100.000 evra ostala na snazi.

Pre suda u Lozani, pa i pre svih medija u Albaniji, vest je na svom Tviteru objavio premijer te zemlje Edi Rama.

"Super. To je evropska pravda, tri boda za crveno-crne u Beogradu", napisao je Rama.

Na utakmici koja je prošle godine prekinuta na stadionu Partizana u 41. minutu, došlo je do incidenata kada se iznad terena pojavio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Nakon toga su se sukobili i fudbaleri dva tima, a određen broj navijača je našao svoje mesto na igralištu.

Uefa je utakmicu prvobitno registrovala rezultatom 3:0 za Srbiju, ali je srpski tim kaznila oduzimanjem tri boda zbog pomenutog utrčavanja gledalaca na teren.

Nakon toga oba saveza su uložila žalbu CAS.

Nakon ove odluke Albanija deli drugo mesto u kvalifikacionoj grupi I sa selekcijom Danske. Obe ekipe imaju deset bodova, iza Portugalije, koja ih je sakupila 12. Srbija pak sada ima minus dva boda, što naravno znači da više nema ni teoretskih šansi da ode na šampionat Evrope u Francuskoj.


IZVOR: RTS