Ronaldo, Mesi i Nojer kandidati za Zlatnu loptu


CIRIH - Napadač madridskog Reala Kristijano Ronaldo predvodi užu listu kandidata za osvajanje priznanja za najboljeg fudbalera sveta, a konkurenciju će imati u Lionelu Mesiju (Barselona) i golmanu minhenskog Bajerna Manuelu Nojeru, objavila je danas Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Ronaldo je sa reprezentacijom Portugalije na prvenstvu sveta u Brazilu završio takmičenje u grupnoj fazi, ali je u dresu španskog "kraljevskog kluba" ove godine osvojio trofej Lige šampiona i evropski Superkup.

Ronaldo. prošlogodišnji dobitnik priznanja Zlatna lopta koje dodeljuju FIFA i francuski casopis "Frans fudbal", glavni je favorit za nagradu i ove godine, ukupno treću u karijeri.

Mesi nije osvojio nijedan trofej, igrao je sa reprezentacijom Argentine u finalu Mundijala, i lovi svoje peto priznanje za najboljeg igrača sveta, a Nojer prvo, nakon što je sa reprezentacijom Nemačke osvojio planetarnu titulu i sa Bajernom nacionalno prvenstvo i kup.

U užoj konkurenciji za trenera godine su Karlo Anćeloti, koji je sa Realom osvojio Ligu šampiona i španski Kup kralja, nemački selektor Joakim Lev (prvak sveta) i Dijego Simeone, koji je sa madridskim Atletikom osvojio špansku Primeru i bio učesnik finala Lige šampiona i Kupa kralja.

Za najbolju fudbalerku godine konkurišu Nadin Kesler (Nemačka), Marta (Brazil) i Ebi Vambah (SAD), a za nagradu Ferenc Puškaš (najlepši gol) kandidati su Džejms Rodrigez (Kolumbija), Robin van Persi (Holandija) i jedina fudbalerka među njima, Irkinja Stefani Rouč.

Tradicionalna ceremonija proglašenja pobednika biće obavljena 12. januara 2015. godine u Cirihu.



izvor;Tanjug