Srbija u prijateljskom meču pobedila Grčku


HANIJA - Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je večeras domaću selekciju Grčke sa 2:0, u prijateljskoj utakmici u Haniji, na Kritu.

Meč je odigran na stadionu Munisipal Perivolija pred 3.500 gledalaca, a sudio je Nil Dojl iz Reblike Irske.

Strelci: Petrović u 60. i Gudelj u 90+2.

Žuti kartoni: Kone, Manijatis, Hristodopulos (Grčka), Maksimović, Matić, Tomović (Srbija).

Srbija: Stojković, Tomović, Ivanović, Maksimović (S. Mitrović), D. Tošić, Petrović (Gudelj), Matić, Jojić (Đuričić), Marković (Lazović), Z. Tošić (Rukavina), A. Mitrović.

Grčka: Glikos, Torosidis (Bakakis), Manolas (Moras), Papadopulos, Vintra, Manijatis, Samaris (Mantalos), Kone (Ciolis), Mavrijas (Kolovos), Hristodopulos, Atanasijadis (Gekas).

Oba tima očajno su startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, smenjeni su iskusni selektori Dik Advokat i Klaudio Ranijeri, ali očigledno je da je promena na klupi više prijala reprezentaciji Srbije.

Duel je počeo veoma oprezno sa obe strane, Grci su imali blagu incijativu, ali je odbrana Srbije, na čelu sa kapitenom Branislavom Ivanovićem, delovala sigurno.

Grci su pretili iz daljine preko vezista Janisa Manijatisa i Panajotisa Konea, čiji su šutevi bili neprecizni.

Izabranici Radovana Ćurčića oslobodili su se grča sa starta meča i zaigrali mnogo angažovanije, Tošić je pokušao iz slobodnog udarca, kao i Petrović glavom.

Samo nekoliko minuta kasnije Tošić je imao novu priliku iz “slobodnjaka”, odlično je šutirao, ali je golman Panajotis Glikos dobro reagovao.

Najbolju šansu za vođstvo Srbija je imala u finišu prvog dela igre. Štoper Avram Papadopulos vratio je kratku loptu Glikosu, to je pokušao da iskoristi Aleksandar Mitrović, ali se golman “Helena” ponovo istakao.

Nije bio previše uzbuđenja na stadionu grčkog prvoligaša Platanjasa, ali su navijači domaćeg tima pravili odličnu atmosferu pevajući tokom svih 90 minuta.

Rezultati Grčke na startu kvalifikacija možda i nisu preveliko iznenađenje, s obzirom na ponašanje nekolicine igrača. Lazaros Hristodopulos je u prvom poluvremu imao “mali šou” kada je bacao svoje kopačke po terenu, a u nastavku su se međusobno pokoškali Manijatis i Kone.

Fudbaleri Srbije osetili su nervozu u domaćem timu i golom Petrovića poveli u 60. minutu. Zoran Tošić je izveo prekid sa desne strane, vezista Genčlerbirligija bio je najviši u petercu i glavom matirao Glikosa.

Grčka je nakon toga krenula ofanzivnije, najbliža izjednačenju bila je pet minuta pre kraja, ali je rezervista Petros Mantalos bio za malo neprecizan udarcem glavom.

Najlepši detalj na utakmici viđen je u zaustavnom vremenu, kada je rezervista Gudelj fantastičnim udarcem sa 25 metara pogodio rašlje protivničkjog gola.

Srbija je trijumfom na Kritu završila 2014. godinu, ali ono što se najviše vrednuje su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, gde posle tri meča zauzima četvrto mesto u grupi sa samo jednim bodom.

Uoči utakmice u Haniji minutom ćutanja odata je pošta legendarnom golmanu Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije Iliji Panteliću, koji je preminuo u ponedeljak u Novom Sadu u 73. godini.