Provokacija u Humskoj, prekinuta utakmica Srbija - Albanija


BEOGRAD - Fudbalska utakmica između reprezentacija Srbije i Albanije, u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, definitivno neće biti nastavljena, posle prekida koji je usledio pred kraj prvog poluvremena.

Meč neće biti nastavljen iz bezbednosnih razloga, zvanično je saopštio oficijelni spiker na stadionu Partizana.

Susret je prekinut kada se iznad terena pojavio mali leteći objekat sa albanskom zastavom.

U trenutku kada je srpski fudbaler Stefan Mitrović uhvatio zastavu, na njega su nasrnula dvojica albanskih igrača u pokušaju da mu je otmu.

Tada je došlo do opšte gužve na terenu, utrčalo je i nekoliko navijača, pa je sudija Martin Etkinson iz Engleske pozvao igrače u svlačionicu i prekinuo meč.

Fudbaleri Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dve grupe navijača, javlja izveštač Tanjuga.

Navijač koji je uleteo na atletsku stazu udario je jednog albanskog igrača kada je napuštao teren.

Prekid je trajao više od 50 minuta, a u međuvremenu vođene su konsultacije između predstavnika dva nacionalna saveza i delegata UEFA o tome da li može da bude nastavljena.

Konačna odluka je da meč neće biti nastavljen.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

Fudbalska utakmica između Srbije i Albanije do prekida protekla je u borbenoj i ravnopravnoj igri, bez incidenata na terenu.

U uzavreloj atmosferi, uz snažnu podršku Srbiji i zviždanje albanskoj himni, srpski reprezentativci su imali inicijativu i u prvih pola sata stvorili nekoliko prilika za pogodak.

Najpovoljnije šanse nisu iskoristili Dušan Tadić i Danko Lazović, ali je domaćinu u završnici poluvremena ponestalo koncentracije, pa su i Albanci mogli da zatresu mrežu Vladimira Stojkovića preko Mavraja i Cane.

Albanski fudbaleri na sve načine pokušavali su da uspore ritam utakmice i umrtve igru, pa su u više navrata ostajali na travnjaku, iako sudija nije svirao nikakav prekršaj.

Prvi žuti karton pokazan je upravo zbog toga, nakon što albanski igrač Agoli odugovlačio sa ubacivanjem lopte u igru.

Susret na stadionu Partizana, pred oko 25.000 gledalaca, vodio je Martin Etkinson iz Engleske, a ekipe su igrale u sledećim sastavima:

Srbija: Stojković, Ivanović, Kolarov, Mitrović, Nastasić, Gudelj, Matić, Tošić, Đuričić, Tadić, Lazović.
Albanija: Beriša, Hisaj, Agoli, Cana, Mavraj, Kukeli, Lila, Ćaka, Abraši, Lenjani, Balaj.

Narednu utakmicu u kvalifikacijama za EP 2016. u Francuskoj reprezentacija Srbije igra na domaćem terenu 14. novembra protiv Danske.


Odluka o meču Srbija - Albanija biće doneta naknadno

Evropska fudbalska unija (UEFA) naknadno će doneti odluku o registrovanju utakmice Srbija - Albanija, potvrdio je delagat UEFA, Holanđanin Hari Bin.
"Posle svega što je viđeno, utakmica je morala da bude prekinuta. Ne želim da pričam ko je kriv. Disciplinska komisija UEFA odlučiće o tome, mogu samo da kažem da smo specijalni izveštač i ja podneli izveštaj. Okolnosti su takve da utakmce nije mogla da bude nastavljena", rekao je Bin na konferenciji za novinare na stadionu Partizana.

Izvor; Tanjug