Radio-televizija Srbije premijerno je emitovala igrano - dokumentari film „Milunka Savić – heroina Velikog rata". Autor filma je Slađana Zarić.

Film je biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost „Miloš Obilić".

Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra - Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.

To nije samo svedočanstvo o ženi-borcu vrednoj divljenja, nego i priča o ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. Govori se i o ulozi žena u ratu, o nepravedno zaboravljenim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci, o Engleskinji Flori Sends, koja je zajedno sa Milunkom Savić bila u redovima elitnog Drugog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk.



Upload by Kovac.


Morate odgovoriti ili kliknuti na 'Hvala' da biste videli skrivene informacije koje su ovde sadržane.
Nemate dovoljno prava da biste videli skrivene podatke sadržane ovde.