“Gori vatra” je duhovita i dirljiva priča o običnim ljudima, o životu i nadi, o borbi za bolji život, o Bosni i Hercegovini dvije godine poslije rata.
Radnja je smještena u mali gradić Tešanj, u kojem na prvi pogled žive dobri, otvoreni ljudi. Vodi se skroman, pošten život s najvažnijim vrijednostima poput pijace, tradicije i komšiluka. Drugo lice grada pokazuje sasvim drugu sliku: glad, etnička netrpeljivost, kriminal, prostitucija i korupcija.
U jednom trenutku stiže vijest o dolasku predsjednika Bill Clintona u grad Tešanj. On želi postati počasni građanin i kum općine, ali da bi se to dogodilo, mora se iskorijeniti sve ružno u Tešnju. Vijest uzdrma usnuli gradić i pod nadzorom promatrača međunarodne zajednice počinje vježbanje demokracije u sedam dana. Ipak, veličina ljudskog duha i veliko srce na predaje se tako lako što pomaže junacima ovog filma da se smiju kada im je najteže i da s tragikomičnim optimizmom i dalje vjeruju u život.
“Gori vatra” redateljski je debi Pjera Žalice. Proglašen je najboljim igranim filmom u Regionalnom programu Sarajevo film festivala, gdje je dobio još četiri posebne nagrade, a dobitnik je Srebrnog leoparda na Locarno Film Festivalu. Na Zagreb film festivalu osvojio je specijalnu nagradu žirija za dugometražni igrani film.
Postao je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji strani film. Tu odluku donijelo je 30-tak filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Krajem siječnja objavit će pet nominiranih filmova, a ime dobitnika Oscara bit će objavljeno mjesec dana kasnije.
Pjesmu iz filma “Iznad Tešnja zora sviće”, koju je napisao Saša Lošić-Loša, navijači tamošnjeg nogometnog kluba proglasili su svojom himnom.



Upload by Kovac.


Morate odgovoriti ili kliknuti na 'Hvala' da biste videli skrivene informacije koje su ovde sadržane.
Nemate dovoljno prava da biste videli skrivene podatke sadržane ovde.