Tri kanala BHRT-a iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke?


Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine objavilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu

u BiH po kojem bi se BHRT podijelio na tri kanala iz tri centra u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Prema ovom Prednacrtu BHRT bi se podijelio na tri nacionalno opredijeljena kanala. “BHRT emitira program na tri kanala, od koji svaki emitira program na jezicima konstitutivnih naroda i pismu konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda i emitiraju iz Studija u Sarajevu na bosanskom jeziku, iz Studija u Banjoj Luci na srpskom jeziku i iz Studija u Mostaru na hrvatskom jeziku”, navodi se u tekstu Radne grupe ministarstva, za koji se planira, da nakon što bude uobličen u Nacrt zakona i upućen na javne konsultacije i pribavljanje mišljenja. IZ BHRT-a postavljaju pitanje otkud novac za tri kanala kada država nema kapacitet osigurati finansiranje jednog kanala.

“Kako će se to u državi koja ima hronični problem sa naplatom takse, sada umjesto jednog kanala na nivou BiH, finansirati tri? Kako bi bila dijeljena sredstva? Na tri jednaka dijela? Prema popisu stanovništva? Prema izjašnjenju obveznika RTV takse? Šta je sa interesima onih građana BiH koji su “zaluđeni” evropskom perspektivom i idejama pomislili kako je nacionalno razdvajanje stvar mračne prošlosti?”, pitaju se u ovoj TV kući.

Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u našoj zemlji napravljen je, kako se navodi u tekstu, napravljen je “na osnovu teza zamjenika ministra” Saše Dalipagića.

Također, iz BHRT-a se pitaju “kako je zamjenik ministra komunikacija i prometa, u skladu sa raspravom o stanju u BHRT-u, mogao oformiti radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona u oblasti javnog RTV sistema, a da o tome nikoga nije obavijestio”.

“Prednacrtom zakona propisani su i principi kojih se BHRT, kao javni servis Bosne i Hercegovine treba pridržavati prilikom proizvodnje, uređivanja i emitiranja programa iz studija BHRT u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. U sadašnjem analognom sistemu emitiranja nije moguće emitirati program na ovakav način, zbog ograničenih tehničkih kapaciteta”, navodi se u Prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u našoj zemlji.

Nadalje, tvrdi zamjenik ministra, uzimajući u obzir tehnološki tranzicijski napredak i preuzetu obavezu Bosne i Hercegovine za prelazak sa analognog na digitalni sistem emitiranja, bit će osigurani kapaciteti za emitiranje programa na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, sa tehničkom mogućnošću emitiranja do 10 kanala u okviru javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine.

“Ovim Prednacrtom osigurava se pravo svakog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini da, u okviru programa BHRT, javnog servisa Bosne i Hercegovine, bude cjelovito, nepristrasno, pravedno informiran o događajima u Bosni i Hercegovini, ravnopravno na jezicima tri konstitutivna naroda, na tri kanala u okviru javnog RTV sistema, a u duhu međunarodnih Evropskih propisa i standarda, rezolucije Evropskog parlamenta, te Ustava Bosne i Hercegovine”, stoji u Prednacrtu zakona.

tuzlanski/media-sat.