RTRS i RTVFBiH: Protivimo se etničkoj podjeli javnih servisa


Odlučno se protivimo etničkoj podjeli javnih servisa, pa tako i BHRT-a, a što se pokušava instalirati najnovijim službenim prijedlogom Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine o uspostavi nacionalnih TV kanala na BHRT-u.

Entitetski javni servisi, RTRS i RTV Federacije BiH (RTVFBiH), smatraju da su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva prometa i veza BiH duboko antievropski i antidemokratski te predstavljaju korak unatrag i dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH, koja se i temelji na tome da javni servisi u svom cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Također smatraju da takav prijedlog, sa stajališta novinarske profesije i društvenoga efekta, predstavlja još jedan vid segregacije kakva već postoji u obrazovanju kroz takozvani projekt "dvije škole pod jednim krovom" gdje su učenici u istoj školi razvrstani po etničkim razredima. Stava su da je primitivno i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale uposlenike na taj anticivilizacijski način.

Poslovodni odbori RTRS-a i RTVFBiH opredijeljeni su za aktuelne javne servise - BHRT, RTRS i RTVFBiH, a koje prvo treba financijski putem novog modela RTV takse stabilizirati te dalje u skladu s demokratskim i poslovnim načelima upotpuniti i reformirati da bi još snažnije i kvalitetnije ispunjavali svoju ulogu, rasterećeni bilo kakvih primitivnih podjela u vlastitim programskim strukturama.

- Iz tog razloga protivimo se instaliranju ovakvog vida ozakonjenja segregacije u novom prijedlogu Ministarstva prometa i veza BiH u Izmjenama i dopunama Zakona o BHRT-u - saopćeno je iz RTRS-a i RTVFBiH.

BHRT i RTVFBiH - Hitno izdati preostale dozvole za digitalno emitovanje RTRS-u i BHRT-u

Javni servisi, Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i RTV Federacije BiH (RTVFBiH) zahvaljuju Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) što je konačno izdala dozvole za digitalno emitovanje RTV Federacije i većinu dozvola BHRT-u.

BHRT i RTVFBiH traže od RAK-a da hitno izda i preostale dozvole za digitalno emitovanje RTRS-u i BHRT-u, jer su tri javna servisa, putem Odbora JRTV sistema, 28. oktobra prošle godine zajednički usaglasili i RAK-u dostavili tehničke parametre za zemaljsko digitalno emitovanje.

- Na ovome insistiramo i zbog činjenice što su BHRT i RTRS tehničko-tehnološki spremni da od 1. marta testno emituju digitalni signal sva tri javna servisa u BiH - kaže se u zajedničkom saopćenju BHRT-a i RTVFBiH.

avaz/media-sat.