Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić zvanično je danas pustila u rad mrežu za digitalno emitovanje na planini Ovčar kod Čačka.



Matićeva je tom prilikom istakla da su od danas isključivo digitalnim signalom pokriveni Šumadija i Pomoravlje, istočna Srbija i zlatiborski kraj, s obzirom na to da su emisione stanice u alotmentima Rudnik–Crni vrh, Tupižnica, Tornik–Ovčar i Deli Jovan uključene u finalnu digitalnu mrežu.


U zapadnoj Srbiji na vrhu planine Ovčar, na visini od 985 metara, nalaze se televizijska antena i predajnik koji je srušen tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a na istom mestu izgrađena je potpuno nova emisiona stanica.

Ovčar je prva obnovljena emisiona stanica nakon NATO agresije. Podignut je novi stub, visine 120 metara. Uz velike antenske sisteme od 12 spratova okrenutih na četiri strane sveta, modernizovana je i celokupna oprema za emitovanje radio i televizijskog programa.


U digitalnoj mreži od 208 emisionih stanica, ovo je jedna od najkompleksnijih emisionih stanica koja sadrži tri predajnika, po jedan za svaki multipleks, kao i jedan rezervni predajnik.

Tehnička sala poseduje opremu koja omogućava neprekidno napajanje električnom energijom i samim tim i maksimalnu energetsku pouzdanost.

Pored programa sa nacionalnom pokrivenošću, biće emitovano i 12 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Deli Jovan, 7 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Rudnik–Crni vrh– Jagodina, 13 u zoni raspodele Tornik–Ovčar i 8 u zoni raspodele Tupižnica.

Ovo je pretposlednji digitalni predajnik na kojem je uključen digitalni signal. Kraj procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala označiće uključenje digitalnog predajnika u alotmentu Besna kobila, Jastrebac, Kopaonik, Cer–Maljen, kojim će biti digitalizovan jug Srbije, čime će proces digitalizacije biti okončan, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sa Ovčara, na tri frekvencije 23, 36 i 39, od danas se emituje 19 programa: RTS1, RTS2, B92, Prva, Hepi i Pink, kao i 13 lokalnih i regionalnih televizija: TV Telemark, TV Kraljevo, TV Novi Pazar, TV Lav, TV Melos, TV Galaksija 32, TV Golija, TV Požega, TV Forum, KA TV, TV Priboj, TV 5.




IZVORI: ekonomskevesti.com
ozonpress.net/