Na Avali je isključen predajnik analogne televizije i pušten je u rad digitalni predajnik, čime je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline.

Digitalni predajnik na emisionoj stanici "Avala" zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, prenosi Beta.



Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka, 7. juna, umesto 15. juna kako je bilo planirano.

Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji, jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana, što je trećina stanovnika Srbije.

"Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvenciojom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom", rekao je Ljajić.

Rekao je i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnika, ali da se odustalo od toga, jer se ne zna da li su građani u čijim regionima tek predstoji digitalizacija nabavili set-top boksove.

Ljajić je naglasio i da digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evera.

Šef Delegacije EU Majkl Davenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku, a i pre njegovog isteka.

Podsetio je da će digitalizacija omogućiti povećanje kvaliteta usluge, naročito za gledaoce s posebnim potrebama.

Davenport je rekao da je reč je o velikom poduhvati koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji će značiti bolje komunikacije.


IZVOR: RTS.