Korak bliže digitalizaciji


Direktori BHRT-a, RTRS-a i FTV-a su na sastanku s rukovodstvom Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, učinili značajan korak ka završetku procesa digitalizacije u BiH, prenosi BHRT.

Nazire se rešenje problema o usaglašavanju određenih parametara i jedinstvenih zahteva ka RAK-u, radi dobijanja dozvola za emitovanje programa u digitalnoj formi.


"Sve one nedoumice koje smo imali u ovoj oblasti otklonjene su i već smo dogovorili da nas trojica direktora sa saradnicima sednemo i pokušamo napraviti usaglašen predlog prema Odboru sistema", kazao je Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT-a.

Draško Milinović, generalni direktor RTRS-a, potvrdio je da čelnici tri javna servisa idu sa zajedničkim zahtevima za dozvole za koje je regulatorno telo kazalo da su potpuno legitimni i legalni i da će regulatorno telo učiniti sve sa svoje strane da bi dozvole za digitalno zemaljsko emitovanje bile potpuno u standardima i u skladu sa svim zakonima koji se tiču te oblasti.

Direktor RTV FBiH Džemal Šabić je za zastoje u ovom procesu okrivio RAK i nadležno ministarstvo. "Javnost treba da zna da problem muzejske fotografije koju vide na sva tri ekrana leži u resornom ministarstvu i Regulatornij agenciji", dodao je Šabić.

Dogovor koji su čelni ljudi BHRT-a, FTV-a i RTRS-a postigli, omogućuje dalje sprovođenje procesa digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Ostalo je još da se pre slanja zahteva za izdavanje dozvola za emitovanje ka RAK-u usaglase parametri koji se odnose na digitalno zemaljsko emitovanje programa.

Zaključci sa sastanka za generalne direktore tri javna servisa u BiH su ohrabrujući jer otklanjaju mogućnost da se zbog nesprovođenja procesa digitalizacije, 17. juna naredne godine dođe u situaciju medijskog mraka.

izvor;rts.rs