Set-top boksovi za siguran prijem TV signala

Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija će socijalno ugroženima obezbediti set-top boksove, koji omogućavaju prijem besplatnog digitalnog televizijskog signala. Te uređaje mogu dobiti korisnici novčane socijalne pomoći, korisnici prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica i penzioneri sa najnižim primanjima.

Ako se poseduje televizor koji ne vidi digitalni format koji se emituje u Srbiji, a nema se ni set-ap boks, onda u kući nema ni televizije.

Građani prilikom kupovine televizora često nisu informisani, ali, kako kažu, najvažnije im je da televizor bude kvalitetan.

Da su kupci zbunjeni, potvrđuju i prodavci. Da bi im pomogli u kupovini sami pripremaju nalepnice i video-klipove s objašnjenjima. Kupci se, objašnjavaju, već interesuju i za set-top boksove kojih će u ponudi biti i više u narednom periodu.

"Danas je to sofisticiran uređaj i ljudi su zbunjeni, a ono što im najosnovnije treba je dvbt2 dekoder ili ako imaju stari televizor set-top boks", kaže Željko Milović iz "Tehnomanije".

Ponuda set-top boksova, međutim, nije kompletna. Trgovinski lanci pregovaraju sa dobavljačima, da bi kupci, umesto skupih multimedijalnih uređaja, mogli da kupuju i one jednostavne dekodere digitalnog signala. S većom ponudom, očekuju se da će oni najjeftiniji koštati oko 2.500 dinara.

"Na tržištu ima nekoliko proizvođača, uglavnom su proizvodi stranog porekla. Mi izdajemo žig garancije i nekoliko proizvođača je tražilo da im izdamo žig garancije, tako će biti sigurni da ta oprema ispunjava sve uslove za prijem digitalnog signala bez obzira od kog je proizvođača", ističe Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prodavci najveće interesovanje očekuju uoči Nove godine i neposredno pre juna 2015. godine, kada će se postojeći TV signal ugasiti i u poslednjoj od tri zone na koliko je podeljena Srbija.

rts.rs