Zbogom tv pretplati? 8,4 milijarde za RTS i RTV


Prvobitno je bilo predviđeno da se iz budžeta za RTS i RTV izdvoji 7,5 milijardi dinara, a izmenama Uredbe taj iznos je povećan na 8,4 milijarde dinara.

Od toga, za RTS je predviđeno oko 6,5 milijardi, a za RTV nešto manje od 1,9 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o privremenom finasiranjujavnih servisa, kojima su izdvajanja za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine povećana za 900 miliona dinara, objavljeno je u najnovijem “Službenom glasniku”.

Prvobitno je bilo predviđeno da se iz budžeta za RTS i RTV izdvoji 7,5 milijardi dinara, a izmenama Uredbe taj iznos je povećan na 8,4 milijarde dinara. Od toga, za RTS je predviđeno oko 6,5 milijardi, a za RTV nešto manje od 1,9 milijardi dinara.

S početka februara, Telegraf je pisao o tome da li građani moraju da plaćaju tv pretplatu s obzirom na to da je Uredbom predviđeno da se javni servisi finansiraju iz budžeta. Pravnici su tada bili više nego jasni rekavši da zakon mora da se poštuje i da sve dok se zakon o ukidanju tv pretplate ne donese, ta dadžbina se mora plaćati.

- Opšte je poznato da je država i do sada pomagala RTS, iako su građani plaćali pretplatu. Ovim se dobilo da tačno znamo koliko para odlazi za javne servise. Mnogo važnije pitanje je da li RTS taj novac koji dobija troši odgovorno. Da li zaista imamo potrebu za 4.000 zapslenih u tom servisu ili bi to moglo da se uradi sa znatno manjim kadrom? – rekli su tada iz jedne advokatske kancelarije.

izvor;telegraf