BHRT završio prvu fazu digitalizacije produkcionih kapaciteta


Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) završila je prvu fazu digitalizacije produkcionih kapaciteta, čime su stvoreni temelji za prelazak s analogne na digitalnu televiziju, konstatirao je Upravni odbor BHRT-a na jučerašnjoj sjednici. Svečana promocija uvođenja digitalizacije u BHRT-u bit će upriličena 19. decembra.

Ova faza digitalizacije urađena je vlastitim sredstvima, a gledateljima BHRT-a će donijeti bolji kvalitet slike i tona, veću otpornost na atmosferske smetnje, te adekvatniji format reproduktivne slike.

Upravni odbor podržao je odluku menadžmenta da se otkupe TV prava za emitiranje tri kvalifikacione utakmice za evropsko rukometno prvenstvo 2016. godine u Poljskoj za muškarce i to Bjelorusija - BiH, Litvanija - BiH i Danska - BiH.
Upravni odbor BHRT-a podržava proces deblokade digitalizacije prenosne mreže tri javna radiotelevizijska servisa.

BHRT je spremna bez odlaganja da s ostala dva javna servisa podnese usaglašene tehničke zahtjeve Regulatornoj agenciji, koja je nadležna za izdavanje dozvola za zemaljsko digitalno emitiranje.

Članovi Upravnog odbora učinit će napore da se ovaj proces, koji je u interesu sva tri javna servisa, što prije okonča.

Upravni odbor je informiran o radu tima za izradu novog modela naplate RTV takse, koji sačinjavaju predstavnici tri javna servisa.

Očekuje se da će radna grupa svoje prijedloge dostaviti do kraja novembra, koje će Odbor javnog radiotelevizijskog sistema u Bosni i Hercegovini nakon razmatranja i usvajanja uputiti nadležnim vlastima u BiH, saopćio je BHRT.

(Vijesti.ba/Fena)