Gledaoci da se opreme za prijem besplatnog signala

BEOGRAD - Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje zemaljskog TV programa neće doneti promene gledaocima koji televiziju gledaju putem kablovskih mreža, satelita i IP TV platformi, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Ističemo da je digitalni signal koji se prima putem klasične televizijske antene besplatan i već pokriva više od 95 odsto domaćinstava na teritoriji Srbije, stoga pozivamo sve gledaoce da se opreme za prijem besplatnog digitalnog signala", navodi se u saopštenju ministarstva.

Za prijem besplatnog digitalnog signala je, kako se navodi, pored klasične televizijske antene potreban je set-top boks uređaj koji se može kupiti u prodavnicama potrošačke elektronike ili televizor koji podržava DVB-T2 i MPEG-4 standarde.

Za posebno ugrožene kategorije stanovništva biće obezbeđeni, kako ističu, i besplati set-top boks uređaji, a javni poziv za dodelu tih set-top boks uređaja će biti objavljen krajem naredne sedmice.

"Ovde govorimo o set-top boks uređajima koji se koriste za prijem besplatnog digitalnog signala putem klasične televizijske antene, što nisu isti uređaji koji se koriste za prijem kablovskih digitalnih paketa, na šta građani treba da obrate pažnju, s obzirom na sličnost terminologije koja je prisutna u najnovijim medijskim porukama kablovskih operatora", zaključeno je u saopštenju.

To ministarstvo podseća da su pojedini kablovski operatori pokrenuli kampanju kojom promovišu svoju ponudu digitalnih televizijskih programa, sa istaknutim osvrtom na proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje zemaljskog televizijskog programa koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tanjug