Zasto DTV SrbijaPotpisivanjem sporazuma na Regionalnoj konferenciji o radio – komunikacijama održanoj 2006. godine u Ženevi, Republika Srbija je preuzela obavezu da pređe na digitalno emitovanje programa najkasnije do 17. juna 2015. godine.
Evropska unija je predložila svojim članicama da pređu na digitalno emitovanje do 2012. godine.

Šta je prelazak na digitalnu televiziju?

Prelazak na digitalnu televiziju je proces isključivanja analognog televizijskog signala u Srbiji i njegova zamena novim, digitalnim TV signalom. Ovaj proces se tiče isključivo onih građana koji primaju TV signal posredstvom antene. Domaćinstva u kojima se TV program prati na taj način, moraće da prilagode svoje postojeće TV prijemnike tako što će kupiti odgovarajući STB ili će morati da kupe adekvatan televizor.

Zašto se to dešava?

Proces digitalizacije televizije je završen ili je u toku u većini evropskih država. Prelazak na digitalno emitovanje programa je veoma važan za Srbiju.

Ukoliko u Srbiji ne pređemo na digitalnu televiziju, osim što bismo bili u tehnološkom zaostatku za drugim zemljama, digitalni signal iz susednih zemalja bi ometao postojeći analogni signal u našoj zemlji.

Kakve su koristi za građane?

Građanima će digitalizacija omogućiti bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsniji sadržaj, više televizijskih programa (u standardnoj SD i visokoj rezoluciji HD), nove usluge za osobe sa invaliditetom i za starije osobe, i unapređene dodatne usluge (npr. mogućnost izbora prevoda i titlova).

Izvor; Ministarstvo trgovine, turizma
i telekomunikacija