Zoran Zdravkovic - Biografija


Zoran Zdravković (rođen 1955. u Beogradu), je srpski muzičar, kompozitor, gitarista, tekstopisac i frontmen hevi metal grupe Kraljevski apartman.Biografija

Zoran Zdravković je rođen u Beogradu 1955. godine. Od 1974. do 1979. godine, Zdravković je svirao u grupama Exodus, Zvučni zid, Bicikl i Tvdro srce i velike uši. 1979. godine osniva hard rok grupu Apartman 69. Grupa je snimila jedan album Seti se moje pesme 1983. godine. U postavi koja je snimila album su bili Dragan Blažić (vokal), Zoran Zdravković (gitara), Dejan Mihajlović (klavijature, prateći vokali), Milan Mastelica (bas-gitara, prateći vokali) i Jovan Simonović (bubnjevi). Jedna od postava grupe je uključivala i Zvonimira Đukića, današnjeg frontmena grupe Van Gog na ritam gitari i Vladu Dokića, bubnjara hard rok grupe Rok Mašina. Nakon izlaska albuma, usled velike ekspanzije novog talasa, Apartman 69 prestaje da postoji.Kraljevski apartman

Trinaest godina kasnije Zdravković, uz podršku frontmena Riblje čorbe Bore Đorđevića, odlučuje da osnuje novu grupu zajedno sa Zoranom „Lotketom“ Lalovićem (pevač) kojoj su dali ime Kraljevski apartman. Prva postava grupe se sastojala od Lalovića (vokal), Zdravkovića (gitara), Zorana Rončevića (bubnjevi), Nebojše Čankovića (gitara) i Vladimira Rajčića (bas-gitara). Bubnjar Riblje čorbe Vicko Milatović je bio jedna od opcija za bas-gitaru u grupi, ali nije primljen. Ova postava je snimila album Long Live Rock 'n' Roll za Rock Express Records. Naslovna numera sa albuma je ujedno i obrada pesme grupe Rainbow koja se našla na albumu. Na albumu se nalazilo osam pesama, najznačajnije su „Mračan grad“, „Ne verujem u lažne anđele“, „Misterija“ i „Oprosti mi“. Video-spot je snimljen za pesmu „Misterija“. Zoran Zdravković je napisao većinu tesktova i muzike za ovaj album. Grupa je u ovom periodu nastupala kao podrška Ribljoj čorbi na turnejama, i prezentovala ovaj album publici u Srbiji.

2000. godine, grupa je izdala drugi album Izgubljen u vremenu. Zvuk na ovom albumu je dosta tvrđi a glavni hitovi su „Izgubljen u vremenu“, „Slomljeno srce“, „Nikad se ne predajem“, „Ne traži đavola“ i „Posle oluje (javi se...)". Na albumu se takođe nalazila obrada Juraja Hip klasika "Lady in Black", pod nazivom „Slike“. Verzija sa kompakt-diska je uključivala i pesme sa albuma Long Live Rock 'n' Roll kao bonus pesme. Sve pesme na ovom albumu je napisao Zdravković osim pesme „Jesen“ koju je napisao Lalović i „Znak zveri“ koju je napisao Vicko Milatović. Video-spot je snimljen za pesmu „Posle oluje“.

2002. godine posle pojavljivanja grupe na Hard 'n' Heavy festivalu kao vodeće grupe festivala, i posle pojavljivanja na dosta drugih festivala i koncerata, grupa ulazi u studio Paradoks da snimi demo za predstojeći album. Za vreme snimanja trećeg albuma, grupa je promenila postavu jer su Šen, Duždević i Čačija napustili grupu. Nova postava je uključivala bubnjara Zorana Rončevića koji je sa njima snimio prvi album grupe, bas-gitaristu Marka Nikolića (koji je prethodno svirao sa Vatrenim poljupcem) i Dejana Đorđevića na klavijaturama. Na albumu Rocker (izašao 2002. godine za Rock Express Records), grupa je dodala klavijature na svoj zvuk i ostavila samo jednu gitaru čineći zvuk grupe melodičnijim. Sa albuma su se izdvojili hitovi „Ranjena zver“ (snimljen i spot za ovu pesmu) i "Rocker", balade „Za ljubav ne treba da moliš“ i „Dama iz kraljevskog apartmana“, koja je postala pesma za publiku na njihovim koncertima. Na albumu se nalazi i pesma "Niemandsland" sa tekstom na nemačkom jeziku koju je otpevao Zoran Zdravković. Sve stihove sa ovog albuma je napisao Zdravković. Posle uspeha sa albumom Rocker, grupa je postala dosta poznata u Rusiji, Danskoj, Holandiji i ovaj album je distribuiran u preko dvadeset zamalja sveta preko Japana, Rusije do Meksika.

Posle dve godine Zdravković je pripremio nove pesme za novi i četvrti studijski album Ruka pravde, koji je izašao krajem 2004. za PGP RTS. Ovaj album je, kako od strane slušalaca tako i od strane kritike, smatran kao njihov najbolji rad. Pesme „Ruka pravde“, „Dao sam sve od sebe“, „Izaberi jedan put“ i balade „Sve u svoje vreme“ i „Sve su noći iste“ su postale najpoznatije. Grupa je predstavila album na turneji sa beogradskim Radijom 202 tokom koncerata sa Hitom 202.

2005. godine, grupa je ušla u prvu deceniju postojanja i za 10. rođendan su najavili snimanje živog albuma i DVD-a. DVD je uživo snimljen u beogradskom SKC-u i izdat pod naslovom 10 Godina sa vama - Live SKC. Ovaj DVD takođe uključuje i intervjue sa članovima grupe i ostalima koji su povezani sa radom grupe kao i video-spotove za pesme „Ruka pravde“, „Ranjena zver“ i „Misterija“. Audio-snimci sa ovog DVD-a su kasnije izašli kao album uživo Best Of Live (1995 - 2005). Nakon izlaska ovog albuma, grupa je održala dosta koncerata kao što je bila podrška Vajtsnejku na beogradskom Tašmajdanu 30. jula 2006. Posle ovog koncerta, došlo je do nesuglasica u bendu i do naglog napuštanja članova benda. Bend je prvo napustio klavijaturista Dejan Đorđević, a potom i bubnjar Zoran Rončević. Zdravković je brzo pronašao zamenu, pa je Rončević zamenjen Zoranom Radovanovićem koji je ranije svirao sa Generacijom 5. Jedno vreme grupa je svirala kao četvoročlana sve dok u nju nije došao Miloš Nikolić, brat Marka Nikolića (bas), kao ritam gitarista. Ova postava je počela da piše materijal za naredni album, ali su se tenzije u bendu znatno povećale, pa je posle beogradskog Beerfest-a 17. avgusta 2007. godine grupu napustio i pevač Zoran Lalović. Njegova zamena je bio frontmen grupe Which 1 Ivan „Đera“ Đerković. Jedna od pesama, „Čuvar tajni“, se pojavila na radio-stanicama kao promotivna pesma za predstojeći album.

Zdravković je 2008. godine jedini album sa Đerkovićem na vokalu, Čuvar tajni izdao za PGP RTS. Na albumu se našlo devet novih pesama koje je napisao Zdravković, kao i prerađena verzija pesme „Jesen“ (Zorana „Lotkea“ Lalovića), koja se originalno nalazi na drugom albumu grupe Izgubljen u vremenu.

Nova postava benda se nije dugo održala, a nakon Lotkeovog napuštanja grupe, popularnost benda je počela naglo da opada. Zdravković je u septembru 2008. godine ponovo odlučio da u bend vrati prvog pevača i osnivača benda Zorana „Lotkea“ Lalovića, koji je oformio sopstvenu grupu koja je mesecima nastupala kao bezimeni bend, dok nije dobila ime Lotke i Lavirint, i izvodila je pesme Kraljevskog apartmana. Ovaj Zdravkovićev potez je doveo do napuštanja Marka i Miše Nikolića, kao i Ivana „Đere“ Đerkovića. Zdravković je odlučio da reformiše grupu i na njihovo mesto dolazi bas-gitarista Rade Marić koji je ranije svirao sa Divljim Kestenom i Divljim Anđelima. Zdravković je 2009. godine sa Lotkeom izdao novu pesmu i sngl "Pandora". Početkom 2010. Zdravković je pozvao u bend klavijaturistu Slobodana „Slobu“ Ignjatovića. Slobodan „Sloba“ ignjatović se nije mogao dugo zadržati u bendu zbog drugih obaveza, pa je Zdravković krajem 2011. godine pozvao u bend novog klavijaturistu Nebojšu „Necu“ Maksimović.

Tokom 2010. i 2011. godine Zdravković je počeo da radi na novom materijalu i pesmama za novi album od kojih je dve izdao u singl izdanju 2011. godine. Pesme "Magija" (posvećena preminulom osnivaču hevi metal stila Roni Džejms Diu) i "Dodaj gas" (bajkerska himna) je muziku i tekst napisao Zdravković, a 2012. godine su se našle u sklopu novog albuma Igre bez pravila čiju je produkciju radio Lotke.

Zoran Zdravković je napisao muziku i tekst za pesmu „U lavirintu sedam greha“ koja je bila deo muzike rađene za film Lavirint (bonus pesma na kompakt-disk izdanju albuma Rocker).


Diskografija


kao Apartman 69

Seti se moje pesme (1983)kao Kraljevski apartman
Singlovi

U lavirintu sedam greha (2002)
Pandora (2009)
Magija/Dodaj gas (2011)


Studijski albumi

Long Live Rock 'n' Roll (1997)
Izgubljen u vremenu (2000)
Rocker (2002)
Ruka pravde (2004)
Čuvar tajni (2008)
Igre bez pravila (2012)


Albumi uživo

Best Of Live (1996 - 2005) (2005)


Video albumi

10 godina sa vama - Live SKC (2005)


Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije