Vojkan Borisavljevic - Biografija

Vojkan Borisavljević (Zrenjanin, 5. maj 1947.) poznati srpski kompozitor i dirigent. Autor je pesama „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“ i „A sad adio“. Napisao je preko pet stotina kompozicija za najpoznatije pevače nekadašnje Jugoslavije - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge. Takođe je autor muzike za brojne televizijske serije, među kojima su najpoznatije „Sivi dom“ i „Vruć vetar“, kao i film „Lajanje na zvezde“ za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.


Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živi u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom Fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „dr. Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponuje muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što do sada čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Bavi se dirigovanjem u pozorištu, koncertima, festivalima i RTV snimanjima. Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan.

Muzika za film

Borivoje Borisavljević je pisao muziku za sledeće filmove [4]:

1968 - Višnja na Tašmajdanu
1974 - Partizani
1976 - Vojnikova ljubav
1979 - Osvajanje slobode
1980 - Avanture Borivoja Šurdilovića
1982 - Smrt gospodina Goluže
1988 - Kuća pored pruge
1988 - Špijun na štiklama
1991 - Noć u kući moje majke
1994 - Biće bolje
1998 - Lajanje na zvezde (nagrađen za muziku)

Wikipedija