Rale Cajic - Biografija


Ime po rođenju Ratko Ćajić
Datum rođenja 15. april 1944.
Mesto rođenja Slavkovica, SR Srbija, Социјалистичка Федеративна Република Југославија Demokratska Federativna Jugoslavija
Umro 4. novembar 2008., Beograd, Србија Srbija
Žanr Pop-folk
Zanimanje Pevač, Kompozitor

Ratko-Rale Ćajić (Slavkovica kod Ljiga, 15. april 1944 - Beograd, 4. novembar 2008) je bio srpski kompozitor i pevač. Sa svojom ženom Marijom bio je jedan od najuspešnijih autorskih tandema jugoslovenskog folka.


Rale Ćajić je započeo karijeru s kraja sedamdesetih sa velikim hitom Borisa Bizetića „Nisi znala da te volim“, koju je otpevao u duetu sa Mirom Beširević. Sa svojom suprugom Marijom snima prvi solistički album „Nije lako druže moj“. Te 1986. godine sa pesmom „Nije lako druže moj“ pobeđuje na sarajevskom festivalu folka „Ilidža“. Posle punih 25 godina pobeda bosanskohercegovačkih pevača na „Ilidži“, Marija i Rale odnose trofej u Srbiju. Zanimljiv je njihov album „Tebi voljena Srbijo“, koji je nastao 1993. godine u ratnom vihoru. Sav prihod od ovog projekta uplatili su zajedno sa svojom izdavačkom kucom PGP RTS u Fond Kapetana Dragana za ranjenike. Pravili su kao kompozitori pesme za Ljubu Aličića, Lepu Brenu, Halida Muslimovića, Stelu, Biljanu Jevtić, Lauru, Keti Li... Poznati su njihovi veliki hitovi: „Samo ona moze u zivot da me vrati“ (pevao Ljuba Aličić i pobedili su na festivalu "MESAM“ 1986.), „Plačite sa mnom jesenje kiše", „Jugoslovenka", „Boli me uvo za sve“, „Putuj, putuj, srećo moja“, „Učini bar jedan pogrešan korak“, „Kunem se i narodu i Bogu“, „Proklet da je ovaj život“, „Dajte ciganima stare violine“, „Ti ne ličis ni na jednu“ i druge. Rale Ćajić je preminuo 2008. godine u Beogradu.


Diskografija

Albumi

1990 Nisi Znala Da Te Volim PGP RTS


Singlovi

1976 Ne Laži Me - Nemoj, Nemoj To Da Sviraš - Jugoton
1977 Sam Sam Opet U Tuđini - Jugoton
1977 Ostale Su U Očima Suze - Srešćemo Se Jednom - Jugoton

Reference
sokoj.rs Pristupljeno na dan 24. 6. 2012.

Wikipedia