Nebojsa Jovan Zivkovic - Biografija

Nebojša Jovan Živković (5. jul 1962, Sremska Mitrovica) je srpski kompozitor i koncertni perkusionista.

Rođen je u Sremskoj Mitrovici, a od 1980. godine živi i radi u Nemačkoj. Završio je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Studije muzike sa predmetima Kompozicija, Udaraljke i Muzička Teorija diplomirao je na muzičkoj Akademiji u Manhajmu, Nemačka. Postdiplomske studije (magistratura) završio je na državnoj visokoj muzičkoj školi u Štutgartu, Nemačka.

Sa preko 300 izvođenja svojih kompozicija godišnje u do sada preko pedeset zemalja (podaci su iz perioda 2003-2011) Živković je verovatno danas najizvođeniji srpski kompozitor u svetu. Znatan broj njegovih kompozicija postala su standarnda dela na repertoaru mnogih marimbista i perkusoinista celog sveta (Trio per uno, Ultimatum 1, Ilijaš).

Prvi je srpski koncernti marimbista i ujedno jedan od najpoznatijih marimbista sveta, koji deluje kao koncertni umetnik. Od 2010. godine Živković je prihvatio poziciju vanrednog profesora udaraljki na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Živković svira na instrumentu firme Jamaha (YAMAHA), koja je za njega samo u jednom primerku napravila poseban instrument (Marimbu) u Japanu.


Izvor; Wikipedia