Matija Molcer - Biografija

Matija Molcer (mađ. Molcer Mátyás, nem. Mathias Molzer; Subotica, 9. maj 1935) je vojvođanski pijanista, kompozitor, pesnik, prevodilac, slikar, kritičar i publicista.


Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Subotici, a umetnički odsek klavira i orgulja, na zagrebačkoj Muzičkoj akadameiji, u klasi prof. Ive Mačeka, 1969. Potom je postao profesor u Subotici, a kasnije novinar u dnevnom listu Magyar Szó, gde piše muzičke i pozorišne kritike, likovne prikaze, radi intervjue i tako dalje.

Od 1963. godine je rado na specijalizaciji u Italiji (Sijena), a tokom 1967. i 1968. u portugalskom studiju u Cirihu (Švajcarska), gde je usavršio klavir i kompoziciju kod Geze Heguija i Geze Ande.

Titulu magistra klavira stekao je 1976. godine u Skoplju, gde mu je mentor bio Branko Cvetković. Kao koncertni izvođač nastupio je u svim većim gradovima Srbije i tadašnje SFRJ, kao i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Često je izvodio tematske programe kao što su: Hajdnova, Mocartova, Betovenova, Šubertova, Šopenova večeri, nadalje autorske i večeri subotičkih kompozitora.

Književni rad

Prevodilaštvom se bavi od šezdesetih godina 20. veka, a na njegov prevodilački rad presudno je uticao na hrvatski književnik Lazar Merković. Na mađarski jezik je preveo dela Zvjezdane Asić, Pavla Bačića, Marije Došen, Lazara Franciškovića, Jakova Kopilovića, Mirka Kopunovića, Slavka Matkovića, Lazara Merkovića, Milovana Mikovića, Ivana Pančića, Milivoja Prćića, Zvonka Sarića, Vojislava Sekelja, Balinta Vujkova, Petra Vukova i Tomislava Žigmanova. Na nemački jezik je preveo jedno delo Tomislava Žigmanova. Pesme M. Molcera prevedene su na više jezika.


Kompozitorski rad

U svetu muzike Molcer je poznat kao vrstan izvođač, kompozitor i pedagog. Nastupao je na klavirskim koncertima širom SFRJ, a svoje je nastupe snimio za mnoge radio-stanice. Komponovao je simfonije, sonate, svite, solo pesme, kompozicije za hor, a za klavir je komponovao koncerte i još neka manja dela.

Izvor; Wikipedia