Zoran Mulic - Biografija

Zoran Mulić (Novi Sad, 29. septembar 1957[1]) je srpski kompozitor, pedagog i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Završio je osnovne i magistarske studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Rudolfa Bručija. Od 1998. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu predaje Tonski slog i potom Kompoziciju i Orkestraciju. Pisao je dela za sve žanrove, od simfonijske, kamerne, koncertantne i solističke muzike, do tamburaške i filmske muzike.

Pored kompozitorskog rada, posebno se angažovao kao dirigent Tamburaškog orkestra RTV Novi Sad i Subotičkog tamburaškog orkestra (Subotički tamburaški orkestar) sa kojim je nastupao u Izraelu, Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, SAD i u svim većim gradovima u Srbiji. Za umetničke potrebe ovih i drugih orkestara (RTV i RTS) napisao je preko 300 aranžmana.

Nagrade

Dobitnik je nagrada kao što su – Iskra kulture Vojvodine, Pro Urbe grada Subotice, Vukova nagrada Srbije, Zlatna statueta Kosta Abrašević – Valjevo, specijalna nagrada SUMA CUM LAUDE na Internacionalnom takmičenju u Belgiji itd. Više puta je osvajao prvu nagradu na Festivalu tamburaških orkestara Jugoslavije, a preko dvadeset puta prve nagrade na Festivalu tamburaških orkestara Vojvodine. Dobitnik je i niza nagrada za aranžmane.

Predsednik je Udruženja kompozitora Vojvodine, Saveza muzičkih društava Vojvodine, Saveza tamburaša Vojvodine, potpredsednik Asocijacije za zaštitu prava izvođača Srbije, član SOKOJA, član Saveza amatera Srbije i Vojvodine.


Najznačajnija ostvarenja


Baleti: Večiti mladoženja, Izbiračica, Ciganska tajna i Pačija škola;
Simfonija br. 1, Koncert za violinu i simfonijski orkestar, Orijent ekspres za simfonijski orkestar;
Kroz vreme za zvona, udaraljke i tamburaški orkestar;
Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog; itd.

Reference

Izveštaj o izboru u zvanje redovnog profesora

Iz Wikipedije