Divanhana je bosanskohercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa pažljivim fokusom na sevdalinci.

Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu.

Debitantski album “Dert” snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Njemačkoj, u saradnji sa izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti, što je bio rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa novom članicom, mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX u Solunu. Pored toga, Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama. Već početkom 2013. godine bilježe izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, te krajem iste godine objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata u 13 različitih zemalja Evrope. “Bilješke iz Šestice” za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok za teritoriju Balkana izdavaštvo preuzima beogradski Multimedia Music.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana kroz 2014. godinu intenzivira svoju koncertnu aktivnost te realizuje preko 60 uspješnih koncerata širom Evrope.

Početkom 2015. godine članovi benda uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica snimaju novi materijal. Na snimanju, među mnogobrojnim saradnicima, ostvaruju vrlo produktivnu saradnju i sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom dvogodišnjeg koncertiranja i putovanja objedinjen je na novom albumu simboličnog imena “Zukva” koji je krajem 2015. godine objavio beogradski Multimedia Music, a mjesec dana kasnije i izdavačka kuća ARC Music iz Velike Britanije, čime „Zukva“ za Divanhanu biva prvi album koje je objavljen za tržište cijelog svijeta. Nedugo nakon toga pomenuta sevdah izvođačica Naida Čatić postaje nova članica benda.

U martu 2016. godine Divanhana započinje svoju prvu veliku koncertnu turneju nazvanu upravo po novom albumu „Zukva“. U sklopu trogodišnje turneje bend je realizovao preko 150 koncerata, te bivao učesnik mnobrojnih eminentnih world music festivala.

Pomenuta turneja je iznjedrila i vrlo uspješne projekte; prvo live diskografsko izadnje „Live in Mostar“, kao i prvi dokumentarni film o bendu i njihovoj uspješnoj turneji „Zukva“. Dokumentarni film realizovala je televizijska kuća Al Jazeera Balkans.

Krajem 2017. godine Divanhana ostvaruje vrlo uspješan koncert u Istanbulu, gdje je kao gošća pozvana popularna turska glumica i pjevačica Suzan Kardeş. Nedugo nakon tog koncerta, već u februaru 2018. godine, Divanhana i Suzan se sastaju u Sarajevu, te kroz druženje i kreativni rad zajednički snimaju novi materijal koji objavljuju na novom studijskom albumu imena „Kardeş. Album biva skrojen od 10 pjesama poteklih iz bosanskohercegovačke i turske muzičke tradicije, koje su vijekovima putovale i komunicirale, ljubile, grlile, rađale nove ljubavi, sreće i tuge, njedrile muzičko bratstvo i sestrinstvo.

Kardeş“ je u aprilu 2018. godine objavio Kalan Muzik, najpriznatija world music izdavačka kuća u Turskoj, čime Divanhana prvi put dobija izdanje za teritoruju te zemlje.

Divanhana i Suzan, odmah nakon objavljivanja novog albuma, započinju promotivnu koncertnu turneju rasprodanim koncertima u Sarajevu, Tuzli i Zenici (Bosna i Hercegovina), te u Beogradu (Srbija) u okviru festivala „Todo Mundo“. Bend, uporedo sa koncertima koje ostvaruje sa Suzan, realizuje i samostalne koncerte širom Evrope, kao i projekat sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u kojem su po prvi put spojili muziku sa Broadwaya i sevdah. Upravo u tom projektu ostvaruju saradnju sa priznatim Američkim broadway pjevačem Breadley Deanom, sa kojim snimaju i objavljuju sevdalinku „Vino piju nane Age sarajlije“.

Početkom mjeseca septembra 2018. godine rade na novom projektu sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovaj put na broadwayskom mjuziklu „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ na kojem upoznaju mladu umjetnicu i pjevačicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u 7 gradova u Bosni i Hercegovini; Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Jajcu i Banja Luci.

Nedugo nakon realizovanih koncerata Šejla Grgić postaje nova punopravna članica benda.

divanhana.ba