Balkan - Biografija


Gitarista i pjevač Aleksandar Cvetković Leki godinama je predvodio hard rock grupu Leki iz sela Veternika sa kojom je postigao samo lokalnu afirmaciju. Sa dolaskom novog talasa 1982. godine oformio je sastav Balkan. Muziku je zasnovao na hard rocku, sa elementima ska i novotalasnog zvuka. Tekstovi su bili angažovani i pod uticajem Bore Đorđevica i Džonija Štulića.

Balkan je u početku nastupao kao predgrupa na vojvođanskom dijelu turneja sastavima Divlje jagode, Riblja čorba, Parni valjak, Drugi način, Galija i Atomsko sklonište. Debi album “Gola istina” Cvetković je snimio sa muzičarima: basista Saša Zavišić, gitarista Željko Jerković i bubnjar Radivoj Bugarski. Produkciju je radio Robert Nemeček, basista Pop mašine. Baveći se problemima radničke klase i socijalnim temama, Cvetković je snimio i pjesmu “Tridesetpeta-šesta” koju je napisao još 1971. i posvetio je ocu. Sljedeće godine su snimili drugi LP “Na brdovitom Balkanu”, ponovo u Nemečekovoj produkciji i sa srodnim temama. Uz Lekija i Jerkovića na albumu su svirali Zlatko Marušić (bas) i Miroslav Papić (bubnjevi) a izdvojila se pjesma “Svečanost”. Albumom “Homo Balcanicus” u produkciji Srđana Marjanovića nastavio je sagu o osiromašenim slojevima.

Posle duže pauze, Cvetković je 1989. godine objavio LP “Kome verovati”. Uz njega i Jerkovića ploču su snimili Željko Glamočanin (bas), Zoran Vasilijević (klavijature) i Radivoj Bugarski (bubnjevi). Tekstovi su ispunjeni rezignacijom i razočarenjem u sistem. U pjesmi “Beograd-Borovo ‘88” on govori o radnicima koji dolaze pred Skupštinu da se žale, dok pjesma “Tridesetpeta-šesta II dio” o ocu koji je tek posle smrti našao mir. Na snimanju su gostovali gitarista Sead Lipovača i hor osnovne škole “Mihajlo Pupin” iz Veternika, dok su produkciju radili Cvetković i Milan Ćirić. Po objavljivanju ploče, grupa je prestala sa radom. Prve dve ploče rezidate su na disku “Na brdovitom Balkanu” (Raglas Records1996.).

Početkom devedesetih Cvetković se preselio u Beč, a tokom jeseni 2004. godine sa producentom Marinkom Vukmanovićem Maretom snimio je novi album koji još uvijek čeka izdavača.