Vampiri - Biografija


Vampiri su bili srpski du-vap sastav, aktivan 1990-tih godina.

Karijera

»Vampiri« su nastali 1987. godine, ali su pažnju javnosti privukli 1990. (Neki od članova su služili vojsku.) Postavu sastava su činili Aleksandar Eraković (vokal), Dejan Pejović, Dejan Petrović i Dušan Varda (prateći vokali), Dušan Pavlović (gitara), Dejan Jovanović (bas), Goran Redžepi (bubanj), Borko Borac (saksofon) i Dejan Tomović (klavijature).

Album prvenac »Rama lama ding dong« objavili su u aprilu 1991. godine.[2] Prethodio mu je istoimeni često emitovani spot-singl. Prvi album je prodat u izvanrednom tiražu, pesme su brzo prihvaćene i sastav je stekao vernu publiku, posebno među tinejdžerkama. Naslovna numera Rama lama ding dong bila je obrada velikog istoimenog hita američke grupe The Edsels. Pesma San letnje noći je pravljena po motivima pesme Little orphan girl sastava Carlo and the Belmonts, a bio je tu i veći broj originalnih pesama.

Prvi veći nastup imali su kao predgrupa na koncertu sastava Vaya Con Dios u beogradskom Sava centru. Zatim su nastupili na Beogradskom proleću 1991, na večeri na kojoj su pevane obrade starih pobedničkih pesama, sa obradom pesme Beograde Đorđa Marjanovića, koja je uvrštena na festivalsku ploču (»Beograde«, PGP-RTB 1991). Iste godine, na MESAM-u 1991, pobeđuju sa pesmom Meni njena ljubav treba i dobijaju nagradu za »otkriće godine«. Novembra 1991, »Vampiri« objavljuju i drugu ploču »Tačno u ponoć«.

1992. godine, radili su muziku za kultni[4] film »Mi nismo anđeli« Srđana Dragojevića. Nastupaju na Jugoviziji 1992, poslednjem jugoslovenskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije, sa pesmom Ding ding dong i osvajaju drugo mesto (41 poen), iza Ekstra Nene.[5] Pesme iz filma »Mi nismo anđeli« i Ding ding dong uvrštene su na treći album, »Be-be«, koji je sastav 1993. objavio za novog izdvača ZAM Rake Đokića.

Tri člana grupe napuštaju sastav i sa članovima nekadašnje grupe »U škripcu« osnivaju sastav »Familija«. »Vampiri«, u novom sastavu Eraković, Tomović, te Dragan Novaković (bas), Saša Petrov (gitara) i Srđan Milenković (bubanj), objavljuju album »Plavi grad« za PGP-RTS 1995, koji nije naišao na najbolji prijem, iako je doneo i nekoliko hitova. Poslednji album, »Monkey food«, snimljen na jesen 1997. za »Komunu« i promovisan u januaru 1998, je istraživao različite žanrove, iako i dalje oslonjen na muziku 1950-tih. Sastav je za ovaj album ponovo reformisan i činili su ga Eraković, Tomović, Saša Petrov, te novi članovi Jožef Pilasanović (gitara), Srđan Jovanović (bubanj) i Saša Filčić (Špijuni).

Trag

Iako su uvek naglašavali da sviraju du-vap muziku, čiji je Eraković bio veliki fan, u medijima su često viđeni i kao nastavljači rokabili ili rokabili-pop tradicije. Prema Ju rok enciklopediji Petra Janjatovića, muziku »Vampira« odlikovale su »pažljivo ispeglane vokalne linije« i »jednostavna muzička matrica«. Sličan zvuk u nekadašnjoj SFRJ izvodio je i splitski sastav »Đavoli«. Sa raspadom zemlje razdvojile su se i publike ova dva sastava.

Nisu svi kritičari bili blagonakloni prema »Vampirima«. Kako je počeo rat, u muzici su postale popularni teži tonovi i teže reči, pop muzika kao takva je praktično nestala, a romantične pesme »Vampira« su delovale kao van vremena i prostora i ponekad viđene kao banalne. U ledenom pregledu albuma »Plavi grad«, Petar Luković iz »Vremena zabave« se obrušava na nežan način sviranja i opisuje album kao »tri pesmice i sedam pesmičica«, od kojih je pesmičica broj tri »mutuljak od retardirane patetike, hotelskog aranžmana i androidnog glasa koji tera na kolektivno povraćanje«.

»Vampiri« su snimili pet albuma, bili dobro praćeni u medijima i održali veliki broj koncerata, između ostalog i samostalni u Sava centru. Njihova najprepoznatljivija pesma ostao je prvi hit, Rama lama ding dong.

Nakon »Vampira«

Aleksandar Eraković Era, vokal »Vampira«, je vlasnik muzičkog studija »Rama lama« u Beogradu i pevač u tribute sastavu The Bestbeat, osnovanom 2005, koji izvodi muziku Bitlsa.

Dušan Pavlović, gitarista »Vampira«, je 2002. doktorirao na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti iz oblasti političke filozofije i političke teorije i od 2005. je docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.Diskografija

»Vampiri« su izdali pet albuma.

Rama lama ding dong, PGP-RTB 1991.
Rama lama ding dong, Sve što želim to su sni, Ove noći ja sam tako sam, Anđela, Hajde hajde, San letnje noći, Malena, Oh Lea, Doo-wop baby, Ljubav je san

Tačno u ponoć, PGP-RTB 1991.
Ona zna, Volim je ja, Je je tako je dobro, Meni njena ljubav treba, Nemoj plakati, Wipe out, Ako želiš biću tvoj, Kad padne noć..., Usamljeni rendžer, Poljubac vampira*, Ove noći nisam više sam

Be-be, ZAM 1993.
Muzika iz filma »Mi nismo anđeli«*
Be be*, Surfer boy, Subota uveče*, Kad mi kažeš ne, Poziv na ples, Automobil, Ding ding dong, Pokloniću joj nebo, Zaljubljena tinejdžerka*, Tačno u ponoć, Jedan korak do sna

Plavi grad, PGP-RTS 1995.
Neću, Plavi grad, Ona i ja, Gde si ti, Baby baby, Marina, Stari voz, Mesečar, Usamljeni vuk, Luna

Monkey food, Komuna 1997.
Znam, Bla-bla-bla, Spejs Džeronimo, Dan, Monkey food, Sedmi deo, Budi se, Lepo, Ti se vrtiš oko mene, Svoj

Wikipedija