Xenia - Biografija



Krajem 1981. godine nastala je grupa Xenia u postavi Vesna Vrandečić (vokal), Robert Funčić (gitara i glavni kompozitor), Marinko Radetić (bas) i Joško Serdarević (bubnjevi). Radetić i Serdarević su bili članovi grupe Vrijeme i zemlja, a Vesna je u Zadru bila član reproduktivne grupe Tin-Tina i pevala je u klapi Zadranke. Po dolasku u Zagreb, zaposlila se kao sekretarica u preduzeću INA. Upoznala je Roberta pa su njih dvoje jedno vreme nastupali kao akustičarski duet.

Godine 1979. dobili su prvu nagradu publike na Omladinskom festivalu u Subotici. Prvi koncert Xenia je održala početkom 1982. godine u zagrebačkom SKUC-u a zatim su ušli u finale YURM-a. Već prvim singlom koji je producirao Piko Stančić sa pesmama "Moja prijateljica" i "Povezi me" skreću pažnju na sebe. Očekivanja potvrđuje debi albumom "Kad nedjelja prođe" koji su snimali u Švedskoj u produkciji Tini Varge. Pes-ma "Povezi me" sa prvog singla na albumu je dobila naziv "Vjetar u kosi" a uspešan ženski rock senzibilitet pogodili su i u temama "Iznenadi me", "Moja prijateljica" (takođe u obnovljenom izdanju) i "Ti".

Drugi LP "Tko je to učinio" snimaju sa Vedranom Božićem kao producentom. Gosti su bili klavijaturisti DavorTolja (Denis & Denis) i Asmin Lukač (Qua-tebriga), saksofonista Marino Margitić, dok je Božić svirao gitare. Sa te ploče se izdvaja veliki radijski hit "Troje", dok je ostali deo materijala sasvim ujednačen. Uprkos medijskoj popularnosti, ploča ne postiže zadovoljavajući tiraž i zbog toga Robert Funčić odlučuje da prekinu sa zajedničkim radom. Po raspadu grupe, početkom 1985. godine, Vesna Vrandečić se povukla iz muzike, a poslednjih godina je sekretarica u časopisu Hrvatske glazbene unije. Robert Funčić radi kao producent i snimatelj u svom studiju u Rijeci, dok Radetić i Serdarević sviraju na tezgama po Nemačkoj i Švajcarskoj.




Diskografija

Singlovi

"Moja prijateljica"/"Povezi me" (Jugoton 1982.)
"Troje"/"Zadnji put" (Jugoton 1983.)

Albumi

"Kad nedjelja prođe" (Jugoton 1983.)
"Tko je to učinio" (Jugoton 1984.)

Izvor: Džuboks