Alma Cardzic - Biografija


Alma Cardzic je rodjena u Maglaju, BiH. Vec kao dijete je pokazala veoma veliki dar za muziku. Sa sest godina je prvi puta stala na binu kao solista u skolskom horu kojom prilikom je odredila svoj zivotni put. Prvi veci rezultat je postigla sa petnaest godina kada je na najjacem amaterskom festivalu “Studentsko ljeto” odnijela pobjedu.

Njeni prvi profesionalni koraci zabiljezeni su 1991 godine kada snima par pjesama koje su bile veoma zapazene zahvaljujuci njenoj vrhunskoj interpretaciji. 1992 godine nastupa na "Takmicenju za pjesmu evrovizije" u bivsoj Jugoslaviji gdje se plasira na polovini tabele sto predstavlja njeno prvo festivalsko iskustvo. 1993 takmici se na "BiH takmicenju za pjesmu evrovizije" gdje se plasira na drugo mjesto sa pjesmom “Svi na ulice”. Tom pjesmom , Alma definitivno zauzima mjesto u vrhu BiH scene. Godine 1994 Alma biva izabrana da sa Dejanom Lazarevicem u duetu predstavlja BiH na "Takmicenju za pjesmu evrovizije" u Dablinu. To je za Almu najdrazi nastup u zivotu a ujedno i prekretnica u njenoj karijeri. Od tada Alma biljezi samo uspjeh za uspjehom. 1996 izlazi njen prvi samostalni album pod nazivom “Plavo oko”. 1997 po drugi puta predstavlja BiH na "Eurosongu" sa pjesmom Milica Vukasinovica “Goodbye”. 1998 godinu Alma biljezi izlaskom svoga drugog samostalnog albuma pod nazivom “Dusa”, koji se na nekim top-listama zadrzao i po sest mjeseci na prvom mjestu.

Iste godine, od strane medija biva proglasena "Pjevacicom godine u konkurenciji zabavne muzike". Alma i dalje radi i nize uspjeh za uspjehom. 2000 god po drugi puta biva proglasena "Pjevacicom godine" od strane medija i svojih kolega u konkurenciji zabavne muzike kao i najvece priznanje koje joj dodijeljuju njene kolege “Pjevacica decenije”. 2001 godine izlazi Almin treci samostalni album pod nazivom “Malo po malo” koji je propracem veoma kvalitetnim spotovima. Kao rezultat svega toga, Alma treci puta u posljednje cetiri godine biva proglasena "Pjevacicom godine". Na dodjeli drugog BH Oscara odrzanog 22.01.2004 godine, Alma je osvojila dvije prestizne nagrade i to: "Pjevacica decenije" i "Singl godine" (za pjesmu "Dva dana"). Muzicki kriticari za Almu kazu da ce trajati vjecno.

-1994 god. Predstavnik BiH na takmičenju za pjesmu Eurovizije
-1997 god. Po drugi put predstavnik BiH na takmičenju za pjesmu Eurovizije
-1998 god. Pjevačica godine u konkurenciji zabavne muzike
-2000 god. Pjevačica godine u konkurenciji zabavne muzike
-2000 god. Pjevačica decenije u konkurenciji zabavne muzike
-2001 god. Pjevacica godine u konkurenciji pop-rock muzike
-2004 god. Dobitnica drugog BH Muzičkog Oskara kao pjevačica decenije
-2004 god. Dobitnica drugog BH Muzičkog Oskara za singl godine pjesma (Dva dana)

-2004 god. Dobitnica trećeg BH Muzičkog Oskara kao pjevačica godine u konkurenciji zabavne muzike